logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Formatowanie dysku sieciowego po podłączeniu jako slave w Windows 10

asterix27 17 Wrz 2005 00:25 3977 3
REKLAMA
  • #1 1824888
    asterix27
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Kupilem niedawno z wyprzedazy w pracy twardy dysk. Po podlaczeniu jako slave do mojego domowego kompa chcialem go sformatowac. Pod windowsem sie nie dalo poniewaz wypisywal mi komunikat ze nalezy pozamykac wszystkie okna ktore korzystaja z dysku oraz wszystkie programy ktore korzystaja z dysku (wszystko mialem pozamykane, zadna aplikacja nie korzystala z tego dysku). Pod dosem napisal mi ze nie jest mozliwe sformatowanie dysku sieciowego. Wyrzucilem z niego wszystkie dane a jednak jest zajete na nim ok 400 MB (wyswietlanie folderow ukrytych jest wlaczone). Co zrobic zeby sformatowac taki dysk? W pracy byl on dyskiem sieciowym.
    Drugie pytanie: Czy umieszczenie w obudowie jednego dysku bezposrednio nad drugim (w odleglosci ok 3 mm) stwarza jakies zagrozenie dla pracy dyskow (pola magnetyczne itd) czy moze tak pozostac i nie ma to znaczenia. Dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam. Krzysiek.
  • REKLAMA
  • #2 1824899
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    asterix27 napisał:
    Kupilem niedawno z wyprzedazy w pracy twardy dysk. Po podlaczeniu jako slave do mojego domowego kompa chcialem go sformatowac. Pod windowsem się nie dalo poniewaz wypisywal mi komunikat ze nalezy pozamykac wszystkie okna ktore korzystaja z dysku oraz wszystkie programy ktore korzystaja z dysku (wszystko mialem pozamykane, zadna aplikacja nie korzystala z tego dysku). Pod dosem napisal mi ze nie jest mozliwe sformatowanie dysku sieciowego. Wyrzucilem z niego wszystkie dane a jednak jest zajete na nim ok 400 MB (wyswietlanie folderow ukrytych jest wlaczone). Co zrobic zeby sformatowac taki dysk? W pracy byl on dyskiem sieciowym.

Może partition magic poradzi sobie
    Cytat:

Drugie pytanie: Czy umieszczenie w obudowie jednego dysku bezposrednio nad drugim (w odleglosci ok 3 mm) stwarza jakies zagrozenie dla pracy dyskow (pola magnetyczne itd) czy moze tak pozostac i nie ma to znaczenia. Dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam. Krzysiek.

Pola magetyczne w tym przypadku nie stanowią problemu.
    Sprawdź temperatury dysków jeżeli są w granicy ~45 stopni to nie masz co się przejmować jeżeli większe to zamontuj jakiś wętylator
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1825065
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Odepnij na wszelki wypadek swój dysk a zostaw tylko ten nowy (Single lub Master). Odpal z dyskietki dosowej i usuń wszystkie partycje fdiskiem. Przestartuj załóż nowe i sformatuj. W razie problemów z usuwaniem partycji fdiskiem użyj Microsoft Delpart.
    Załączniki:
    • delpart.zip (62.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1825456
    asterix27
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Robert B napisał:
    Odepnij na wszelki wypadek swój dysk a zostaw tylko ten nowy (Single lub Master). Odpal z dyskietki dosowej i usuń wszystkie partycje fdiskiem. Przestartuj załóż nowe i sformatuj. W razie problemów z usuwaniem partycji fdiskiem użyj Microsoft Delpart.

Dzieki. Pomoglo juz samym fdiskiem

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

REKLAMA