logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi VT-498EM - Brak obrazu i dźwięku. Brak reakcji na system kasety.

Wojtek 24 lata 18 Lip 2019 14:49 978 1
REKLAMA
  • #1 18067582
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam.
    Może znajdzie się jeszcze na forum kolega, który podpowie coś w temacie naprawy magnetowidu Hitachi VT-498EM.
    To sprzęt bardzo wiekowy, jednak udało mi się jeszcze kupić w tym roku kilka nowych części do niego - głowicę, przełącznik funkcji, parę scalaków.

Problem z jakim się zmagam od pewnego czasu jest następujący: po pierwsze magnetowid w czasie odtwarzania (przechodzenia w stan play), nie rozpoznaje systemu w jakim kaseta została nagrana - ściślej, prędkości i obrotów drum.
    W czasie nagrywania można zmienić w tym modelu record speed z SP na LP, i widać, że silnik capshtana reaguje. Ogólnie magnetowid niemal w całości pracuje normalnie. Przewija kasetę w obie strony, przyjmuje, oddaje, nagrywa i odtwarza - chodzi o pracę servo. Nie wyłącza się, nie wariuje. W czasie odtwarzania ma jednostajne obroty. W NTSC SP/LP/EP słychać w tych modelach charakterystyczny podniesiony dźwięk wynikający ze zwiększenia obrotów silnika drum i capshtana. I chociaż mam kasety PAL SP/LP i NTSC SP/LP/EP magnetowid ich nie rozpoznaje.
    Po drugie magnetowid nie zmienia systemu tv, na wskaźniku LED. W tych modelach system PAL sygnalizuje zielona led, secam/mesecam czerwone led, ntsc4.43/3.58 żółte led.
    Ogólnie problem jest chyba zrozumiany, magnetowid nie przełącza tzw kluczy, aby przesłać zdemodulowany sygnał z dysku wizyjnego, na chinch video out.

Na marginesie, zmianie programów 01-99 towarzyszy po chinch charakterystyczny analogowy śnieg. Teraz stacji analogowych nie ma, nie ma sensu wrzucać jakiekolwiek wyszukiwanie stacji. Pomiędzy 99 a 01 jest AV, i tu magnetowid wygasza śnieg z głowicy i pośredniej anteny.
  • REKLAMA
  • #2 18071989
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam. Tutaj problem został rozwiązany, choć magnetowid nie jest jeszcze w pełni sprawny. Problemem okazały się zimne luty zarówno na płycie servo-mechanizmu, jak i Y/Chroma.

Mam jednak do kolegów pytanie o trochę innym podłożu. W momencie gdy ten magnetowid wystartował, objaw zakłóconego obrazu był następujący: NTSC 4.43/3.58 kolor szczątkowy, nierównomierny. Czarno-biały, kolorowy migający jakby nasycony 50% mniej, oraz zakłócony grubymi intensywnymi czerwono-niebieskimi poziomymi paskami. I takie "fazy" regularnie płynie po sobie, w czasie odtwarzania. PAL tylko czarno-biały, nasilona ilość dropów - śniegu. SECAM brzytwa. Czysty kolor (proszę nie pomylić z MESECAM).
    Po odwróceniu o 180 stopni dysku wizyjnego, wszystkie systemy ok. To znaczy wszystkie nagrania w kolorze. Doczytałem na kilku postach, w których te informacje są dość rozsypane, o braku kolorów przy odwróconym dysku wizyjnym z głowicami, a także głowicach SP i LP. Magnetowidy 4Head cztero-głowicowe mają "podobno" osobne głowice do LP i SP, wynikające z innego skosu w zapisie helikalnym, i minimalnie innych ich rozmiarach w um, oraz gęstości upakowania ścieżek wizyjnych na taśmie.

Zastanawia mnie dlaczego odwrócenie dysku 4H, pozbawiło mnie koloru w PAL-u? Drugie pytanie, czy w przypadku magnetowidów dwu-głowicowych (2H) sytuacja się powtórzy, jeśli zamienię "w celach edukacyjnych" taki dysk wizyjny w innym magnetowidzie, czy też trafiłem przy odwrotnym założeniu dysku wizyjnego 4H, na jedną z głowic LP o innym skosie i rozmiarze?
    Przecież zapis VHS zawiera sygnał kompozytowy z zespoloną luminancją i chrominancją razem, i jedna z głowic czyta jeden pół-obraz, druga czyta drugi pół-obraz. Tu brak różnic w kanałach.
    Gdyby ktoś mógł wyjaśnić jeszcze mi, i jeszcze komuś kto trafi na taki temat, jak to jest.

Dodaję zdjęcie zdemontowanej głowicy 4H, bowiem kupiłem niedawną ostatnią sztukę nowej.
    ps. Jeśli będzie potrzeba, załączę zdjęcie dysku wizyjnego.
    Załączniki:
    • Hitachi VT-498EM - Brak obrazu i dźwięku. Brak reakcji na system kasety. Picture 2.jpg (493.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA