logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C2 1.4 HDI błąd zasilania wtryskiwacza P1366

lukaszRW 09 Sie 2019 07:30 4842 9
REKLAMA
  • #1 18105417
    lukaszRW
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Silnik pracuje w trybie awaryjnym, sterownik podaje błąd P1366.
    Wymieniłem sterownik silnika na wyczyszczony i sprawdzony, wymieniłem wtrysk na sprawny ale dalej silnik pracuje tylko w trybie awaryjnym - na wolnych obrotach dalej szarpie. Wymieniłem więc wtrysk na nowy, szarpanie delikatnie osłabło, ale dalej szarpie przy jeździe z obrotami niższymi niż 1500. Co teraz ???

1. sterownik sprawny
    2. wtrysk sprawny - nowy
    Pozostaje - wykonać obejście istniejącej instalacji zasilania wtryskiwacza. Kupiłem nowe wtyczki i wepnę się dwoma kablami w dwa przewody przy sterowniku i nową wtyczką doprowadzę do wtrysku ... ????
    Czy to dobry pomysł ??? Jak na razie innych pomysłów brak.
    Gdy to zawiedzie i nie będzie poprawy - to pozostaje sprawdzić stopień sprężania na tym cylindrze, wiem, że od tego powinienem zacząć, ale trudno jest mówić mechanikowi co ma robić...
  • REKLAMA
  • #2 18107202
    xysio_
    Poziom 18  
    sprawdź dobrze wtyczki wtryskiwaczy zdarzały się wypalone/wytopione, wątpię żebyś musiał wymieniać fragmenty wiązki
  • REKLAMA
  • #3 18107292
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4234
    Pamiętaj tylko że tutaj wtryski liczy się pierwszy od skrzyni nie głowicy!
  • REKLAMA
  • #4 18107710
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 538
    Witaj kolego, tryb awaryjny ok. sprawdż czujnik położenia wału , napisałeś tryb awaryjny i szarpie i teraz czy interpretacja compa jest prawidłowa jaka jest pewność że że to ten pierwszy, czujnik ma potężny wpływ na pracę silnika.
  • #5 18108066
    lukaszRW
    Poziom 9  
    1. Czujnik położenia wału był sprawdzany, nie zaszkodzi aby sprawdzić jeszcze raz
    2. Pierwszy wtrysk - to ten od strony rozrządu...
    3. właśnie będę sprawdzał wtyczki, ale ten problem był rozważany, ten wtrysk to już drugi, więc tak banalny błąd nie był by powtórzony dwa razy - poza tym było wykonywane sprawdzenie połączenia wtyczka była zapinana i odpinana parokrotnie. W niej nie spodziewam się problemu.. Na wszelki wypadek sprawdzę wiązkę... bo jest to proste rozwiązanie i eliminuje niepewność... sterownik przecież jest już sprawdzony,... Nowa wtyczka + nowy kabel i sru do sterownika, powinno wiele wyjaśnić.
    Zastanawiam się nad czujnikiem ciśnienia paliwa... ???
    Pomiar napięcia dochodzącego do wtrysku powinien też coś odpowiedzieć. Podobno ma być około 100V, a na forum znalazłem 78V jakie powinno być prawidłowe napięcie - tego jeszcze nie wiem...
    Wtrysk jest sterowany zerem, więc podłączać będę dwa kable - napięcie i zero do kompa.
  • #7 18108144
    lukaszRW
    Poziom 9  
    Doczytałem do końca wskazany temat i niesamowicie mnie zaskoczył, najprawdopodobniej i ja, tzn. mój mechanik grzebali się w nie właściwym wtryskiem. U mnie usterka występuje P1366 - czyli pierwszy wtrysk - jak u francuzów jest to wtrysk pierwszy - nie od strony rozrządu a z przeciwnej strony. ??? W takcie sprawdzania z kompem pojawiał się też chwilowo błąd P0201 - ale nikt tego nie rozważał, bo komputer pomiarowy wariował, sypały się różne błędy dotyczące wtrysku nr 1. Ustalono, że niby temu winien sterownik silnika, więc go wymieniłem.
    Najprawdopodobniej nie ten wtrysk był wymieniany... ten od strony rozrządu to wtrysk Nr 4 a nie 1... ????

Wielkie dzięki dla decybel91 !!!
  • #8 18127224
    lukaszRW
    Poziom 9  
    Wczoraj zajechałem do mechanika i kazałem zamontować wtrysk - zdemontowany wcześniej (tu raz zamontowałem regenerowany i następnie zamieniłem go na nowy) z cylindra nr. 4 (regenerowany) na cylindrze nr. 1.
    Mechanikowi zajęło to 20 minut, przepompował pompką paliwo, i przekręciłem kluczyk - silnik odpalił !!! i chodzi jak rakieta.
    Podstawowym błędem było niepoprawne numerowanie cylindrów, chociaż przy okazji zostały usunięte inne usterki,
    sterownik silnika został wymieniony - przy okazji immobilizer zaczął działać w zakresie do 10 m, wszystkie wtyki wtyczek układu zostały przeczyszczone,
    samochód ma już ponad 12 lat, więc mu to nie zaszkodzi.

Silnik pracuje !!!,
    więc teraz zajmę się pozostałymi błędami.
    1. Gdy skręcam podczas jazdy kierownicą w prawo, to zapala mi się kontrolka braku smarowania, mam krótkie pik, pik - i po
    chwili gdy wyprostuję kierownicę - gaśnie. Podejrzewam przełącznik zespolony kierownicy.
    2. Czasem nie wiadomo dlaczego włącza mi się sama tylnia wycieraczka - tu też podejrzewam ww. przełącznik.
    Tu też pojawia się podejrzenie, że może jest uszkodzony BSM ??? Tu jeszcze trzeba trochę czasu, opinii i diagnoz..
  • REKLAMA
  • #9 18127820
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 943
    lukaszRW napisał:
    przy okazji immobilizer zaczął działać w zakresie do 10 m,

Chyba nie wiesz co piszesz...
    Immobilizer ma za zadanie zablokować uruchomienie pojazdu, a nie zasięg pilota centralnego zamka.
  • #10 18127996
    lukaszRW
    Poziom 9  
    Właśnie dlatego piszę, przy wymianie sterownika silnika na czysty i po wymianie oprogramowania - przy okazji naprawiona została stara usterka - mały zasięg kluczyka. Teraz działa bez zarzutu i to nie była bateria... Elektryk - jak zwykle nie powiedział co zrobiła, ale naprawił coś za co ASO chciało 600 zł - bo chcieli wymienić płytkę drukowaną w kluczyku.

Dodano po 17 [minuty]:

decybel91 napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3593169.html#18030854

Pierwszy wtrysk jest od strony skrzyni.

Wielkie dzięki, wiedziałem, że w tym musi tkwić czeski błąd, dużo ludzi niby coś pisze w odpowiedzi - ale niczego to nie wnosi. Tym razem stało się inaczej. Silnik rószył i jest w pełni sprawny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Silnik Citroena C2 1.4 HDI pracował w trybie awaryjnym z błędem P1366, co skutkowało szarpaniem przy niskich obrotach. Po wymianie sterownika silnika oraz wtrysku problem nie ustąpił. Użytkownik rozważał wykonanie obejścia instalacji zasilania wtryskiwacza. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie wtyczek wtryskiwaczy oraz czujnika położenia wału. Ostatecznie okazało się, że problem wynikał z niepoprawnego numerowania cylindrów, co doprowadziło do wymiany niewłaściwego wtrysku. Po zamontowaniu wtrysku z cylindra nr 4 na cylinder nr 1 silnik zaczął działać prawidłowo. Użytkownik planuje również zająć się innymi błędami, takimi jak kontrolka braku smarowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA