logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częste przepalanie halogenów w łazience przy napięciu 230V - przyczyny?

mirekkk:) 08 Paź 2007 08:46 7397 10
REKLAMA
  • #1 4358501
    mirekkk:)
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Witam. Co może być przyczyną bardzo częstego przepalania się halogenów w łazience? Napięcie zasilania 230V.
  • REKLAMA
  • #2 4358518
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Użyj funkcji Szukaj. Temat często poruszany na forum.
  • REKLAMA
  • #3 4358536
    darek-stasiak
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Wilgotny klimat podczas kąpieli-para ,halogeny jak są nie zabudowane(otwarta oprawa),lub usytuowane bezpośrednio nad brodzikiem,Halogeny 230V częściej ulegają uszkodzeniu niż inne np: 12V z dodatkowym szkiełkiem.Mozesz spróbować kupić droższe -lepszej firmy ,może dłużej pożyją.
  • REKLAMA
  • #4 4358643
    Poziom 20  
    Czytałem, że halogeny szczególnie przepalają się w momencie włączenia wtedy kiedy włókno jest zimne i ma niską rezystancje. Cz zasilenie lamp w momencie włączenia przez szeregowo włączoną żarówkę poprawiwo by sytuacje ? Żarówka po chwili zwierana by była przez styki przekażnika.Czy to dobry pomysł ?
  • REKLAMA
  • #5 4358679
    lancet
    Poziom 16  
    Jak z marketu i nie firmowe to tak będzie.Kup droższe i po problemie.
  • #6 4358996
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 419
    mirekkk:) napisał:
    Czytałem, że halogeny szczególnie przepalają się w momencie włączenia wtedy kiedy włókno jest zimne i ma niską rezystancje. Cz zasilenie lamp w momencie włączenia przez szeregowo włączoną żarówkę poprawiwo by sytuacje ? Żarówka po chwili zwierana by była przez styki przekażnika.Czy to dobry pomysł ?

A jak pierwsza przepali się żarówka? :D

Lepiej najpierw włączyć przez diodę albo duży kondensator, po sekundzie zewrzeć ten ogranicznik. Opór nie nadaje się, bo gdy przekaźnik nie zadziała - może nawet dojść do pożaru (szybkie nagrzewanie).
  • #7 4358999
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 388
    Najlepiej jest zastosować rezystor NTC z ATXa lub podobny.
  • #8 4359062
    Poziom 20  
    Jak się pierwsza przepali żarówka to poprostu oświetlenie zapali się z chwilowym opóżnieniem i tyle. Opór to faktycznie rozwiązanie nie najlepsze, ale np. 25 W żarówka w przypadku niezadziałania przekażnika nie rozgrzewa się tak mocno żeby spowodować pożar.O diodzie też myślałem, ale czy ograniczeni będzie wystarczające?
  • #9 4363833
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Że tak się wtrącę , nie lepiej wywalić te halogeny w diabły i zastosować jakieś świetlówki czy kompaktowe cz choćby liniowe . Ja też miałem w kibelku halogeny i szlag mnie z nimi trafiał jak co tydzień wymieniałem żarówkę , teraz mam oprawę na 4 świetlówki 18W z klasycznym zapłonem i jakoś śmiga mi to już 2 lata bezawaryjnie , może efekt świetlny nie jest taki ładny jak przy halogenach , ale przynajmniej zaoszczędzę prądu troszkę 4 X 18W a nie 8 halogenów po 35W , a przy świetlówkach jest jednak znacznie jaśniej . Możesz zastosować wyłącznik dwu klawiszowy i zapalać halogeny przez diodę i potem drugim przyciskiem już normalnie , przy okazji uzyskasz bardzo prymitywny softstart/ściemniacz , choć żarówki połączone w szereg z diodą będą troszku mrugać , ja jednak polecam Ci świetlówki .
  • #10 4372070
    Teston
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    Ja włączam halogeny w łazience przez sciemniacz i po dwóch latach takiego użytkowania spalił się po raz pierwszy jeden z czterech halogenów. Halogeny najtansze chinskie 230V 35W.
    Pozdrawiam.
  • #11 4379672
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 292
    Halogeny na napięcie 230V mają tę wadę, że ich włókno jest bardzo cieniutkie i nawet przy niewielkim drganiu po prostu się przerywa.
    Co innego halogen na 12V. Tam włókno jest grubsze, bo płynie znacznie większy prąd - a więc i rezystancja włókna musi być mniejsza.
    Jeżeli nie chcesz za często zmieniać tych halogenów, to załóż jakieś odpowiednie trafo (najlepiej toroidalne) na 12V i po sprawie.

Podsumowanie tematu

✨ Częste przepalanie halogenów 230V w łazience może wynikać z kilku przyczyn. Głównym problemem jest wilgotny klimat i para wodna, które uszkadzają otwarte oprawy halogenowe, szczególnie gdy są umieszczone bezpośrednio nad brodzikiem. Halogeny 230V mają cienkie włókno, które łatwo się przerywa przy włączaniu, gdy jest zimne i ma niską rezystancję. Rozwiązaniem jest stosowanie halogenów 12V z odpowiednim transformatorem toroidalnym, które mają grubsze włókno i są trwalsze. Można także zastosować elementy ograniczające prąd rozruchowy, takie jak rezystory NTC z zasilaczy ATX, diody, kondensatory lub żarówki włączane szeregowo z przekaźnikiem, choć niektóre metody niosą ryzyko awarii lub opóźnień. Zaleca się kupowanie halogenów lepszej jakości, markowych, aby zwiększyć trwałość. Alternatywnie, warto rozważyć wymianę halogenów na świetlówki kompaktowe lub liniowe, które są bardziej energooszczędne i mniej awaryjne. Użytkowanie ściemniaczy również może wydłużyć żywotność halogenów, choć tanie chińskie modele nadal mogą się przepalać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA