logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De'Longhi ECAM 22.320 - zamocuj aparat zaparzający

dario38 07 Sie 2019 09:51 3438 8
REKLAMA
  • #1 18101690
    dario38
    Poziom 2  
    Witam!
    Proszę o pomoc, chodzi o ekspres De'Longhi 22.320 Magnifica S Plus.
    Ekspres odłączony całkowicie od prądu i przy włączeniu uruchamia się normalnie i parzy kawę normalnie. Kiedy się wyłącza błąd "zamocuj Aparat Zaparzający" i nie idzie go wyłączyć. Czujnik sprawdziłem, sprawny.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18103705
    dario38
    Poziom 2  
    Witam!
    Jak sprawdzić czy przypadkiem winda się nie rozkręciła.
    Wiem jak wymontować cały mechanizm.
    Można prosić o poradę krok po kroku, bo w tej dziedzinie jestem laik.
    Z góry dziękuję.
  • #4 18104908
    Ginulfi
    Poziom 20  
    Ocena: 176
    Problem leży nie w windzie lecz w czujniku zainstalowanym na termobloku. Czujnik oczywiście może być sprawny, lecz nie jest załączany przez zaparzacz, gdy znajduje się on w maksymalnej górnej pozycji. Przekonasz się o tym, gdy zdemontujesz czujnik a następnie przykleisz 2-3 mm dystans na wodzik termobloku, załączający krańcówkę. Jeżeli to pomoże, należy dokonać przeglądu lub wymiany termobloku.
  • #5 18111626
    Misiek85
    Poziom 23  
    Ocena: 540
    Bzdury jak nie wiem. Jak juz to czujnik halla i jest on na dole windy za kolem pasowym. Albo racja kolegi nioop mogla sie winda rozkrecic i nie dojezdza do switcha. Poruszaj calym zaparzaczem w ekspresie gora dol czy nie ma duzych lozow. Ale obstawiam hall lub elektronika.
  • REKLAMA
  • #6 18111920
    Ginulfi
    Poziom 20  
    Ocena: 176
    Zanim zacznie się Misiek popisywać swoją arogancją, bo wiedzą to nie ma szans. To może powie który czujnik sprawdza obecność zaparzacza w ekspresie? Nie czujnik halla, który tak obstawiasz, on kontroluje tylko ilość obrotów silnika, od dolnego czujnika windy aby ustawić karetkę na parkingu. Niestety, jedynym czujnikiem kontrolującym obecność zaparzacza jest czujnik na termobloku. Naprawianie ekspresu poprzez poruszanie windą, jest bardzo nowatorskim rozwiązaniem. Proponuje poszerzyć zakres o plucie przez lewe ramię i za dodatkową opłatą skrapianie krwią z czarnej kury.
  • REKLAMA
  • #7 18112186
    Misiek85
    Poziom 23  
    Ocena: 540
    Co to jest czujnik termobloku pierwsze slysze o czyms takim. Zdjecie poprosze. Owszem kontroluje ilosc obrotow masz racje. Naprawiam te ekspresy z 6 lat i nie slyszalem o czujniku termobloku. Chyba ze ty to tak nazywasz a ja inaczej. Masz fotke tego do wrzuc ja tu.
  • #8 20333490
    gsl24
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Ginulfi napisał:
    Problem leży nie w windzie lecz w czujniku zainstalowanym na termobloku. Czujnik oczywiście może być sprawny, lecz nie jest załączany przez zaparzacz, gdy znajduje się on w maksymalnej górnej pozycji. Przekonasz się o tym, gdy zdemontujesz czujnik a następnie przykleisz 2-3 mm dystans na wodzik termobloku, załączający krańcówkę. Jeżeli to pomoże, należy dokonać przeglądu lub wymiany termobloku.

Cześć,
    Jestem w trakcie takiej naprawy,
    W której nie wciska się ten mikrostyk na termobloku i strasznie hałasuje ekspres bo dalej silnik napiera, ale jak wyciągnąłem mikrostyk i nacisnąłem kiedy winda podjechała i zaczęła napierać - to od razu ekspres się "wycofał" I poszła winda w dół. Jednak nadal nie jestem pewien CO dokładnie powoduje, że końcówka infuzora nie dojeżdza do mikrostyku.
    Zatem spróbuję z tym dystansem dobry pomysł żeby się upewnić, że to to.
  • #9 20336878
    gsl24
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Ginulfi
    Kolega ma rację, dokleiłem i zaczęło chodzić, jednak u mnie ekspres hałasował, napierał zaparzaczem na infuzor, jednak brakowało mu do mikrostyku. Jednak nadal nie wiem co trzeba zrobić, żeby usunąć usterkę z delikatnie źle ustawiającym się zaparzaczem przy włączaniu/wyłączaniu ekspresu.

Pozdrawiam,
    Tomek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem De'Longhi ECAM 22.320 Magnifica S Plus, który po wyłączeniu wyświetla błąd "zamocuj Aparat Zaparzający". Po sprawdzeniu czujnika, który wydaje się być sprawny, użytkownik prosi o pomoc w rozwiązaniu problemu. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym możliwość rozkręcenia windy, co może uniemożliwiać prawidłowe działanie czujnika. Inni użytkownicy wskazują na czujnik na termobloku jako potencjalną przyczynę problemu, sugerując dodanie dystansu, aby zapewnić prawidłowe działanie mechanizmu. Wspomniane są również problemy z ustawieniem zaparzacza oraz hałas podczas pracy ekspresu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA