logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz buforowy czy switch POE do zasilania kamer IP - co wybrać?

Jan_Werbinski 24 Kwi 2020 10:59 1023 11
  • #1 18642936
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 671
    Co lepsze do zasilania kilku - kilkunastu kamer IP?
    Switche POE - zaleta że można przesłać wyższe napięcie czyli mniejsze spadki napięć, czyste i proste okablowanie. Wady - konieczność stosowania UPS do zasilania switchy i duże straty energii na podtrzymanie działania UPS oraz przetwarzanie energii, duży koszt. Nie znam UPS małej mocy z dużym akumulatorem.

Zasilacz buforowy.
    Zaleta to małe straty energii, mniej elektroniki, wyższa sprawność, prosta budowa, możliwość stosowania zasilaczy 5 - 10A i akumulatora 65 Ah. Wady to skomplikowane okablowanie i konieczność doprowadzenia zasilania do każdego gniazda lub kabla. Chyba że są produkty które to ułatwią?
  • #2 18642970
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    Albo PoE albo zasilanie kamer IP posiadających gniazdo zasilania 12V na kablu.
    Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18642976
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Każda z kamer ma gniazdo 12V na kablu i jednocześnie każda przyjmuje zasilanie POE 802.3af np 50V.
    Stosuję obydwa rozwiązania, ale próbuję ocenić które jest lepsze i bardziej przyszłościowe. Wydaje mi się że zasilacz buforowy 12V.
  • #4 18643017
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    Albo PoE i UPS albo tworzenie "potworka" zasilanego osobno.
    Nie wyobrażam sobie tym bardziej w rozbudowanych systemach opierania się na kamerach posiadających osobne zasilanie - skutecznie ogranicza to pole manewru jeśli chodzi o dobór sprzętu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18643106
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    Jan_Werbinski napisał:
    Zasilacz buforowy.
    Zaleta to małe straty energii, mniej elektroniki, wyższa sprawność, prosta budowa, możliwość stosowania zasilaczy 5 - 10A i akumulatora 65 Ah. Wady to skomplikowane okablowanie i konieczność doprowadzenia zasilania do każdego gniazda lub kabla. Chyba że są produkty które to ułatwią?

No właśnie w tym rzecz że są. Zasilacz buforowy 48V.
  • #6 18643847
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Faktycznie jak dobrze poszukałem to znalazłem. Jednak wybór jest słaby. Np porównując coś w rodzaju Pulsara PSBEN 12V 10A na akumulator 65 Ah za 900 zł to podobna moc w 48V kosztuje dwukrotnie więcej i wymaga stosowania czterech akumulatorów 17 Ah szeregowo.

https://www.youtube.com/watch?v=KvRJpJVCRx8
    Chyba że coś takiego? Akumulator 12V i podnoszenie napięcia do 48V. Ciekawe jakie są straty w porównaniu z UPS?
  • #7 18643862
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Jan_Werbinski napisał:
    Nie znam UPS małej mocy z dużym akumulatorem.

Jest tego dużo, tylko akumulator nie jest wbudowany tylko wyprowadzone są klemy. 300W i akumulator 100Ah zdarzało mi się montować.
  • #8 18643869
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    kood napisał:

Jest tego dużo, tylko akumulator nie jest wbudowany tylko wyprowadzone są klemy. 300W i akumulator 100Ah zdarzało mi się montować.

Podłączyłem dwa akumulatory samochodowe do Fideltronika F650 i działało to ładnych kilka lat, ale nie jestem pewien że to było rozsądne. :)
    Teraz czas na coś bardziej nowoczesnego.

Dlaczego żadne zasilacze buforowe nie są przystosowane do LiFePO4 tylko do żelowych?
  • #9 18643887
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Jan_Werbinski napisał:
    Podłączyłem dwa akumulatory samochodowe do Fideltronika F650 i działało to ładnych kilka lat, ale nie jestem pewien że to było rozsądne.

Mówię o dedykowanych rozwiązaniach a nie druciarstwie.

Jan_Werbinski napisał:
    Dlaczego żadne zasilacze buforowe nie są przystosowane do LiFePO4 tylko do żelowych?

Względy ekonomiczne np? W zasilaniu awaryjnym raczej waga czy rozmiar baterii nie ma takiego znaczenia jak np w telefonie, laptopie czy samochodzie elektrycznym.
  • #11 18651476
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    BCSCCTV napisał:
    Zerknijcie na to : https://www.bcscctv.pl/bcs-ups-ip16gb-e-s-swi...er-16x-poe-2x-gigabit-obudowa-wewnetrzna.html
    Na stronie do wyboru są także inne rozwiązania

Idealne gdyby nie... kosmiczna cena 2600/16 portów = 162 zł/port. 2,12 Ah/kamerę.
    Byle UPS będzie miał kilka razy niższą cenę i więcej Ah/kamerę.
  • #12 18651727
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    Jan_Werbinski napisał:

Ze względów praktycznych oraz bezpieczeństwa - akumulatory litowe wymagają wyższej kontroli parametrów (w szczególności temperatury) - jest to trudne do zapewnienia kiedy akumulator jest poza urządzeniem - w skrajnych przypadkach prowadzi do możliwości wybuchów i pożaru.
    Zdarza się że w UPSie zwykłe kwasiaki tak spuchną że się wyjąć nie da, jak pomyślę co by było z litowymi...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wyboru między zasilaczem buforowym a przełącznikiem PoE do zasilania kamer IP. Użytkownicy wskazali zalety i wady obu rozwiązań. Przełączniki PoE umożliwiają przesyłanie wyższego napięcia, co zmniejsza straty napięcia, ale wymagają zasilania z UPS, co wiąże się z dodatkowymi kosztami i stratami energii. Zasilacze buforowe charakteryzują się wyższą sprawnością i mniejszymi stratami energii, ale wymagają bardziej skomplikowanego okablowania. Użytkownicy zauważyli dostępność zasilaczy buforowych 48V oraz porównali ceny i wydajność różnych modeli. Wskazano również na problemy z akumulatorami litowymi, które wymagają szczególnej kontroli, co może być trudne w zastosowaniach zewnętrznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA