logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UMA w procesorach mobilnych (a może i nie tylko)...

arkolesz 18 Lip 2019 17:23 465 4
REKLAMA
  • #1 18067808
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Zacznę od problemu, który co prawda rozwiązałem, ale skłonił mnie do napisania tego wątku.

Otóż przywracam do życia Compaqa Presario CQ57-311SO oryginalnie wyposażonego w Celerona B800 (SR0EW) i płytę główną o identyfikatorze HP 646177-001 (ważne w dalszej części tekstu). Chciałem w nim zmienić procesor na jakiś i3, dołożyć pamięci, może dysk SSD, do tego ogólna kosmetyka. Procesorów pod tę podstawkę mam sporo, więc bez jakichkolwiek rozterek zamontowałem i3-2310M (SR04R). Poskładałem sprzęt, a laptop nie uruchomił się. Kolejno zakładałem i3-3110M (SR0N1), i Pentiuma 2020M (SR0U1). - efekt ten sam. W tym momencie zacząłem podejrzewać niekompatybilność, dlatego w ruch poszła "serwisówka". Na stronie 71 jest info, że moja płyta współpracuje z procesorami posiadającymi układ graficzny z UMA.

Było już jasne, o co chodzi, ale kompletnie nie wiedziałem które procesory to właśnie te obsługiwane. Kolejnym, ostatnim procesorem pod ręką był i3-2330M (SR04J) wyciągnięty z Vaio PCG-61714M. On zadziałał. W sumie mógłbym na tym poprzestać i nie zastanawiać się dalej o co chodzi, ale jednak drążę temat. Te niedziałające procesory są na pewno sprawne, bo testowałem je na innych płytach. Co ciekawe - w tym Vaio, tak samo jak w HP, nie działają. Różnica w generacjach tu raczej nie ma znaczenia, bo o ile Pentium i i3-3110M to Ivy Bridge, to już niedziałający i3-2310M jest Sandy Bridge, tak samo jak pozostałe 2 działające.

I teraz moje pytanie - jak szukać pasujących procesorów do tych laptopów? Które posiadają UMA, a które ni?, Jaka technologia, skrót czy cokolwiek innego definiują te opcję?
  • REKLAMA
  • #2 18067838
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 876
    Patrzysz na chipset- to raczej jakiś hm6x więc trzecia generacja CPU nie ma prawa działać.

Jak nie działa 2 generacja danego CPU to może być wymagana aktualizacja biosu - chodzi o microcode albo choćby problem z RAMem.

UMA czyli z grubsza z CPU posiadającymi zintegrowaną grafikę a Sandy Bridge już wszystkie je mają (poprzednia generacja na i7 quadach nie miała w ogóle iGPU).
  • REKLAMA
  • #3 18067911
    arkolesz
    Poziom 26  
    Problemy z RAMem nie wchodzą w grę, BIOSa zaktualizowałem zanim jeszcze zacząłem zabawę ze zmianami.

Chipset HM65 faktycznie ma ograniczenia, ale udokumentowane są na nim i3-3320ME, więc uznałem, że i3-3110M też ma szansę zadziałać. Nie w tym jednak rzecz... Zaskoczony jestem czemu i3-2310M nie działa, a model "wyższy" i3-2330M bez problemu. Wszystkie te modele posiadają integrowane układy graficzne, więc to raczej nie ten trop.
  • REKLAMA
  • #4 18067920
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 876
    i3-3320ME to jest do platforme embedded, to nawet i7 jakieś są od Ivy Bridge ale to nie ten dział.

Bo może trzeba mieć odpowiednią rewizje CPU? Skoro coś takiego nie działa to to może być problemem. Choć to przy pierwszej generacji jak było pamiętam.

RAMu bym nie wykluczał - może się zdarzyć że jednak coś nie zadziała choć tutaj bardziej o rewizje CPU chodzi. Ciekawe czy by się nie dało zaaktualizować microcoda manualnie przez edycje biosu? Sprawdź wersje microcode w hwinfo.

Masz dumpa biosa jak flashowałeś nowym biosem? Tam można dodać żeby zrobił backupa obecnego biosa.
  • #5 18075305
    arkolesz
    Poziom 26  
    Dumpa starego BIOSa nie mam, ale jest dostępny na stronie producenta, więc bez problemu można go dostać. Nie do końca jednak rozumiem po co.

Edycja BIOSa i dodanie microcode to w sumie ciekawy pomysł, ale czuję, że tez by nie pomogło. Jeśli chodzi o µCU to mam coś takiego:

Nie jest zastanawiające, że dwa laptopy zachowują się tak samo?
REKLAMA