logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie rozmiary tarcz sprzęgła do Yamaha MT 09 i co oznaczają MT09 TRA/TRAH?

Marek merc 01 Sie 2019 00:53 2139 4
REKLAMA
  • #1 18090978
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ocena: 63
    Witam
    Mam pytanie może ktoś się orientuje składam sprzęgło w Yamaha MT 09 i nie bardzo rozumie, o co tu chodzi z tym, co mam zaznaczone na Czerwono te rozmiary i co to za pierścienie zaznaczone strzałką.
    Mierzyłem tarcze metalowe i cierne i chcę się zorientować czy te tarcze są jeszcze nadające się do jazdy, ponieważ mierzyłem je suwmiarką i mam takie rozmiary. Tarcza metalowa 2,10mm a cierna 3,10mm i nie mam pojęcia, co to są za rozmiary trzech rozmazów chyba tarcz zaznaczonych na czerwono.? I Jeszcze jedno nie posiadam czegoś takiego z nr 1 i 2 zaznaczone kółkiem. Nie orientuję się, co to za oznaczenia MT09 TRA i MT09 TRAH
    Jeśli ktoś coś takiego składał to proszę o info
    Dzięki
    Załączniki:
    • Jakie rozmiary tarcz sprzęgła do Yamaha MT 09 i co oznaczają MT09 TRA/TRAH? Sprzęgło 3.PNG (95.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie rozmiary tarcz sprzęgła do Yamaha MT 09 i co oznaczają MT09 TRA/TRAH? Sprzęgło 2..PNG (154.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie rozmiary tarcz sprzęgła do Yamaha MT 09 i co oznaczają MT09 TRA/TRAH? Sprzęgło 1.PNG (87.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18091783
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2566
    W tym sprzęgle masz dwa rodzaje tarcz sprzęgłowych i tarcz przekładkowych (metalowych), różniących się średnicą i grubością. W rysunku złożeniowym widać.
    Na zabieraku siedzi sprężyna (pierścień) talerzowa i pierścień płaski. To jest tzw. judder, stosowany w większości motocykli o większej pojemności, służy do poprawienia działania sprzęgła.
    W pokrywie sprzęgła znajduje się element wyciszający pracę sprzęgła (silnika).
    Jeżeli to co masz nie zgadza się z serwisówką, to mogą być dwie przyczyny. Pierwsza - serwisówka nie od tego rocznika/kodu ramy/kodu silnika. Druga - masz części od innego modelu albo innego rocznika. W Yamahach zwykle co roku to inny model i inne części.
  • REKLAMA
  • #3 18092504
    Marek merc
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź, Jeśli chodzi o tarcze to nie mam pojęcia, jakie powinny być, ponieważ kupiłem całe sprzęgło z koszem a jeśli chodzi o nr 12 i 11 to dwie grubości tarcz?
    Czy byś mógł mi wysłać fotkę Jak wygląda ten zbierak tą sprężynę pierścień i ( ten pierścień talerzowy) i ten pierścień płaski? Ponieważ nie mam pojęcia jak on wygląda i nic takiego raczej nie posiadam i nie posiadam tego co z nr 1,2.
    Może masz pomysł jak to sprawdzić czy to moje sprzęgło jest właściwe do tego silnika? Jest to 2015 r
    Nr ramy nie posiadam, ponieważ posiadam tylko sam silnik a chcę go wsadzić do Quada. Ogólnie to dekiel sprzęgła pasuje do silnika. Na sprzęgle są założone tarcze Jest chodzi o dekiel to przód dekla z tym prętem po środku. W deklu jest tylko pręt z ząbkami wyciągający sprzęgło i to wszystko wysyłam to, co mam. Jeśli byś się, co dowiedział to daj znać. Jeśli by to coś pomogło to wysyłam nr silnika X N701E-039831X Jakie rozmiary tarcz sprzęgła do Yamaha MT 09 i co oznaczają MT09 TRA/TRAH?
    Dzięki
  • REKLAMA
  • #4 18093611
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2566
    Judder to takie coś: (screeny z Honda Common Service Manual)
    Na zabieraku powinno być zagłębienie pod podkładkę juddera.
    Patrząc na kosz sprzęgła, to ostatnia jedna lub dwie tarcze sprzęgła powinny być przestawione w rowkach kosza (a nie wszystkie w jednym rowku). W niektórych motocyklach są tak zbudowane sprzęgła. Wówczas możliwe że tarcz są dwa typy w złożeniu.
  • #5 18095414
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ok dzięki za info teraz nie jestem w Polsce wrzucę gdzieś we Wrześniu to sprawdzę i dam ci znać czy jest tak jak piszesz. Jeśli byś mógł to sprawdź czy coś w tym sprzęgle jeszcze brakuje.
REKLAMA