logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośnik bluetooth DIY - wzmacniacz 2x5W przygasa przy większej głośności

blackwolf7 12 Gru 2017 18:23 1326 5
REKLAMA
  • #1 16886084
    blackwolf7
    Poziom 6  
    Ocena: 11
    Witam. Mam problem z głośnikiem, który próbuje sam zrobić. Otóż mam wzmacniacz 2x5W. Minimalne zasilanie wzmacniacza to 5V. Głośniki także 2x5W. Do wzmacniacza mam podłączoną przetwornice na 6-16V. Do wzmacniacza także podłączyłem przetwornicę step-down na 5V aby podłączyć do tego moduł bluetooth. Zasilane jest to bateriami litowo-jonowymi połączonymi równolegle.
    Problem polega na tym, że głośniki działają przez kabel aux tylko na małej głośności, bo im więcej tym bardziej przygasa dioda od wzmacniacza i nie daje rady. Nie wiem czemu tak się dzieje i co trzeba poprawić, żeby działało poprawnie?

Legenda do zdjęcia:
    czerwone kółko - przetwornica step down
    niebieskie - step up
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16886203
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2518
    blackwolf7 napisał:
    Do wzmacniacza mam podłączoną przetwornice na 6-16V

To jest winowajca. Pomijam fakt, że przetwornice step-up nie nadają się do zasilania wzmacniaczy audio lepiej połączyć ogniwa szeregowo niż bawić się z przetwornicami. Tą przetwornice do bluetooth zostaw.
    Iloma ogniwami chcesz to zasilić oraz ile to ma grać na ładowaniu?
  • REKLAMA
  • #3 16886272
    blackwolf7
    Poziom 6  
    posiadam 4 ogniwa więc tyle mogę użyć. Proponowałbyś połączyć 4 baterie dwie szeregowo i dwie równolegle? Myślę że napięcie z dwóch baterii powinno zdecydowanie wystarczyć. A czy do ładowania tego w tedy trzeba zastosować balanser tak? A na ile wystarczyłoby 3400mAh?
    Mam taki balanser Głośnik bluetooth DIY - wzmacniacz 2x5W przygasa przy większej głośności. Pan w sklepie mi mówił, że jest to na 3 ogniwa. Czy do tego trzeba podłączyć te ogniwa szeregowo wszystkie i jak się do niego podłączyć? Żeby mi wzmacniacza nie popaliło czy coś :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16886423
    E8600
    Poziom 41  
    blackwolf7 napisał:
    A na ile wystarczyłoby 3400mAh?

Zależy od głośności 1-1,5 godziny grania. Tak trzeba balanser w linku masz podobny z opisem podłączenia. Link.
  • REKLAMA
  • #5 16887029
    blackwolf7
    Poziom 6  
    Wszystkie baterie są łączone szeregowy do bansera, a ja chciałbym aby pocieszać, czyli zwiększyć napięcie dwoma bateriami równolegle i dorzucić jedna połączoną szeregowo, ale nie wiem w sumie jak?
  • #6 16890052
    E8600
    Poziom 41  
    blackwolf7 napisał:
    ja chciałbym aby pocieszać, czyli zwiększyć napięcie dwoma bateriami równolegle i dorzucić jedna połączoną szeregowo

Nie wiem ile takie połączeni wytrzyma. Zawsze się pakietuje np. po 2 ogniwa równolegle a dopiero później łączy się je do balansera ale do tego trzeba 6 ogniw. Jak połączyć masz podane w tym linku co wcześniej zamieściłem. Musisz w tym co masz balanseże zidentyfikować oznaczenia B1+, B2+, B3+, B3-, P-, P+ (powinny być oznaczone na płytce PCB jeśli realnie jest to balanser dla 3 ogniw).

REKLAMA