logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak pozbyć się zakłóceń z przetwornicy DC/DC w torze audio ?

Mopek57 05 Sie 2019 19:07 2493 6
REKLAMA
  • #1 18098919
    Mopek57
    Poziom 5  
    Witam.

Buduję właśnie głośnik BT i mam ogromny problem z szumami przy niskiej głośności.

Udało mi się stwierdzić, że szumy i piski powodują przetwornice: jedna step-up i druga step down.
    Podłączone są do pakietu ogniw 18650 3p2s.
    Step up ustawiony na 18V (wzmak), a step down na 5V (bluetooth).

Po podłączeniu zamiast pakietu przez przetwornice, zasilaczy: 18V 3A i 5V 1A, zakłócenia znikają. To samo jeśli podłączę sam pakiet pod wzmak i pojedyncze ogniwo pod bluetooth.

Jak mam pozbyć się tych zakłóceń z przetwornic?
  • REKLAMA
  • #2 18099754
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6112
    Zakłócenia mogą przenikać do toru sygnałowego przez źle poprowadzone masy, albo przez zasilanie, albo przez promieniowanie (po czym są odbierane na jakichś przewodach działających jako anteny).
    Tętnienia na wyjściu przetwornic można ograniczyć stosując filtry LC, a zakłócenia wysokoczęstotliwościowe przy użyciu filtrów opartych na koralikach ferrytowych, jeśli w przetwornicach są cewki z otwartym obwodem magnetycznym to może być potrzebne ekranowanie.

Jakie to przetwornice? pokaż jak to podłączyłeś.
  • REKLAMA
  • #3 18099973
    Mopek57
    Poziom 5  
    Możesz mi wytłumaczyć jak zastosować ten filtr LC i te koraliki ferrytowe?

Jestem bardzo początkujący i nie mam praktycznie żadnej wiedzy na temat elektroniki.

Step up: https://s.click.aliexpress.com/e/bq5EMBoc

Step down: https://s.click.aliexpress.com/e/b2FuWGRO
  • REKLAMA
  • #4 18101141
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6112
    Masz pętlę masy, spadki napięcia na przewodach zasilających wraz z tętnieniami mogą dostawać się na wejście wzmacniacza.

Sprawdź sam wzmacniacz zasilany z jego przetwornicy z odłączonym BT czy też buczy?

A co do filtrów LC robi się tak jak poniżej, nie wiem jak bardzo potrzeba stłumić tętnienia, ale zaczął bym próby od 40dB (100x) co przy 100kHz można uzyskać dla elementów 33uH 10uF, cewka musi być dobrana na prąd obciążenia, kondensator zalecał bym ceramiczny SMD MLCC bo te mają najniższe ESL i ESR, co w filtrach ma ma duże znaczenie. Z filtrami jest jeszcze jeden problem fizycznie rozmieszczenie elementów i poprowadzenie połączeń ma duży wpływ na efekt końcowy, jak ja ci to wszystko wytłumaczę...
  • REKLAMA
  • #5 18101242
    Mopek57
    Poziom 5  
    Co do tego połączenia to po odłączeniu bt przestało buczeć, ale wystarczy, że dotknę line in lewy ten co bt lewy do niego szedł, to buczy parę razy głośniej niż poprzednio. Występuje to tylko przy tym line in lewym, ani przy prawym ani masie to nie występuje.

Dlaczego tak się dzieje?

Dodano po 10 [minuty]:

jarek_lnx napisał:

A co do filtrów LC robi się tak jak poniżej, nie wiem jak bardzo potrzeba stłumić tętnienia, ale zaczął bym próby od 40dB (100x) co przy 100kHz można uzyskać dla elementów 33uH 10uF, cewka musi być dobrana na prąd obciążenia, kondensator zalecał bym ceramiczny SMD MLCC bo te mają najniższe ESL i ESR, co w filtrach ma ma duże znaczenie. Z filtrami jest jeszcze jeden problem fizycznie rozmieszczenie elementów i poprowadzenie połączeń ma duży wpływ na efekt końcowy, jak ja ci to wszystko wytłumaczę...

No niestety nie za bardzo rozumiem... :/

Jaką dokładnie cewkę i kondensator powinienem zastosować i jak połączyć to dokładnie ?
    Albo jak mam obliczyć jaka cewka i jaki kondensator potrzebny?

I jak mam uniknąć tej całej pętli masy?
  • #6 19514639
    Kamil86868686
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    A wez sprubuj odłączyć masę od jednej z przetwornić np. Step-down.
  • #7 19518268
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1189
    Kamil86868686 napisał:
    A wez sprubuj odłączyć masę od jednej z przetwornić np. Step-down.

Nic to nie da. Całe "budowanie" aktywnego zestawu głośnikowego autora zostało zaczęte od końca z pominięciem kluczowych etapów takiego przedsięwzięcia:
    1) Mocnego zapoznania się z teorią dotyczącą poszczególnych bloków funkcjonalnych.
    2) Przetestowanie poszczególnych zakupionych bloków w samodzielnej pracy z sprawnymi, sprawdzonymi urządzeniami na codzień używanymi. Czyli testujemy sam moduł BT z posiadanym wzmacniaczem przykładowo z radioodbiornika, zestawu wieżowego. Do zasilania używamy sprawdzonego zasilacza stabilizowanego. Testujemy podobnie sam moduł wzmacniacza ze sprawdzonym ,pewnym zasilaniem. Sprawdzamy same przetwornice przy pracy ze sztucznym nominalnym obciążeniem w bezpośredniej bliskości toru akustycznego.
    3) Przetestowane poprawnie bloki funkcjonalne zaczynamy dopiero łączyć w docelowe urządzenie. Zaczynamy oczywiście od sprawdzenia samej konfiguracji stopnia końcowego zasilanego z przetwornicy przy zastosowaniu zewnętrznego, sprawdzonego źródła sygnału.
    4)Sprawdzamy poprawność funkcjonowania samego modułu BT zasilanego z przetwornicy docelowej.
    5)Dopiero teraz podłączamy do sprawdzonego wzmacniacza sygnał ze sprawdzonego modułu BT.

I jak wcześniej wskazał ci kolega Jarek połączenie musi być z zachowaniem jednego punktu wspólnego masy lub szyny głównej masy przy zastosowaniu odpowiednich przekrojów przewodów. Nie można sobie dowolnie prowadzić przewodów, minimalnej średnicy, robiąc tak zwane pętle mas.
    W układzie masz jedną masę wspólną dla zasilania poszczególnych bloków funkcjonalnych oraz dla wejść sygnałowych.

Nic nie napisałeś o typie zastosowanego wzmacniacza i nie zamieściłeś fotografii swojego wykonania obwodu w rzeczywistości. Uzupełnij to w temacie, a będzie można podpowiedzieć ci o wiele więcej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik buduje głośnik Bluetooth i napotyka problemy z zakłóceniami (szumami i piskiem) przy niskiej głośności, które są spowodowane przez przetwornice DC/DC (step-up i step-down) zasilające urządzenie. Po podłączeniu zasilaczy zamiast przetwornic zakłócenia znikają, co sugeruje, że problem leży w przetwornicach. Użytkownicy sugerują zastosowanie filtrów LC oraz koralików ferrytowych w celu ograniczenia tętnień i zakłóceń wysokoczęstotliwościowych. Wskazują również na możliwość występowania pętli masy oraz spadków napięcia na przewodach zasilających, co może wpływać na jakość sygnału audio. Użytkownik prosi o szczegółowe instrukcje dotyczące zastosowania filtrów oraz unikania pętli masy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA