logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozdzielnica w nowym domu jednorodzinnym - podział N na PE i N?

SEK 28 Lip 2019 23:28 714 7
REKLAMA
  • #1 18085625
    SEK
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam pytanie odnośnie projektu z załącznika, do domu doprowadzony jest kabel 4x10 mm (L1,L2,L3,N - nowy przyłącz ziemny od skrzynki na granicy posesji) jaka jest do sieć? myślałem że N jest jako PEN i należy rozdzielić go w rozdzielnicy na PE i N gdzie punkt podziału łączę z uziemieniem ale pewnie się mylę.
    Tyle się naczytałem na różnych forach że sam już nie wiem.
    Załączniki:
    • Rozdzielnica w nowym domu jednorodzinnym - podział N na PE i N? Wycinek projektu.jpg (155.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18085664
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    SEK napisał:
    nowy przyłącz ziemny

To się nazywa przyłącze! To przyłącze, tego przyłącza, temu przyłączu... i tak dalej. "Nowe przyłącze ziemne".

Dodano po 4 [minuty]:

SEK napisał:
    jaka jest do sieć? myślałem że N jest jako PEN i należy rozdzielić go w rozdzielnicy na PE i N gdzie punkt podziału łączę z uziemieniem ale pewnie się mylę.

Diabli wiedzą, czy się mylisz, czy nie. Fragment schematu pochodzi z projektu typowego i jest uniwersalny. Może być zastosowany zarówno w układzie zasilania sieci TT jak i w TN-S.
    A jaki układ ma być u Ciebie, to znajdziesz w dokumentach od energetyki. Masz już jakieś zasilanie działki, prawda? Na ten kabel podano już napięcie, co?
  • REKLAMA
  • #3 18085675
    SEK
    Poziom 12  
    Obecnie jest rozdzielnica budowlana (siła + 1 gniazdko) jutro sprawdzę w skrzynce przy posesji tam chyba jest jakiś opis lub schemat?
    Dodatkowo zobaczę co pisze na trafo (nowo postawione na słupie)
  • #4 18085705
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4781
    Na trafie może być namalowane, ale najlepiej sprawdź umowę o dostawę energii.
  • REKLAMA
  • #5 18086928
    SEK
    Poziom 12  
    Na trafo nic ciekawego nie było, dołączyłem zdjęcia z złącza kablowego.
    Myślę że to jest przyłącze TNC czyli czwarta żyła PEN którą należy rozdzielić w rozdzielnicy?
    Załączniki:
    • Rozdzielnica w nowym domu jednorodzinnym - podział N na PE i N? IMG_20190729_165830.jpg (1.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Rozdzielnica w nowym domu jednorodzinnym - podział N na PE i N? IMG_20190729_165835.jpg (1.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 18088660
    SEK
    Poziom 12  
    Jutro będę chyba miał papiery od energetyki, ale czy ktoś potrafi sprecyzować na podstawie zdjęć z ZK jaka to sieć?
  • REKLAMA
  • #8 18092122
    SEK
    Poziom 12  
    Sprawdziłem na umowie jest sieć TNC
    Dziękuję
    Temat można zamknąć

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podziału przewodu neutralnego (N) na przewód ochronny (PE) i neutralny (N) w nowym przyłączu elektrycznym do domu jednorodzinnego. Użytkownik zadał pytanie dotyczące projektu, w którym do budynku doprowadzono kabel 4x10 mm (L1, L2, L3, N). Odpowiedzi wskazują, że schemat może być stosowany zarówno w układzie TT, jak i TN-S. Użytkownik potwierdził, że jego przyłącze to TNC, co oznacza, że przewód PEN powinien być rozdzielony w rozdzielnicy. Ostatecznie, po sprawdzeniu umowy o dostawę energii, ustalono, że sieć to TNC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA