logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myszka zawiesza komputer po czasie, wymienione podzespoły, brak efektu. Co dalej?

limm 16 Wrz 2005 00:34 8171 28
REKLAMA
  • #1 1821966
    limm
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    help me :)
    myszka po nieokreslonym czasie zawiesza komputer.Czytalem forum ale wszedzie jest jakies rozwiazenie, u mnie nie ma. Wymienialem wszystko mozliwe, plyte, procesor,pamieci, wiatraki, dyski, tasmy. formatowanie wsio wsio. Zawiesza sie i koniec. wiem ze pelno tego popisane na forum co to moze byc , wszystko potestowalem o czym piszecie, powymienialem i dalej to samo. Moze jakies nowe pomysly bo mnie trafia :) ?

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 1821973
    wertigo
    Poziom 14  
    Czy to jest myszka USB?
    Kto jest jej producentem?
    Jaki to model?
    Jaki masz system?

wert
  • #3 1821984
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Kiedyś miałem taki zasilacz, przy którym myszki nie działały, poza tym wsio ok chodziło.
  • REKLAMA
  • #4 1821996
    limm
    Poziom 11  
    jest to mysz pod ps2
    wczesniej mialem a4tech teraz wymienilem na easy touch zeby pospradzac czy to wina myszki,ale okazuje sie ze nie. a system mam home edition .

Dodano po 9 [minuty]:

tak jak pisalem wszystko bylo zmieniane nawet po 2-3 razy . Zasilacz o ktorym SIM pisze wyzej tez byl zmieniany :)
    dalej to samo dalej nie wiem co jest ?
  • #5 1822033
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Może koledze wypączkowały drobnoustroje komputerowe? Proponowałbym przeskanowanie systemu antywirusem (jeżeli to nie było jeszcze wykonane) i wklejenie na forum logu z hijackthis. Może to rzuci jakieś światło na problem?
  • #6 1822063
    limm
    Poziom 11  
    byly zapuszczane rozne i duzych ilosciach antywirusy i inne programy wylapujace wszystkie "brudy"
    :(
  • #7 1822089
    aleksdm
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    limm napisał:
    jest to mysz pod ps2
    wczesniej mialem a4tech teraz wymienilem na easy touch zeby pospradzac czy to wina myszki,ale okazuje się ze nie. a system mam home edition

Z tego co napisałeś wynika, że Twoim problemem nie jest myszka, tylko wieszający się komputer.

Napisz proszę jaką masz płytę główną, procesor, RAM, dyski, napędy optyczne, peryferia i zasilacz.
    Opisz również na czym te zawieszenia polegają (czy masz niebieski ekran, czy też zwyczajnie wszystko na ekranie "zamarza") ?
    Czy dzieje się to przy używaniu jakiegoś konkretnego programu, czy podczas serfowania po necie, podczas słuchania muzy, czy jeszcze w jakichś innych okolicznościach ?
    Czy masz zainstalowane SP 1 , SP 2 czy nie ?
    Czy tuż przed tym problemem próbowałeś zainstalować jakieś nowe urządzenie, albo zmienić sterownik na nowszy ?
    Czy pojawiło się to nagle, czy też najpierw zawieszał się rzadko i z czasem zaczął coraz częściej ?

Bez dokładnych odpowiedzi na te pytania raczej nikt nie będzie w stanie Ci pomóc, więc postaraj się jak najdokładniej na nie odpowiedzieć.

pzdr
    Alek
  • #8 1824031
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Cytat:
    Wymienialem wszystko mozliwe, plyte, procesor,pamieci, wiatraki, dyski, tasmy. formatowanie wsio wsio. Zawiesza się i koniec.

ak jak pisalem wszystko bylo zmieniane nawet po 2-3 razy . Zasilacz o ktorym SIM pisze wyzej tez byl zmieniany,
    dalej to samo dalej nie wiem co jest

byly zapuszczane rozne i duzych ilosciach antywirusy i inne programy wylapujace wszystkie "brudy"

aleksdm :idea:
    Nie może być komp, zacytowane wypowiedzi przeczą temu, chyba że wszystkie (no może duża cześć) zmieniane komponety są uwalone.

limm:!:

Postaraj się wymieniać tylko po jednym elemencie, tak szybciej dojdziesz do celu.
    Pozdro
  • #9 1824059
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Kolego limmm, czemu bronisz się przed umieszczeniem na forum logu z hijackthis?
  • #10 1824198
    limm
    Poziom 11  
    nie bronie sie tylko SIARA powiedziec ale nie wiem o co chodzi ?:) "hijackthis" :P
  • #11 1824228
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Sciągnij sobie program hijackthis, uruchom go, wybierz opcję "do a system scan and save a logfile", i to, co pokaże się w oknie notatnika (tylko wszystko), wklej na forum
  • #12 1824244
    limm
    Poziom 11  
    Logfile of HijackThis v1.99.1
    Scan saved at 20:25:04, on 2005-09-16
    Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccEvtMgr.exe
    C:\Program Files\Norton Internet Security\NISUM.EXE
    C:\WINDOWS\system32\RunDll32.exe
    C:\Program Files\iTunes\iTunesHelper.exe
    C:\Program Files\Java\jre1.5.0_04\bin\jusched.exe
    C:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exe
    C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccApp.exe
    C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
    C:\Program Files\Toggle\ToggleMOUSE\ToggleMouse.exe
    C:\Program Files\Norton Internet Security\ccPxySvc.exe
    C:\Program Files\Norton AntiVirus\navapsvc.exe
    C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\Security Center\SymWSC.exe
    C:\Program Files\iPod\bin\iPodService.exe
    E:\przeniesione przed formatem\DC++\DCPlusPlus.exe
    C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe
    C:\Program Files\Winamp\winamp.exe
    C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE
    C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE
    C:\Documents and Settings\testol\Pulpit\hijackthis\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.onet.pl/
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 5.0\Reader\ActiveX\AcroIEHelper.ocx
    O2 - BHO: Google Toolbar Helper - {AA58ED58-01DD-4d91-8333-CF10577473F7} - c:\program files\google\googletoolbar1.dll
    O2 - BHO: NAV Helper - {BDF3E430-B101-42AD-A544-FADC6B084872} - C:\Program Files\Norton AntiVirus\NavShExt.dll
    O3 - Toolbar: &Google - {2318C2B1-4965-11d4-9B18-009027A5CD4F} - c:\program files\google\googletoolbar1.dll
    O3 - Toolbar: Norton AntiVirus - {42CDD1BF-3FFB-4238-8AD1-7859DF00B1D6} - C:\Program Files\Norton AntiVirus\NavShExt.dll
    O4 - HKLM\..\Run: [Cmaudio] RunDll32 cmicnfg.cpl,CMICtrlWnd
    O4 - HKLM\..\Run: [iTunesHelper] C:\Program Files\iTunes\iTunesHelper.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [QuickTime Task] "C:\Program Files\QuickTime\qttask.exe" -atboottime
    O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\jre1.5.0_04\bin\jusched.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] C:\WINDOWS\system32\NeroCheck.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [ATIPTA] C:\Program Files\ATI Technologies\ATI Control Panel\atiptaxx.exe
    O4 - HKLM\..\Run: [ccApp] "C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccApp.exe"
    O4 - HKLM\..\Run: [ccRegVfy] "C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccRegVfy.exe"
    O4 - HKLM\..\Run: [Symantec NetDriver Monitor] C:\PROGRA~1\SYMNET~1\SNDMon.exe /Consumer
    O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [MSMSGS] "C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" /background
    O4 - Startup: ToggleMOUSE.lnk = C:\Program Files\Toggle\ToggleMOUSE\ToggleMouse.exe
    O8 - Extra context menu item: &Google Search - res://C:\Program Files\Google\GoogleToolbar1.dll/cmsearch.html
    O8 - Extra context menu item: Backward &Links - res://C:\Program Files\Google\GoogleToolbar1.dll/cmbacklinks.html
    O8 - Extra context menu item: Cac&hed Snapshot of Page - res://C:\Program Files\Google\GoogleToolbar1.dll/cmcache.html
    O8 - Extra context menu item: Si&milar Pages - res://C:\Program Files\Google\GoogleToolbar1.dll/cmsimilar.html
    O8 - Extra context menu item: Translate into English - res://C:\Program Files\Google\GoogleToolbar1.dll/cmtrans.html
    O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_04\bin\npjpi150_04.dll
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_04\bin\npjpi150_04.dll
    O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O12 - Plugin for .spop: C:\Program Files\Internet Explorer\Plugins\NPDocBox.dll
    O16 - DPF: {E7544C6C-CFD6-43EA-B4E9-360CEE20BDF7} (MainControl Class) - http://skaner.mks.com.pl/SkanerOnline.cab
    O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
    O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe
    O23 - Service: Symantec Event Manager (ccEvtMgr) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccEvtMgr.exe
    O23 - Service: Symantec Password Validation Service (ccPwdSvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccPwdSvc.exe
    O23 - Service: Symantec Proxy Service (ccPxySvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Norton Internet Security\ccPxySvc.exe
    O23 - Service: iPod Service (iPodService) - Apple Computer, Inc. - C:\Program Files\iPod\bin\iPodService.exe
    O23 - Service: Norton AntiVirus Auto Protect Service (navapsvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Norton AntiVirus\navapsvc.exe
    O23 - Service: Norton Internet Security Accounts Manager (NISUM) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Norton Internet Security\NISUM.EXE
    O23 - Service: ScriptBlocking Service (SBService) - Symantec Corporation - C:\PROGRA~1\COMMON~1\SYMANT~1\SCRIPT~1\SBServ.exe
    O23 - Service: Symantec Network Drivers Service (SNDSrvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SNDSrvc.exe
    O23 - Service: SymWMI Service (SymWSC) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\Security Center\SymWSC.exe
  • REKLAMA
  • #13 1837669
    aleksdm
    Poziom 14  
    Czy już się uporałeś z problemem ?
    Oczywiście nie traktuj mnie jako wyrocznię, ale moim zdaniem jak odinstalujesz Javę, to powinno być OK.
    Mam wrażenie, że to wina Javy i Nortona, który ma włączoną opcję blokowania skryptów.
    Spróbuj odinstalować Javę (zawsze możesz zainstalować od nowa jeśli to nie pomoże) i daj mi proszę znać czy pomogło, OK ?
    pzdr
    Alek
  • #14 1837732
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    aleksdm napisał:
    Oczywiście nie traktuj mnie jako wyrocznię, ale moim zdaniem jak odinstalujesz Javę, to powinno być OK.
    Mam wrażenie, że to wina Javy i Nortona, który ma włączoną opcję blokowania skryptów.
    Spróbuj odinstalować Javę (zawsze możesz zainstalować od nowa jeśli to nie pomoże) i daj mi proszę znać czy pomogło, OK ?
    pzdr
    Alek

...nie sadzę by to miało cośkolwiek z tym wspólnego zresztą u mnie wszystko jest z Nortonem i Jawą i nic się nie dzieje mało tego ma się wszystko w jak najlepszym porządku .
    Dlaczego tak sadzisz i na czym opierasz swój pogląd?
  • #15 1837835
    aleksdm
    Poziom 14  
    TONI_2003 napisał:

...nie sadzę by to miało cośkolwiek z tym wspólnego zresztą u mnie wszystko jest z Nortonem i Jawą i nic się nie dzieje mało tego ma się wszystko w jak najlepszym porządku .
    Dlaczego tak sadzisz i na czym opierasz swój pogląd?

Ponieważ Java instalowana z internetu (a tak przeważnie się instaluje) najczęściej jest wersją wzbogaconą o różnego rodzaju spyware, którego nie wykrywa popularne oprogramowanie antywirusowe. Przy próbach uruchomienia tych programów Norton blokuje je.
    Tak przypuszczam ....
    U mnie taką zawartość wykrył dopiero Kasperski. Norton nie widział nic niewłaściwego, Ad aware też nie. Czsem takie niespodzianki znajduje Mks_vir on line ....
    Najprostszą próbą jest odinstalowanie Jawy.
    pzdr
    Alek
  • #16 1838760
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    aleksdm napisał:
    Ponieważ Java instalowana z internetu (a tak przeważnie się instaluje) najczęściej jest wersją wzbogaconą o różnego rodzaju spyware

Rzuciłeś w ten sposób na Sun Microsystems i Microsoft podejrzenie o rozpowszechnianie spyware'u. Uzasadnij je i podaj przykład spyware'u instalującego się z tymi pakietami lub odwołaj oskarżenie.
    Spojrzyj w zamieszczony log z hijackthis. Akurat żadnego spyware'u w systemie nie ma. jest tylko Google Toolbar, który ze spyware'm nie ma nic wspólnego.
  • #17 1838828
    aleksdm
    Poziom 14  
    jankolo napisał:
    aleksdm napisał:
    Ponieważ Java instalowana z internetu (a tak przeważnie się instaluje) najczęściej jest wersją wzbogaconą o różnego rodzaju spyware

Rzuciłeś w ten sposób na Sun Microsystems i Microsoft podejrzenie o rozpowszechnianie spyware'u. Uzasadnij je i podaj przykład spyware'u instalującego się z tymi pakietami lub odwołaj oskarżenie.
    Spojrzyj w zamieszczony log z hijackthis. Akurat żadnego spyware'u w systemie nie ma. jest tylko Google Toolbar, który ze spyware'm nie ma nic wspólnego.

Myślę, że nie będzie dla Ciebie nowiną fakt, że instalując system Windows z oryginalnego dysku produkcji Microsoft - instalujesz sobie na dzieńdobry Alexę ? Gdybyś nie wiedział co to takiego, to podaję za PC World
    "Doskonały podpowiadacz witryn internetowych o tematyce podobnej do oglądanej. Program bazuje na ogromnej bazie powiązań pomiędzy witrynami internetowymi. Baza ta tworzona jest na podstawie analizy ruchu generowanego przez internautów (np. jeśli duża liczba internautów przechodzi ze strony www.cyber.com.pl na stronę www.computerworld.com.pl to Alexa będzie proponowała takie przejścia innym internautom)."
    Bronienie więc Microsoftu jest co najmniej niestosowne.

Mniej oczywiste jest to w przypadku Suna, ale ja nie twierdzę, że to Sun umieszcza trojany w swoim oprogramowaniu. Bardzo wiele witryn oferuje Jawę Suna i być może to one wzbogacają oryginalne oprogramowanie.
    Choć nie podam Ci w tej chwili nazwy tych trojanów (usunąłem je i nawet nie starałem się zapamiętać nazwy), to po ostatniej instalacji znalazłem w Javie 2 trojany. To już nie pierwszy raz.

Nie widzę powodu żeby cokolwiek odwoływać, natomiast przyjmę Twoje przeprosiny za sugerowanie, że mogłem powiedzieć nieprawdę.
    ;-)))
    pzdr
    Alek
  • #18 1838924
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    aleksdm :!:
    aleksdm napisał:
    pzdr
    Alek

Czyżbyś twierdził, że Norton i Java ma wpływ na pracę myszki?

limm :arrow:
    A co z aplikacjami w DOS :?: Czy tam mysz też się wiesza?
  • #19 1838941
    aleksdm
    Poziom 14  
    bursta napisał:

Czyżbyś twierdził, że Norton i Java ma wpływ na pracę myszki?

Oczywiście mógł mu się sypnąć kontroler myszy, ale jest to niesłychanie rzadkie zjawisko ;).
    Od 92 roku bawię się komputerami, ale jeszcze nigdy się z tym nie spotkałem. Fakt, że w laptopie chyba mi teraz "poleciał" kontroler klawiatury, ale jeszcze nie jestem pewny, czy napewno.
    limm pisał, że wymiana myszy nic nie zmieniła, więc jeśli to nie kontroler (podkreślam, że to mało prawdopodobne), to szukałbym uszkodzenia raczej poza myszą (np. dysk twardy w obszarach wykorzystywanych na plik wymiany, lub jakiś wadliwy sterownik zainstalowany tuż przed stwierdzeniem awarii).
    Oświadczam jednak, że nie zajmuję się zawodowo naprawami komputerów, ale poza swoim pierwszym komputerem (286), każdy następny składałem i konfigurowałem sobie samodzielnie, naprawiałem również samodzielnie i stąd jakieś tam doświadczenie mam.
    pzdr
    Alek
    PS
    Dlaczego podejrzewam Javę ?
    Po ostatniej instalacji Javy komputer zaczął mi pracować z zawrotną szybkością 286 - tki, albo i wolniej (mam Pentium 3GHz). Dopiero odinstalowanie Javy przywróciło mi prędkość. Nie dałem jednak za wygraną, zainstalowałem jeszcze raz z innego źródła i przeszukałem wszystkimi dostępnymi mi programami antyspywarowymi. Znalazłem dwa trojany. Teraz Java pracuje normalnie.

PS 2
    Zwróć jeszcze uwagę na to, że to nie myszka przestała mu działać, tylko zawiesza się komputer (nawet po zmianie myszki na inną).
    Stąd moje próby znalezienia przyczyny poza myszką.
  • #20 1839725
    Mstasik
    Poziom 20  
    Ocena: 76
    Witam,

Czytam i czytam, ale ostatnie posty to nic nie wprowadzająca poza dyskusją o zgubnym wpływie Javy na Windowsa.

Wracając do tematu...
    Limm ... Pisałeś że wymieniłeś zasilacz ?
    czy ten podmieniony to był nowy czy jakaś używka ?
    Mam akurat w domu taki zasilaczyk firmy Codegen, który co jakiś czas gubi, lub traci stabilność na jednym z napięć ( -5V) poza tym działa jak złoto. Po dłuższych testach stwierdziłem np że mysz nie wiesza co prawda komputera, jednak niż myszką w systemie się nie da zrobyć (efekt double-click) jest chyba wpisany na stałe... Komp włącza się, i od załadowania systemu jest do d.... Natomiast po jego restarcie (całkowitym wyłączeniu) wszystko wraca do normy. Po chwili używania sytuacja się powtarza. Można w zasilaczu wymienić oczywiście stabilizator napięcia -5V ale do tego do czego mi służy - nie jest mi potrzebne.

Inny egzemplaż zasilacza zachowywał się podobnie.
    Czasami komputer działał bez zarzutu przez 3 dni, a czasami wisiał po 3 minutach pracy. Po założeniu innego - problem zniknął. A ten na innej płycie (raczej z mniejszym poborem prądu) działa i się nie wiesza ...
    A to ciekawostka ?

Osobiście stawiam na zasilacz ...

Pozdroofka
  • #21 1841045
    spyto5
    Poziom 11  
    Witam. Nie wiem czy cokolwiek tutaj pomoge ale miałem kiedys podobny problem. Myszka potrafila zawiesic bądx zresetować komputer. Wymieniałem wszysto co sie dało jednak jak sie okazało później przyczyną był pękniety kabel myszki ... jak to mówia polakpotrafi:D.. kabel nieco skróciłem i myszka chodzi do teraz :)
    pozdrawiam
    Patryk
  • REKLAMA
  • #22 1842362
    limm
    Poziom 11  
    witam ponownie. po fdisku komp pochodzil mi przez 13 godzin bez zawieszania - no i zaczelo sie po tych odzinach :( -ktos tam pytal sie o wymiane zasilacza. wymienialem juz na 2 inne zasilacze (nowki sztuki) , wymienialem tez myszke na kilka innych sztuk-fakt jest taki ze nie probowalem jeszcze myszy na USB - bo niektorzy twierdza ze czasami pomaga-dzisiaj przetestuje to. w sumie jak to nie pomoze to chyba okno zostanie :)
    pomyslow juz brak.
  • #23 1842403
    mruczas
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Może spróbuj puścić program Prime95 do obciążenia komp a monitoring napięć zrobić np programem CpuCool i zobaczysz czy któreś nap. nie siada.
  • #24 1842453
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Mysz na USB i pogdybamy dalej.
  • #25 1843418
    limm
    Poziom 11  
    poki co podlaczona myszka na USB i chodzi juz prawie 4 godziny :)
    zobaczymy co bedzie dalej .
  • #26 1843518
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Witam.
    Panowie prosze o pomoc.
    Co jest grane,mam windowsa xp pro, wczesniej mialem tylko sp1.Jak zainstaluje sp2 to system startuje a za chwile widze tylko "niebieski ekran"
    Gdy odlacze mysz (A4 Tech USB) i podlacye zwykla (PS2) wszystko jest ok przy sp2
    Wielkie dzieki za pomoc
  • #27 1843808
    mruczas
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A włączyłeś ją w Biosie?
  • #28 1843844
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Nic nie przestawialem w Biosie (troche zielony jestem) co mam przestawic ?
    Ale przy Sp1 bylo bez problemow.

Piotrek
  • #29 1851781
    limm
    Poziom 11  
    WITAM WSZYSTKICH PO MAŁEJ PRZERWIE :):):)

TAKIE INFO - CHODZI KOMP JUZ 3 CALE DNI BEZ ZAWIESZANIA - ZOBACZYMY CZY TO JEST JUZ OK , ALE NA TO WSKAZUJE - WYMIENILEM WSIO A OKAZALO SIE ZE TRZEBA BYLO TYLKO ZMIENIC NA MYSZ NA USB HEHEH KTO POMYSLALBY :)
    DZIEKI WSZYSTKIM ZA POMOC. JAK SIE ZAWIESI TO DALEJ BEDE SZUKAL POMOCY :):) POZDRO

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem polegał na tym, że myszka powodowała zawieszanie się komputera po pewnym czasie użytkowania. Wymieniono wiele podzespołów, w tym płytę główną, procesor, pamięci RAM, dyski, wentylatory, taśmy oraz zasilacz (również na nowe egzemplarze), a także formatowano system, jednak problem nie ustępował. Myszka była podłączona przez port PS/2, wymieniono ją na kilka innych modeli, bez efektu. Po podłączeniu myszy na USB komputer działał stabilnie przez kilka dni bez zawieszania. W trakcie dyskusji sugerowano możliwe przyczyny, takie jak uszkodzony kontroler myszy, problemy z zasilaczem (niestabilne napięcia, szczególnie -5V), obecność spyware lub wadliwe sterowniki, jednak ostatecznie rozwiązaniem okazała się zmiana myszy na USB. Próby diagnozy obejmowały skanowanie systemu programem HijackThis, testy antywirusowe, monitorowanie napięć oraz obciążanie procesora programem Prime95. Dyskusja poruszała także kwestie kompatybilności systemu Windows XP z SP1 i SP2 oraz wpływu oprogramowania takiego jak Java i Norton na stabilność systemu, jednak nie potwierdzono ich związku z problemem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA