logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zmodyfikować działanie włącznika schodowego?

taskerson 07 Sie 2019 14:47 822 12
REKLAMA
  • #1 18102282
    taskerson
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam
    Wiem, ze temat był wałkowany nieraz ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na moje pytanie.

Chodzi o włącznik schodowy, mam 2 włączniki schodowe pojedyncze podpięte wg schematu

Jak zmodyfikować działanie włącznika schodowego?

Generalnie działa jak wchodzę do domu zapalam światło przy wejściu i gaszę na końcu korytarza, ale jak zgaszę na końcu korytarza następna osoba, która wejdzie do domu nie może zapalić już tego światła. Czy da się w ogóle tak zrobić żeby ta następna osoba wchodząca do domu mogła zapalić światło?

Mam nadzieję, że w miarę z sensem to napisałem i wiadomo o co chodzi.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18102303
    taskerson
    Poziom 6  
    kozi966 napisał:
    Błąd w połączeniach łączników - do zamiany przewody.

czyli jak u mnie do pierwszego włącznika dochodzi kabel 3 żyłowy, między włącznikami idzie kabel 4 żyłowy i dalej ten do światła 3 żyłowy.
  • REKLAMA
  • #5 18103023
    taskerson
    Poziom 6  
    kozi966 napisał:
    Do zamiany miejscami żyły w zaciskach łączników. Łączniki są źle podłączone.

Zapewne tak jest obecnie:

Zmieniłem wg tego schematu co przesłałeś i jest bez zmian.

Pokombinowałem trochę i w końcu zadziałało tak jak potrzeba, wrzucam schemat jak teraz to podłączyłem

przy wcześniejszych podłączeniach jeśli pierwszy pstryczek był wyłączony to na drugim w ogóle nie było prądu, przy tym schemacie co wstawiłem teraz jest i działa tak jak trzeba. Jeszcze tylko jedno pytanie czy przy drugim pstryczku źródło światła powinno być podłączone do 1 czy do 2, tu i tu działa.
  • #6 18103043
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 196
    Nie popularyzuj takich rozwiązań. Łączniki muszą być podłączone według schematu na rysunku pierwszym (#1)
  • #7 18103048
    taskerson
    Poziom 6  
    slawekx napisał:
    Nie popularyzuj takich rozwiązań. Łączniki muszą być podłączone według schematu na rysunku pierwszym (#1)

ok no niby po to są schematy, to doradź mi jak mam to podpiąć żeby działało
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18103052
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Ten drugi schemat nie ma prawa działać prawidłowo. Wystarczy spojrzeć tylko na lewy przełącznik. W tej chwili (na schemacie) nie świeci żarówka. Jak zmienimy pozycję przełącznika (lewego), to nadal będzie ciemno.
  • #9 18103055
    taskerson
    Poziom 6  
    zybex napisał:
    Ten drugi schemat nie ma prawa działać prawidłowo. Wystarczy spojrzeć tylko na lewy przełącznik.

a trzeci schemat?
  • Pomocny post
    #10 18103063
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Przeanalizuj lewy przełącznik. To nie ma prawa działać. Zasada jest prosta. Każdy przełącznik ma trzy końcówki. Ważne jest aby wiedzieć, która z nich jest środkową. Nie zawsze jest to takie oczywiste. Trzeba to po prostu sprawdzić, no chyba że mamy wyraźny jednoznaczny opis. Zatem na te środki dajemy z jednej strony fazę a z drugiej żarówkę, która jest przyłączona do przewodu neutralnego. Skrajne zaciski przełączników łączymy ze sobą (obojętnie który gdzie).
    Schemat z pierwszego postu jest jak najbardziej dobry. Oczywiście jest to schemat ideowy a nie montażowy, ale tak łatwiej jest to zrozumieć.
  • #11 18103069
    taskerson
    Poziom 6  
    zybex napisał:
    Przeanalizuj lewy przełącznik. To nie ma prawa działać.

no ale właśnie działa.
    Wg pierwszego schematu tak jak pisałem wchodząc do domu zapalam światło pstryczkiem nr 1 i gaszę pstryczkiem nr 2, jeśli ktoś następny wejdzie do domu nie zapali światła pstryczkiem nr 1. To samo w drugą stronę.

Przy tym 3 schemacie prąd jest cały czas na jednym przewodzie czy wyłączę pstryczek 1 czy go włącze. Także zapalam i gaszę światło gdzie chce.
  • Pomocny post
    #12 18103075
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Robisz jakiś błąd. Zapewne źle określiłeś końcówki środkowe przełączników. Raz jeszcze powiem, że pierwszy schemat jest prawidłowy. Przeanalizuj go i sam zobacz. Jak coś nie tak działa, to błąd w montażu.
    Przeanalizuj też schemat ten, który według ciebie działa a przecież patrząc na schemat nie ma prawa działać.

Ps. Przypuszczam, że źle rysujesz te przełączniki, bo według schematu, to środkowe końcówki to ta z lewej i prawej strony (jedynki).
  • #13 18103130
    taskerson
    Poziom 6  
    zybex napisał:
    Robisz jakiś błąd. Zapewne źle określiłeś końcówki środkowe przełączników. Raz jeszcze powiem, że pierwszy schemat jest prawidłowy. Przeanalizuj go i sam zobacz. Jak coś nie tak działa, to błąd w montażu.

analizowałem już kilka razy tak jak piszesz na pierwszy przełącznik na środek szła faza i z drugiego przełącznika z środka szła faza na żarówkę, przełączniki były między sobą połączone w różnych konfiguracjach. kombinowałem wg tego schematu na różne sposoby i za każdym razem wychodziło tak samo. Szkoda, że nie mam innych włączników schodowych żeby sprawdzić ale jutro zadzwonię do kumpla elektryka może będzie miał chwilę żeby podjechać i spojrzeć jeszcze na to. Dam znać jak się zakończyło. Ale dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

zybex napisał:

Ps. Przypuszczam, że źle rysujesz te przełączniki, bo według schematu, to środkowe końcówki to ta z lewej i prawej strony (jedynki).

teraz dojrzałem masz rację faktycznie źle to narysowałem teraz dopiero jak się przyjrzałem znalazłem oznaczenia :D ech taka głupota a człowiek się namęczył i stracił czas :(

wrzucam jeszcze moje przełączniki

dzięki jeszcze raz

Dodano po 16 [minuty]:

źle odczytałem oznaczenia na włącznikach

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące działania włącznika schodowego, który nie pozwala na ponowne włączenie światła po jego wyłączeniu na końcu korytarza. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z błędnych połączeń przewodów w włącznikach. Użytkownik próbował różnych schematów podłączenia, jednak początkowo nie uzyskał oczekiwanego efektu. Po analizie i konsultacji z innymi użytkownikami, odkrył, że źle odczytał oznaczenia na włącznikach, co prowadziło do nieprawidłowego montażu. Ostatecznie, po poprawnym podłączeniu zgodnie z zaleceniami, włączniki zaczęły działać prawidłowo, umożliwiając włączanie i wyłączanie światła z obu miejsc.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA