logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Z jakiego materiału instalacja CO-ogrzewanie "miejskie"

teskot 14 Lip 2019 16:05 1671 10
  • #1 18060485
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 957
    Witam,
    budynek, w którym mieszkam będzie przyłączany do sieci cieplnej miejskiej. W związku z tym muszę wykonać w mieszkaniu instalację CO. W lokalach, które posiadają kotły gazowe zostanie wykorzystana instalacja istniejąca. Ja do tej pory miałem ogrzewanie elektryczne i nie posiadam kaloryferów i rur.
    W związku z tym zwracam się z pytaniem z czego wykonać instalację? Nie ukrywam, że względy ekonomiczne są istotne. Istotna jest również bezawaryjność-około metra orurowania będzie przechodzić z posadzce. Ponieważ całe przedsięwzięcie spowoduje niemały kipisz w mieszkaniu chciałbym jakoś sensownie rozplanować przebieg prac. Grzejniki będą stalowe jeśli ma to znaczenie. Myślałem o zgrzewanym PP stabilizowanym bo taką instalację mógłbym wykonać samodzielnie. Ma to sens?
  • Pomocny post
    #2 18060560
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1194
    Jeśli po ścianach na zewnątrz to tylko twarda lutowania miedź. Dodatkowo będą grzały rurki. Jak pod posadzka to PEX na złączki. Obie jesteś w stanie sam wykonać w mieszkaniu. Jeden poziom i kilka grzejników. Grzejniki stalowe panelowe? Dlaczego nie aluminiowe zeberkowe? Ładniejsze, wyprofilowane na gorze nie musza mieć parapetu.
  • Pomocny post
    #3 18060580
    1tropek
    Poziom 23  
    Ocena: 152
    Miedź dużo droższa od PP, ale też łatwa w wykonaniu. Grzejniki w większości PEC muszą mieć atest na 600 kPa. Aluminiowe żeberka nie każde spełniają ten wymóg ( taniocha odpada ) ale mają jedną super zaletę -- można zmieniać wielkość grzejnika.
  • #4 18060634
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Śpieszę z wyjaśnieniami. Grzejniki stalowe ponieważ nie ma aluminiowych spełniających wymogi wymiarowe. Parapety mam na wysokości 50cm w związku z czym grzejniki muszą być niskie i długie. O miedzi oczywiście myślałem, ale nigdy nie lutowałem rurek miedzianych. Palnik co prawda mam i umiejętność lutowania nie jest mi obca, ale trochę się boję tak na pierwszy raz. Poza tym miedź jest droga.
    Co do PEX-a to mam wątpliwości ponieważ słyszałem o problemach z cieknącymi złączkami. Wyjaśnię od razu wątpliwości w kwestii rozszerzalności. Nie będzie u mnie prostych odcinków dłuższych niż 2m. Wymogi co do ciśnienia i temperatury tak na prawdę będę znał dopiero po podpisaniu umowy z Veolią. Niestety wszystko idzie jak krew z nosa przez biurokrację. Milion urzędasów nierobów ma dużo do powiedzenia w sprawach, które ich nie powinny obchodzić.
  • #5 18060650
    1tropek
    Poziom 23  
    Są żeberka 350
  • #6 18060663
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    No dobra, kwestię grzejników jeszcze przemyślę. Kwestia instalacji jest teraz dla mnie najbardziej kluczowa. Biorąc pod uwagę kwestie z pierwszego postu (rujnowanie podłogi itp) muszę się jakoś nastawić na konkretne rozwiązania. Co z tym cieknącym ponoć alupexem? Co z jego średnicą? Moc grzewcza na mieszkanie to niespełna 4kW. Dodam jeszcze, że wraz z podłączeniem ogrzewania będzie jeszcze CWU. Odległość od liczników (ciepła i ciepłej wody w skrzynce przed wejściem do mieszkania) do punktu, że tak powiem rozdzielczego to około 3,5m po dwóch ścianach.
  • #7 18060681
    bumble
    Poziom 40  
    Ja mam pexem podłogówki. Podłączenie tylko do rozdzielacza i nie cieknie. Ale miedź tez skręcasz na baryłki i tez się zdarzy ze cieknie. Kup pastę, czyściki, cynę i do dzieła. Przelicz ile miedzi ci potrzeba objechać w kółko mieszkanie i zobaczysz.
  • #8 18060773
    1tropek
    Poziom 23  
    Z instalacją po ścianie jest problem gdy mamy drzwi balkonowe. Miedziana instalacja ( dobrze wykonana ) jest trwalsza od wszelakich plastików.
    Pex -- ale ten porządny, po 3,5o za metr ( pytanie czy PEC się zgodzi ) warto rozważyć przy instalacji w podłodze rozdzielonej na dwa obiegi - od skrzynki przyłącznej do trójników na ścianie rozdzielających na najbliższe grzejniki ( zakładam, że całe mieszkanie to 4 -5 grzejników ). Cztery rury 16 bez żadnych połączeń w podłodze powinno wystarczyć.
  • #9 18061450
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Dziękuję za odpowiedzi. W wolnej chwili zrobię skan planów mieszkania, wrysuję dobudowane ścianki i lokalizację grzejników. Będą 3 sztuki, maksymalnie 4. Do dwóch najdalszych instalacja będzie musiała iść pod podłogą bądź po suficie (przejście przez korytarzyk).
  • #10 18061670
    bumble
    Poziom 40  
    Dla ułatwienia możesz rozważyć umieszczenie grzejników niekoniecznie pod oknami.
  • #11 18080807
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Nie umieszczę grzejników inaczej jak pod oknami. Mieszkanie jest małe, nie zrezygnuję z niezbędnych mebli na rzecz kaloryferów. Przesyłam skan planów. Proszę wybaczyć, kiepski ze mnie grafik. Kolorem zielonym obecnie istniejące ściany; czerwonym planowany przebieg instalacji i grzejniki, kolor niebieski to to nieszczęsne przejście podłogą lub sufitem przez korytarz. Proporcji nie udało mi się zachować. Z jakiego materiału instalacja CO-ogrzewanie "miejskie"
    Kwestię zgody PEC odłóżmy, albowiem ich obchodzi tylko do wymiennika. Wymiennik będzie własnością Wspólnoty Mieszkaniowej. Rurki grzać nie muszą bo rozliczenie nie będzie na podstawie podzielników tylko liczników energii cieplnej. Instalacja pod podłogą korytarza ma również swoje ograniczenia. Podłoga składa się: płytki gresowe-klej-płyta OSB-deski-jakaś warstwa betonowa (podobno tzw. chudziak). Dalej nie wiem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje instalację centralnego ogrzewania (CO) w mieszkaniu, które będzie przyłączone do miejskiej sieci cieplnej. Z uwagi na wcześniejsze ogrzewanie elektryczne, nie ma istniejących kaloryferów ani rur. W dyskusji poruszono różne materiały do wykonania instalacji, w tym miedź, PEX oraz PP stabilizowany. Użytkownik rozważa PEX, ale ma obawy dotyczące cieknących złączek. Wskazano na konieczność spełnienia wymogów ciśnienia i temperatury, które będą znane po podpisaniu umowy z dostawcą ciepła. Użytkownik planuje zainstalować stalowe grzejniki, ponieważ nie ma dostępnych aluminiowych spełniających wymogi wymiarowe. Wskazano również na problemy związane z instalacją podłogową oraz konieczność przemyślenia lokalizacji grzejników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA