logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak naprawić LG 42LM620S po zalaniu - obraz znika, dźwięk jest

duke3 28 Lip 2019 01:06 1665 8
REKLAMA
  • #1 18084151
    duke3
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam,
    pare dni temu spotkała mnie przykra sytuacja - telewizor stoi blisko akwarium, z akwarium ryby mocno chlapały wodą i poszła na tv (był wyłączony). Odczekałem dzień po tym incydencie i tv normalnie włączyłem, ucieszony że nic się nie stało, bo tv chodził calutki dzień.

Pod wieczór nagle na TV zrobił się jakby "freeze" obrazu i obraz nagle zaczął blaknąć, aż po chwili całkowicie zniknął, od freeza do zniknięcia obrazu trwało to ok 30-40 sek.
    Dźwięk idzie normalnie, matryca też się podświetla, tylko nie ma obrazu :(

Co mogło się stać oczywiście poza zalaniem i jak się zabrać za naprawę, części zamiennych widze na Allegro jest sporo - co kupić?
  • REKLAMA
  • #2 18084159
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 751
    Złącze matrycy dostało wodę i tam problem.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #3 18084276
    duke3
    Poziom 10  
    Ricoh_220 napisał:
    Złącze matrycy dostało wodę i tam problem.
    A jak to naprawic?

Ostatni "oddech" mojego tv wygladal mniej wiecej tak - po czym obraz calkowicie zniknął
    Jak naprawić LG 42LM620S po zalaniu - obraz znika, dźwięk jest

Rozkrecilem TV i zlokalizowalem usterke
    Jak naprawić LG 42LM620S po zalaniu - obraz znika, dźwięk jest Jak naprawić LG 42LM620S po zalaniu - obraz znika, dźwięk jest
    po obczyszczeniu
    Jest to element wymienny? Ewentualnie naprawialny? Jak sie ta czesc fachowo nazywa?
    Moze ktos mialby na sprzedaz? znalazlem na aliexpress za 70zl ale zanim mi to z chin dojdzie to masakra
    Co do naprawy to jak to wymienic? Te tasmy od matrycy sa przyklejone do tego? Wystarczy nagrzac, odkleic i wkleic do nowego?
  • REKLAMA
  • #4 18084860
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    Naprawa tej matrycy nie jest możliwa w normalnym serwisie.
    Tego nikt ci nie naprawi, matryca do wymiany.
    Możesz dokładnie umyć PCB w IPA i zobaczyć stan połączeń listwy PCB z matrycą
    może jakiś cudem go ożywisz, jeżeli połączenia bedą przeżarte to już złom
  • REKLAMA
  • #5 18084869
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    Sprawdź, czy kondensatory w obszarze zalania nie mają zwarć.
  • REKLAMA
  • #6 18084882
    duke3
    Poziom 10  
    Wojtek M napisał:
    Sprawdź, czy kondensatory w obszarze zalania nie mają zwarć.

Zaznaczony strzałką "wyparował"
    te obrysowane są spalone.

Zanim moderator namieszał w tematach kolega "banmar_2005" powiedział że matryca jest cała do wywalenia/wymiany, tylko zastanawia mnie skoro do wymiany to po co tą część sprzedają na necie? (6870s-1352b)
  • #7 18084931
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    Każdy może wszystko sprzedawać, tylko nie wymienisz tego w warunkach domowych jest może kilka firm w Europie co mogli by to wymienić, ale to nieopłacalne.
    Ten element to kondensator. Tak jak pisałem wcześniej umyj dokładnie te miejsce IPA szczoteczką do zębów, pomierz kondensatory, i jeżeli ścieżki się nie odkleiły to masz niewielką szansę ją uruchomić.
  • #8 18086007
    buli1
    Poziom 25  
    Ocena: 293
    banmar_2005 napisał:
    Naprawa tej matrycy nie jest możliwa w normalnym serwisie.
    Tego nikt ci nie naprawi, matryca do wymiany.
    Możesz dokładnie umyć PCB w IPA i zobaczyć stan połączeń listwy PCB z matrycą
    może jakiś cudem go ożywisz, jeżeli połączenia bedą przeżarte to już złom

Kolego co ty za przeproszeniem pierniczysz za głupoty...
    Dokładnie wyczyścić... odlutować kondensatorki zobaczyć pod mikroskopem jak to wygląda i wtedy można oceniać czy da się naprawić czy nie....
    Oczywiście całej płytki z taśmami nie wymienisz tutaj się zgadzam.
  • #9 18115354
    duke3
    Poziom 10  
    Telewizor został naprawiony :) :) :)
    wystarczyło przelutować zaznaczone na fotce kondensatory

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor LG 42LM620S uległ uszkodzeniu po zalaniu wodą z akwarium, co spowodowało zniknięcie obrazu, podczas gdy dźwięk pozostał normalny. Użytkownik zidentyfikował problem w złączu matrycy, które mogło zostać uszkodzone przez wodę. Po rozkręceniu telewizora i zlokalizowaniu usterki, okazało się, że kondensatory w obszarze zalania są spalone. Użytkownicy forum sugerowali przelutowanie kondensatorów oraz dokładne oczyszczenie płytki PCB. Ostatecznie, telewizor został naprawiony poprzez przelutowanie uszkodzonych kondensatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA