logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz buforowy czy UPS do rejestratora 12V, switcha POE 48V i anten Loco AC

michal2510 30 Lip 2019 23:40 1425 15
  • #1 18089091
    michal2510
    Poziom 6  
    Ocena: 15
    Witam, mam problem z zasilaniem awaryjnym dla:
    - rejestratora + 6 kamer HDCVI (12V)
    - switcha POE Dahua który zasila 2 kamery IP (Switch chyba zasilany napięciem 48V)
    - anteny zewnętrznej - (na adapterku jest 24V ale wejście i tak jest na prąd z gniazdka)
    - routera tplink Archer C7 i routera do światłowodu DASAN

Moim celem jest zapewnienie prądu tym wszyskim urządzeniom podczas awarii światła, możliwie jak najdłużej - antena też musi się zasilać by nie przerwać sygału z kamer z innego domu gdzie też będzie to samo. Wiem, że UPS nie podrzyma dłużej jak 2h i lepszym rozwiązaniem jest zasilacz buforowy... Tylko tu problem, że urządzenia pod 12V podłącze a co z urządzeniami 48V i anteną? Mam taki pomysł aby zrobić to tak:

Akumulator 18Ah + zasilacz buforowy 70W + przetwornica 230V.

Do zasilacza buforowego podłąćzył bym rejestrator i kamery HDCVI (12V), potem przetwornice do zasilacza buforowego i z przetwornicy dał listwę zasilającą a do niej wpiął już zasilacz ze switcha oraz anteny LOCO AC. Jeśli oczywiście ten pomysł nie ma sensu to możecie mnie zlinczować ;D
  • #2 18089262
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    Będzie działać. Jednak UPS też wystarczy i nie wiem skąd wziąłeś te dwie godziny? Wszystko zależy od pojemności baterii akumulatorów. Możesz kupić UPS przemysłowy i podłączysz baterię o sporej pojemności. Możesz też kupić najprostszy UPS (nawet bez baterii) i podłączyć własny aku o potrzebnej pojemności. Jedyny problem jaki może wystąpić to dłuższy czas ładowania aku o dużej pojemności.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18089854
    michal2510
    Poziom 6  
    więc stawiam na UPS :) Tylko jeden UPS bedzie na strychu a tam panuje wysoka temperatura
  • #4 18089932
    KOCUREK1970
    Ocena: 5449
    michal2510 napisał:
    Tylko jeden UPS bedzie na strychu a tam panuje wysoka temperatura

Pomyśleć o jakiejś wymuszonej wentylacji.
    Sama elektronika UPS-a na tym ucierpi a co dopiero baterie.

I taka dobra rada mimochodem, jeśli kupisz osobno UPS-a i osobno baterie - nie żałuj kasy na baterie, kup coś pewnego i sprawdzonego. Zwłaszcza, że stawiasz na wydajność.
    Ja trzymam się tylko baterii CSB HRL.
  • #5 18089980
    michal2510
    Poziom 6  
    KOCUREK1970 napisał:
    Sama elektronika UPS-a na tym ucierpi a co dopiero baterie.

a jak takie temperatury znosi rejestrator i dysk HDD? Z tego co widzę wszystko działa już od wiosny więc może jest ok - tam jest około 55 stopni w upalne dni
  • #6 18090031
    KOCUREK1970
    michal2510 napisał:
    a jak takie temperatury znosi rejestrator i dysk HDD?

michal2510 napisał:
    tam jest około 55 stopni w upalne dni

Żadna elektronika nie lubi wysokich temperatur.
  • #7 18090061
    IC_Current
    To możesz mieć problem. W lecie masz wysokie temperatury, a to jest zabójcze dla akumulatorów, trzy lata max i do wymiany. Elektronika też takich temperatur nie lubi, jednak zimą może na strychu pojawić się jeszcze jeden poważniejszy problem - spadek temperatury do punktu rosy i kondensacja wody. Woda jak zapewne wiesz może spowodować znaczne straty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18090564
    michal2510
    Poziom 6  
    więc ile mogę się spodziewać, że wytrzyma taki UPS z mocnym akumulatorem? ok 5h?

Dodano po 17 [minuty]:

A co myślicie o UPS z ochroną sieci LAN? np wpinam przez niego przewód od Anteny i dopiero do adaptera - ale czy nie stracę Gigabitowej przepustowości po kablu :)
  • #9 18090657
    KOCUREK1970
    michal2510 napisał:
    ile mogę się spodziewać, że wytrzyma taki UPS z mocnym akumulatorem? ok 5h?

Musisz zsumować zużycie prądu w W.
    I podzielić to przez sumaryczną wydajność spiętych akku.
    Ale o 5 godzinach z tym co proponujesz możesz zapomnieć w UPSie poniżej tysiąca zł (zawarta ilość akku w takim UPS-ie).

100W zużycia prądu i na 2 akku jak zrobisz 30-40 minut to będzie cud.
    michal2510 napisał:
    A co myślicie o UPS z ochroną sieci LAN? np wpinam przez niego przewód od Anteny i dopiero do adaptera - ale czy nie stracę Gigabitowej przepustowości po kablu

Jeśli kupisz UPSa z gigabitem wbudowanym, lub z dokładaną kartą rozszerzeń to nic nie stracisz.

Wszystko da się zrobić - kwestia determinacji i nakładu środków :D
  • #10 18090665
    sarman

Poziom 12  
    Ocena: 23
    ta ochrona LAN to taka trochę śmieszna jest, bo przed czym ma uchronić? jedynym sensownym zabezpieczeniem urządzeń jest sieć bezprzewodowa + warystory na linii zasilającej. W razie wyładowania w okolicy poleci w ostateczności router - koszt podobny do UPS-a
    Konto firmowe:
    SARMAN
    Żeromskiego, 2, Gałków Mały, 95-041 | Tel.: 606XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://sarmangroup.org/
  • #11 18090772
    IC_Current
    Podstawy podstaw elektrotechniki :-)
    Przy 100W
    100W/12V=8,3A
    8,3A*5h=42Ah
    Do tego zapas na sprawność przetwornic, aku itd min 50%
    42*1,5=63Ah

Pojemność akumulatora zależy od prądu rozładowania i dla aku 18Ah obciążenie 8,3A to bardzo dużo (znaczenie powyżej 0.1 *18). W takim przypadku może 5Ah (producenci wysokiej klasy akumulatorów dołączają wykres "czas rozładowania" w funkcji "prąd obciążenia").

Natomiast ta ochrona LAN - najprostszy warystor za 2zł - chroni, ale zyski producenta. Chcesz ochronę - zrób wstawkę światłowodową.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 18090893
    michal2510
    Poziom 6  
    IC_Current napisał:
    Chcesz ochronę - zrób wstawkę światłowodową.
    to mnie zaciekawiło :) Ta ochrona to interesuje mnie od anteny bo ogólnie internet główny mam ze światłowodu już - co do wstawki to będzie potrzeba mi adapter i spawarka?
  • #13 18091064
    IC_Current
    michal2510 napisał:
    IC_Current napisał:
    to mnie zaciekawiło :) Ta ochrona to interesuje mnie od anteny bo ogólnie internet główny mam ze światłowodu już - co do wstawki to będzie potrzeba mi adapter i spawarka?

Dwa mediakonwertery i kilkumetrowy patchcord światłowodowy.
    Oczywiście pozostaje kwestia montażu ograniczników przepięć od strony zasilania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 18091476
    michal2510
    Poziom 6  
    IC_Current napisał:
    michal2510 napisał:
    IC_Current napisał:

Dwa mediakonwertery i kilkumetrowy patchcord światłowodowy.
    Oczywiście pozostaje kwestia montażu ograniczników przepięć od strony zasilania.

a nie mogę samego odgromika Axon?
  • #15 18091522
    jprzedworski
    Ocena: 827
    IC_Current napisał:
    michal2510 napisał:
    Ta ochrona to interesuje mnie od anteny
    A zasilanie tej anteny, jeśli to urządzenie aktywne? Tam jest niezależne zasilanie?
  • #16 18091573
    michal2510
    Poziom 6  
    Jest adapter POE 24V 1Gigabit

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zasilania awaryjnego dla rejestratora HDCVI, switcha POE Dahua, anteny zewnętrznej oraz routerów TP-Link Archer C7 i DASAN. Użytkownik rozważał zastosowanie UPS-a lub zasilacza buforowego, wskazując na ograniczenia czasowe UPS-ów oraz potrzebę zasilania urządzeń o różnych napięciach (12V, 48V, 24V). Uczestnicy dyskusji sugerowali użycie UPS-a z dużą pojemnością akumulatorów, a także zwrócili uwagę na wpływ wysokich temperatur na elektronikę i akumulatory. Podano również metody obliczania czasu pracy UPS-a oraz zalecenia dotyczące ochrony sieci LAN. Wskazano na konieczność użycia mediakonwerterów i ograniczników przepięć dla zabezpieczenia systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA