logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 10 nieudana - problem z formatowaniem dysku

Dexss 24 Kwi 2019 16:23 3162 12
REKLAMA
  • #1 17923968
    Dexss
    Poziom 6  
    Witam mam problem z instalacją systemu na nowo, programem od microsoft mam na pendrive zbootowany windows 10 który instalowałem około tydzień temu na nowym dysku. Wszystko było dobrze, ale ostatnio zaczął wyskakiwać mi blue screen więc chciałem od nowa zainstalować sobie windowsa i tutaj pojawia się problem, jak bootuje z pendrive instalacje windowsa i dochodzę do momentu miejsca gdzie ma zostać zainstalowany windows normalne że chce sobie wszystkie dyski sformatować ale jak klikam format partycji na której nie miałem windowsa tylko jakieś programy po prostu nic się nie dzieje, nie ma żadnego komunikatu a partycja się nie formatuje, próbowałem usunąć tą partycje ale też nic się nie dzieje, otworzyłem cmd i tam poprzez diskpart usuwałem i wyskakiwało że volumin się usunął ale jak wyłączałem cmd to dalej ta partycja istnieje, Nie mogę też sformatować partycji na której jest system proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 17923977
    KodIT

Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 82
    Jeśli możesz podłączyć ten dysk do innego komputera, to tam spróbuj pousuwać te partycje.
    Jeśli to nie pomoże, możesz wyzerować początkowe sektory (np. w DMDE).

Czy dysk wydaje jakieś dziwne dźwięki? Jeśli masz w tym laptopie kontrolkę dysku, to czy podczas próby usuwania/formatowania istniejących partycji świeci się ona?

SMART dysku również nie zaszkodzi wrzucić.
    Konto firmowe:
    KodIT Odzyskiwanie Danych
    os. Stefana Batorego 49, Poznań, 60-687 | Tel.: 788-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kodit.pl
  • REKLAMA
  • #3 17923982
    Dexss
    Poziom 6  
    Jak tego używać? Co dzięki temu programowi osiągnę?

Dysk nie wydaje dziwnych dźwięków, jest nowy i jak testowałem w programie victoria mhdd to wszystko jest w porządku.
  • #4 17923987
    KodIT

Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 82
    Rób po kolei... Najpierw podłącz gdzieś dysk i wykonaj krok 1. Dopiero później będziesz myślał od DMDE.
    Konto firmowe:
    KodIT Odzyskiwanie Danych
    os. Stefana Batorego 49, Poznań, 60-687 | Tel.: 788-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kodit.pl
  • REKLAMA
  • #5 17923989
    Dexss
    Poziom 6  
    Niestety nie mam możliwość podłączyć dysku do innego komputera.
  • REKLAMA
  • #7 17924098
    Dexss
    Poziom 6  
    Właśnie chciałem sformatować sobie dysk na którym mam programy poprzez eksplorator plików, kilam ppm na dysk formatowanie i formatuje go, wyskakuje mi że dysk sformatowano, ale przecież wszystkie pliki powinny zostać z niego usunięte, a tak się nie dzieje co może być nie tak?
  • #8 17924702
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Jeśli masz dysk SSD to może świadczyć o jego uszkodzeniu.
    Czy jeśli np. utworzysz jakiś plik/folder i uruchomisz komputer ponownie, to ten plik jest? Sprawdź.
    Dexss napisał:
    testowałem w programie victoria mhdd to wszystko jest w porządku
    Przy samym teście odczytu problem może się nie objawić.
    KodIT napisał:
    SMART dysku również nie zaszkodzi wrzucić.

Poprosimy o SMART.
  • #10 17926654
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Nazwa pod jaką jest widoczny - "SATARIRM S11" świadczy właśnie o uszkodzeniu firmware, ale to ciekawy przypadek - tak jakby część dysku mogła być zapisywana a część jest już w trybie tylko do odczytu...

Podobny przypadek tutaj: https://forum.dobreprogramy.pl/t/system-nie-zapisuje-danych-problem-z-ssd/536102
    i tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3433802.html
  • #11 17926660
    Dexss
    Poziom 6  
    Czyli co jedyne co to oddawać dysk na reklamacje?
  • #13 17928042
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3563
    Szkoda że na zdjęciu odczytu SMART przez CDI ukryłeś wersję oprogramowania. :|
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3564332.html#17849636

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z ponowną instalacją systemu Windows 10 na nowym dysku, który wcześniej działał poprawnie, ale teraz pojawiają się problemy z formatowaniem partycji. Podczas próby formatowania partycji, na której nie było systemu, nie występują żadne komunikaty, a partycja nie jest formatowana. Użytkownik próbował użyć narzędzia diskpart, ale partycja nadal istnieje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują podłączenie dysku do innego komputera lub użycie bootowalnego systemu Linux do usunięcia partycji. Wskazano również na możliwość uszkodzenia firmware dysku SSD, co może powodować problemy z zapisywaniem danych. Użytkownik planuje skontaktować się z producentem w celu uzyskania wsparcia technicznego lub reklamacji dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA