logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RAMPAGE EXTREME III - wolnye dyski, duże obciążenie CPU i spadek wydajności GPU

sebar 30 Lip 2019 08:52 873 5
REKLAMA
  • #1 18087628
    sebar
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Płyta ASUS RAMPAGE III EXTREME, ram 6x4GB 1600, CPU x5690, GTX 1060. Dysk systemowy 2xSSD w RAID0 na interfejcie SATA2, drugi pojedyncze SSD w trybie AHCI na SATA3. Zasiłka LC-Power 1200W. CPU chłodzone wodą, na mostkach dodatkowe wentylatory i bardzo przewiewna obudowa.

Płytę mam ok miesiąca i do tej pory pracowała bez najmniejszych zastrzeżeń. Przedwczoraj po włączeniu komputera system (win10) ładował się bardzo długo (zazwyczaj poniżej 5s). W końcu wstał ale jego responsywność była zdecydowanie poniżej tego jaka była do tej pory. Sprawdziłem transfery z macierzy RAID i z wcześniejszych ~550MB/s było zaledwie 120MB/s. Uznałem że coś może być z softraidem więc podpiąłem nowy dysk SSD i zainstalowałem system na kontrolerze w trybie AHCI. Instalacja bezproblemowa jednak nadal coś za wolno. Sprawdziłem transfery z dysku i minimalnie przekraczają 100MB/s gdzie na chłopski rozum powinny mieć w granicy 250mb/s przy sata2 i ~400mb/s na porcie sata3 (kiepska implementacja sata3 na x58). Wygląda to zupełnie jak by padło DMA bo przy obciążeniu dysku procek zdecydowanie za mocno dostaje w kość. Benchmark wydajności CPU bez zmian ale jak testowałem grafikę benchmarkiem Unigine Superposition to z wcześniejszych ~9000plk mam teraz ~6600pkt. Wymieniłem pamięci z 2133MHz na 1600 i nawet na jakieś trupy 1333, CPU z X5690 na X5687 i na starego W3550 nadal bez zmian. BIOS do ustawień domyślnych, upgrade/downgrade BIOSu włącznie z nieoficjalnym S22 z overclockers.net i wciąż bez bez zmian. Wykluczam problem po stronie windowsa bo na Linux Mint z pena w trybie Live pod hdparm mam w zasadzie takie same transfery jak pod Win7/10 przy zdecydowanie zbyt dużym obciążeniu CPU.
    Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 18088102
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    Skoro zmieniłeś RAM z 2133 na wolniejsze to kol. jechałeś na OC.

Ta płyta
    Intel X58 + ICH10R
    - Raid: 0, 1, 5, 10 (ICH10R)
    cpu pod LGA1366
    6x DIMM DDR3 ... 800/1066/1333/1600*/1800*/2133*/2200*
    * zalecane pod OC

Led .. pod przyciskiem Start nic nie pokazują?

Sytem zasilania cpu to 8-faz na kontrolerze CHiL CHL8318
    Zasilanie RAM to 3-fazy na uP6207
    Zasilanie North intel X58 na ASP0905. ... zaś South na uP6207

W OC ma swoją rolę ICS 9LPRS918JKLF

:idea: Pomiary !
    Korzystaj z pomocy na forum Asus Link_ np.
    Cytat:
    The Rampage III Extreme supports SATA3 only on the Marvel controller

Poczytaj Link

Zobacz w Bios opcje Digi + PRW Mode , masz tam dwie opcje
    1.T-Balanced czyli optymalne
    2. X-Power czyli przy OC
    Może coś przegiołeś i .. się po czasie "ugotowało"
    - np. w PWM Volt. Control./ Loadline Calibration

p.s
    W rozdz. Bios o cpu zakładki (Hardware Prefetcher i Adjasent Cashe Line Prefetch) NIE należy odłączać

• REKLAMA
  • #3 18088164
    sebar
    Poziom 10  
    Większość parametrów mam ustawione na auto. Zrobiłem jedynie mnożnik sztywno na 27 i BCLK ze 133 na 166 przez co procek leci stabilnie 4,5GHz i poniżej 60'C w stres teście. Pamięci ustawione najbliżej jak się dało fabrycznych 2133 (nie pamiętam dokładnie na ile. Napięcie zwiększone jedynie na procku do 1,3v i QPI na slow mode. Poza wyłączoną wirtualizacją i spread spectum w zasadzie reszta default. Diody nic nie raportują wszystkie zielone, napięcia wszystkie w normie.
  • REKLAMA
  • #4 18088362
    lisek
    Serwisant RTV
    Jak podają płyta Rampage III extreme Sata 3 (red ports)
    Cytat:
    Sata 3 (red ports) and the raid seems to be set correctly from the bios. (drive xpert option).
    This MB is using a Marvel PCIe 9128 controller for Sata3 interface, no raid capability. YES, you can raid your Sata3 SSD's on your grey Sata2 ports ...
    Storage Intel® ICH10R controller :

6 x SATA 3Gb/s port(s), gray

Support Raid 0, 1, 5, 10
    JMicron® JMB363 controller :
    1 x eSATA 3Gb/s port(s), green
    1 x SATA 3Gb/s port(s), black
    Marvell® PCIe 9128 controller : *2
    2 x SATA 6Gb/s port(s), red

Który Bios masz ?
    Od Asus o Bios i poprawkach Link_ BIOS-0602-Enables-RAID-on-Marvell-88SE9182

:!: To powinno pomóc po przeczytaniu Link_... Enable-amp-Configure-SATA3-RAID-on-the-Rampage-III
    Załączniki:
    • Rampage III Extreme Users Manual - ASUS.pdf (18.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 18089294
    sebar
    Poziom 10  
    Dzięki Lisek :) Co prawda Twój drugi post (pierwszy napędził mi mega stracha!) nie dotyczył mojej płyty (Extreme != Black Edition) ale przeczytałem tam o problemach z OCZ Vertex3 i to był strzał w dziesiątkę bo co prawda nie na trójkach ale swojego RAIDa mam postawionego na 2x OCZ Vertex2. Przyjrzałem się bliżej dyskom i wyszło że mają różne wersje elektroniki i firmware a na tym po wymianie noe mogę włączyć TRIMa. Aktualizacja do 1.37 na obydwu dyskach zrobiła robotę i całość biega już jak powinna. Co ciekawe komp mulił nawet po rozmontowaniu RAIDa, przełączeniu AHCI na kontrolerze SATA2 i instalacji systemu na osobnym dysku na kontrolerze Marvella. Pytanie czemu to wyszło dopiero miesiąc po instalacji systemu i normalnym użytkowaniu.
  • Pomocny post
    #6 18089633
    lisek
    Serwisant RTV
    Ponieważ to tylko "krzem" , więc może po procesie tecnologicznym ilus tam ?? nm,
    drobinka krzemu przesunęłą się z siłą asteroidy inne drobinki Si i zmieniała siędrogę przesyłania informacji :D :D

Podejrzewam ,że to jedno z tych słynnych, z lekka parafrazując
    Cytat:
    Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa!
    Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
    W tym pomieszczeniu(Rampage i RAID) łączymy teorię z praktyką.
    Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.
REKLAMA