logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi a6c6 - Wentylator nawiewu nie startuje po rozgrzaniu silnika.

Lifeform666 29 Lip 2019 23:03 13284 8
REKLAMA
  • #1 18087302
    Lifeform666
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Witam, w moim Audi A6 C6 2010r. ,od jakiegoś czasu, dmuchawa włącza się ale tylko na zimnym silniku i działa do momentu , aż go nie wyłączę. Po ponownym uruchomieniu silnika dmuchawa nie działa od razu- włącza się, ale dopiero po przejechaniu wielu kilometrów. Rezystor dmuchawy był w naprawie, pomogło na jakiś miesiąc. Dodam, że komputer wyświetlał tylko błąd dmuchawy. Będąc na wakacjach problem powrócił, więc wymieniłem rezystor na nowy. Przy okazji sprawdziłem dmuchawę- odpaliłem ją na krótko kilkadziesiąt razy i za każdym razem się uruchomiła, więc szczotki raczej się nie zawieszają. Wszystkie styki przy wentylatorze też są ok. Sama klima też nabita i sprawdzona- mrozi prawidłowo gdy wentylator działa. Czy ktoś miał kiedyś podobny problem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18087339
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1148
    Ach, ta C6. Posprawdzaj wszystkie połączenia elektryczne wraz z diagnostyką nawiewów
  • REKLAMA
  • #3 18087370
    Lifeform666
    Poziom 2  
    Mam taki zamiar. Największy problem jest w tym,że w piątek jadę do Norwegii, ok 1400km a, jak to w Polsce, fachowcy a to nie mają czasu, a to musieliby posprawdzać, a to paaanie, tyle roboty- jutro pan przyjedź, albo za miesiąc... Jakby to była wymiana oleju albo klocków to tak, chwila roboty a kaska w kieszeni. Ja za darmo przecież nic nie chcę. Wiem, że nie wszyscy tacy są ale byłem u kilku i wszędzie to samo. Na razie sam próbuję do tego dojść.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18087378
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1148
    Niestety, masz lepszy samochód to musisz się liczyć z dużymi kłopotami. To nie Passat B5 1.9 TDI, że wszystko jest proste.
  • REKLAMA
  • #5 18087384
    Lifeform666
    Poziom 2  
    Wiem, do tej pory przejechałem nim ok 60 tys i nie działo się kompletnie nic. Mam nadzieję, że to nie początek kłopotów.
  • Pomocny post
    #6 18089720
    vwaudi
    Poziom 20  
    Ocena: 178
    Rezystor dmuchawy w naprawie ??? _
    Dmuchawa do spr - szczotki padają tam bardzo często
    Wtyki na grodzi z prawej strony, 80% c6 ma tam zielono
  • #7 18089935
    Lifeform666
    Poziom 2  
    Ok, ale to, że zawsze staruje na zimnym silniku nie ma znaczenia? Tak czy siak wentylator zamówiłem, będę wymieniać. W którym miejscu dokładnie są te wtyki? Co jest w czarnej puszce pod silnikiem wycieraczek? Może jeszcze zdążę sprawdzić przed podróżą.
  • #8 18395251
    mariolcia146
    Poziom 1  
    Ocena: 8
    Witam mam ten sam problem, nawiew działa tylko na zimnym silniku lub po "10-tym" starcie zapłonu, klima też nie działa
    Panowie pomocy od czego zacząć?
    Gdzie znajduję się rezystor dmuchawy?
    Audi a6c6 2.4 benzyna 2005r
    (nieudany zakup :( .)
  • #9 18395864
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6381
    vwaudi napisał:
    Dmuchawa do spr - szczotki padają tam bardzo często

Tylko weryfikacja pomoże, jakiś idiota tak to zaprojektował że wentylator non stop się kręci czy go używasz czy nie i szczotki i komutator lecą.

Podsumowanie tematu

✨ W Audi A6 C6 z 2010 roku występuje problem z wentylatorem nawiewu, który działa tylko na zimnym silniku i przestaje działać po rozgrzaniu. Użytkownik wymienił rezystor dmuchawy, co przyniosło chwilową poprawę, ale problem powrócił. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie połączeń elektrycznych oraz wtyków, które mogą być uszkodzone. Wskazano również na częste problemy ze szczotkami w dmuchawie. Użytkownik planuje wymianę wentylatora i poszukuje lokalizacji wtyków oraz dodatkowych informacji przed długą podróżą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA