logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Candy CDI 2515 - spalony moduł sterujący

msyzdol 11 Sie 2019 17:23 1725 7
REKLAMA
  • #1 18109434
    msyzdol
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Dzień dobry.
    Po 10 latach padła nam zabudowana zmywarka Candy CDI 2515. Po około 45-60 min zaczyna piszczeć i przestaje zmywać. Przy pierwszym razie zapachniało spalenizną ;). Otworzyłem panel i znalazłem spalony moduł sterujący. Mam pytanie czy kupić nowy moduł i powinno wystarczyć? Czy trzeba szukać przyczyny tego przepalenia - np. jakiś problem z grzałką albo inną częścią? Na zdjęciach widać, że wypaliło się w miejscu gniazda z przewodami szarym i brązowym (nie wyciągałem zmywarki z zabudowy - ktoś wie do czego prowadzą te przewody - grzałka? I czy tam jest przyczyna przepalenia?)
    Moduł w necie kosztuje ok. 350PLN. Dodam, że wymieniłem już w niej zamek i elektrozawór - czy to już czas, żeby poszukać nowej zmywarki czy jednak warto zainwestować w moduł?
    Dzięki bardzo za pomoc.
    Zmywarka Candy CDI 2515 - spalony moduł sterujący Zmywarka Candy CDI 2515 - spalony moduł sterujący
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18109488
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Myj moduł propanolem lub zwykłym spirytusem, wyczyść co się da i wtedy będzie można ocenić możliwość regeneracji złącza.
  • REKLAMA
  • #3 18109519
    msyzdol
    Poziom 2  
    Zmywarka Candy CDI 2515 - spalony moduł sterujący
    Nie bardzo się na tym znam, ale chyba nie wygląda dobrze - gniazdo wisi na włosku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18109602
    nares
    Specjalista AGD
    Gniazdo należy usunąć, zwęglenia wyczyścić, a do zdrowych fragmentów ścieżek, przylutować kabelki ze złączami konektorowymi. Elektronik da radę.
  • #5 18109639
    msyzdol
    Poziom 2  
    A co mogło spowodować przepalenie się tej płytki? Czy to z tzw. samości/starości, czy jest jakiś inny problem, który trzeba w cześniej naprawić? Czy uruchomienie ponowne zmywarki nie spowoduje ponownego przepalenia się modułu? Pytania może naiwne, ale sprzęt AGD to zupełnie nie moja działka ;)
  • Pomocny post
    #6 18109757
    nares
    Specjalista AGD
    To przepalenie, nie stało się nagle, ale trwało dłuższy czas. To złącze grzałki, czyli obciążenie duże i przy słabych połaczeniach lub "zimnych lutach", wytwarza się wysoka temperatura - efekt masz.
  • REKLAMA
  • #8 18244912
    msyzdol
    Poziom 2  
    Dwóch elektroników męczyło moduł i niestety nie udało się go reaktywować (wymiana przekaźnika + kabelki ze złączami).
    Musiałem kupić nowy i zmywarka śmiga jak nowa.
    Dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Candy CDI 2515 uległa awarii po 10 latach użytkowania, objawiającej się piszczeniem i zapachem spalenizny. Po otwarciu panelu stwierdzono uszkodzenie modułu sterującego. Użytkownik zastanawia się, czy wystarczy wymienić moduł, czy należy zidentyfikować przyczynę przepalenia, która może być związana z grzałką lub innymi komponentami. W odpowiedziach sugerowano czyszczenie uszkodzonego gniazda, przylutowanie nowych kabli oraz wymianę przekaźnika. Po próbach naprawy przez elektroników, użytkownik zdecydował się na zakup nowego modułu, co przywróciło zmywarce pełną funkcjonalność.
REKLAMA