logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć kocioł w układzie otwartym z zamkniętym przez zasobnik 100l?

imariusz 05 Sie 2019 18:58 5658 12
REKLAMA
  • #1 18098902
    imariusz
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam.

Co myślicie o takiej przeróbce instalacji opartej na zasobniku stojącym 100l? Aktualnie kocioł podłączony, a jak do instalacji w układzie zamkniętym.
    Wiem, że powinno się to zrobić w opcji wymiennik płytowy + pompa. A co gdyby to tak zrobić? Dodam, że kocioł stary bez automatyki i taki buforek by nie zaszkodził - chyba.
    btw rysunek maksymalnie uproszczony.
  • REKLAMA
  • #2 18099119
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Witam. A ten układ zamknięty to mamy rozumieć jako obieg grzewczy?
  • REKLAMA
  • #3 18099157
    mały67
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam moim zdaniem w układzie zamkniętym brakuje naczynia przeponowego oraz zaworu bezpieczeństwa
  • #4 18099191
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    imariusz napisał:
    Wiem, że powinno się to zrobić w opcji wymiennik płytowy + pompa.

Wymiennik buforowy jest technicznie najlepszą opcją. Wymiennik płytowy to rozwiązanie ekonomiczne.
  • #5 18099278
    imariusz
    Poziom 11  
    Może zostawmy układ zamknięty (układ z grzejnikami), tak jak napisalem jest to mocno uproszczony schemat. Bardziej mi chodzi o stronę układu otwartego. Czy może ktoś z Was się spotkał z takim rozwiązaniem? Przypomnę, że jest to zwykły zasobnik do CWU.
  • #6 18099382
    idepopizze
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Wygląda to sensownie (znaczy będzie działać, ale czy ma sens ?), no może poza pojemnością tego baniaka.
    Rozumiem że kombinujesz jak połączyć kocioł i piecyk gazowy.
    Nie napisałeś co do tego podłączysz, ale można się domyślać że podłogówkę.

Brakuje tu jednak ekonomi, bo jeżeli chciałbyś używać często kotła to wtedy z punktu widzenia ekonomi i wygody lepiej żeby baniak był duży bo palisz kotłem rzadko z wysoką sprawnością i ta cała energia ładowana jest w baniak. Masz w środku czyściutki kocioł i komin bo wszystko się wypala i niczym nie zarasta.

Jeżeli zamierzasz więcej palić gazem to stracisz na sprawności.

Takiego podłączenia raczej nie spotkasz, bo nie ma sensu podłączać emaliowanego baniaka do kotła. Do kotła wystarczy surowy stalowy baniak bez niczego w środku, bo tam nie będzie świeżej wody niszczącej taki baniak od środka. Nie trzeba tam żadnych anod itp. No może jakieś odpowietrzenie na górze.
  • REKLAMA
  • #7 18099746
    imariusz
    Poziom 11  
    Dobrze kombinujesz idepopizze. Obecnie dwa kotły gazowy i węglak w układzie zamkniętym. Grzeją tylko grzejniki. Trzeba by przerobić na bardziej bezpieczny układ. W grę wchodzą dwa rozwiązania. 1. na rysunku, 2. wymiennik płytowy i dodatkowa pompa obiegowa. Jeżeli chodzi o ekonomię to wyjdzie podobnie- koszt części.
    Tylko wydaje mi się, że układ z zasobnikiem CWU będzie "lepszym" rozwiązaniem od płytowego wymiennika. Przy wymienniku płytowym będzie bardzo mało wody w obiegu. Troszkę się tego obawiam.
  • #8 18100503
    idepopizze
    Poziom 33  
    No, ale przecież grzejniki masz podłączone pod pompkę.
  • REKLAMA
  • #9 18100582
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    Jak dołożysz zawory zwrotne / przełączające tak by odłączyć zbiornik gdy pracuje na gazie (no i standardowe zabezpieczenia to będzie OK. Oczywiście pojemność zbiornika bufora musi być uwzględniona w naczyniu wzbiorczym otwartym. Na obiegu otwartym też powinna być pompa obiegowa (raczej powrót i nisko), grawitacją ciężko to będzie pociągnąć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 18100604
    idepopizze
    Poziom 33  
    @kaczakat
    Mógłbyś zrobić jakiś prosty szkic ?
  • #11 18100621
    kaczakat
    Poziom 34  
    Tam gdzie masz strzałkę w lewo wstawiasz zawór trzydrogowy z siłownikiem i albo pompa bierze wodę ze zbiornika albo z kotła gazowego, powrót na trójniku. Jak kocioł ma swoją pompę to zamiast tego trzydrogowego wtawiasz zwory zwrotne na wyjściu z kotła i na tłoczeniu pompy zbiornika. Automatyka kotła to już zależy jaki kocioł i co może, niektóre mają jakieś wejścia kominkowe i po prostu wyłączają kocioł gdy pracuje kominek. Wraz z wyłączeniem kotła gazowego, po zatrzymaniu pompy zawór powinien się przełączyć na pracę ze zbiornika buforowego. Tak że to zależy co tam masz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 18100842
    imariusz
    Poziom 11  
    Panowie, A czy B ?
  • Pomocny post
    #13 18101155
    kaczakat
    Poziom 34  
    imariusz napisał:
    Panowie, A czy B ?

Właściwie to żaden. Tu jest schemat jak połączyć kominek z obiegiem zamkniętym, a jak nie ma potrzeby jednoczesnej pracy kotła węglowego i gazowego można wywalić sprzęgło, https://budujemydom.pl/instalacje/kotly-i-pod.../a/22454-kociol-i-kominek-w-jednej-instalacji.
    Na schemacie nie ma zaworu zwrotnego przy pompach po stronie obiegów zamkniętych, zabezpieczeń no i zamiast wymiennika płytowego powinien być ten bufor.
    Mnóstwo bardziej dopracowanych schematów jest w katalogach PC, kolektorów słonecznych, kominków i kotłów węglowych. Wystarczy ściągnąć PDF i pooglądać. Pewnie w wielu jest * by skonsultować to ze specjalistą, bo to tylko materiały poglądowe nie uwzględniające szczegółów niezbędnych do bezpiecznej pracy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość połączenia kotła w układzie otwartym z zamkniętym przez zasobnik 100l. W dyskusji poruszane są kwestie dotyczące braku naczynia przeponowego i zaworu bezpieczeństwa w układzie zamkniętym. Uczestnicy sugerują zastosowanie wymiennika buforowego jako najlepszej opcji, a wymiennika płytowego jako rozwiązania ekonomicznego. Wskazują również na potrzebę odpowiedniego zabezpieczenia układu oraz na znaczenie pojemności zbiornika. Pojawiają się różne schematy połączeń, a także uwagi dotyczące efektywności i bezpieczeństwa instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA