logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot Satelis 125 - Szarpanie przy ruszaniu, różnica w mocy

Sitesot 12 Sie 2019 19:29 12699 10
REKLAMA
  • #1 18111526
    Sitesot
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Problem z Peugeot Satelis 125. Nie potrafi często wejść na obroty. Podczas jazdy często szarpie. Odpala bez problemu, na puszczonej manetce gazu pracuje tak jakby nic mu nie było. Tak samo jak już załapie to ciągnie jakby się nic nie działo. Może ktoś miał taki problem. Filmik w załączniku.

• REKLAMA
  • #2 18113530
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 314
    Nie mogę się dopatrzeć na filmiku czy kontrolka EFI świeci??
    Może warto spróbować odczytać kody błędów:
    https://www.youtube.com/embed/LEfEDSDu1QE?feature=oembed
  • REKLAMA
  • #3 18114403
    Sitesot
    Poziom 10  
    Tak świeci, ale nie idzie odczytać ponieważ świeci się cały czas. Podczas jazdy miga
  • #4 18114603
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 314
    Mrugająca kontrolka informuje o problemie z maksymalnym zagrożeniem, świecąca o średnim, zgaszona o minimalnym. Musisz odczytać kody błędów google albo manual i dowiesz się jak to zrobić, albo według filmiku który przesłałem.
    Ale tak w skrócie:
    1. wyłączasz zapłon,
    2. manetka gazu odkręcasz na max,
    3. włączasz zapłon
    4. czekasz az kontrolka zgaśnie i po tym jak sie zaświeci po 3x puszczasz manetkę gazu
    5. zliczasz miganie kontrolki do dłuższej przerwy
    6. po przerwie będzie długie świecenie i kolejny kod błędu
    7. jak błędy zaczną się powtarzać to znaczy że wszystkie zostały wyświetlone.
  • #5 18114982
    Sitesot
    Poziom 10  
    Robiłem tak, ale nic się nie dzieje. Zostaje mi chyba tylko podpięcie do kompa.
  • REKLAMA
  • #6 18804296
    Maxio_PL
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Sitesot napisał:
    Robiłem tak, ale nic się nie dzieje. Zostaje mi chyba tylko podpięcie do kompa.

Kolego czy udało Ci się zdiagnozować problem ?
    Mam własnie takie same objawy.
    Podczas jazdy miga EFI a normalnie świeci cały czas.
    Jak wejdzie w obroty jedzie cały czas a jak tylko zwolnię lub się zatrzymam czasami nie chce wejść w obroty - zachowanie z obrotami jak przy rozłożonej stopce(zakładam że komputer odcina z powodu jakiegoś błędu/awarii)
  • REKLAMA
  • #7 19565322
    wiesiek0172
    Poziom 2  
    Witam, nie dawno kupiłem Satelisa i mam ten sam problem. Chcę zapytać czy doszedłeś co było przyczyną. Jeśli tak to proszę podpowiedź. Dzięki
  • #8 19590736
    Maxio_PL
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    tak.
    Okazało się że , przepustnica powietrza blokowała się po rozgrzaniu na chwilę i dawała bład, przez co komputer blokował jazdę w celu nie uszkodzenia.
    Wymiana na inną używaną + skasowanie błędu ożywiła maszynę.
  • #9 19594204
    wiesiek0172
    Poziom 2  
    No tak ale masz chyba stary typ bo w nowym przepustnica to cały kom. jeśli chcesz wymienić przepustnicę to wraz z IMO i stacyjką. Oddałem mojego do Pana z okolic Wieliczki ma pojęcie obiecał że zrobi, walnięty kom. w przepustnicy. Dzięki. Pozdrawiam
  • #10 21305746
    bplukaszbp
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Panowie, śmieszne pytanie, ale ja nie mogę tego znaleźć. Otóż zakupiłem Satelisa 125 z 2009 r. Sezon przejeździłem. Po wymianie filtra paliwa nie wkręca się na obroty. No to pewnie wymiana pompki i regulatora ciśnienia, ale po ściągnięciu plastików okazało się, że do baku podłączony mam tylko przewód paliwowy, ale przewodu podciśnienia już nie. Wcale go nie mam... Czy ktoś jest w stanie wskazać mi, gdzie mam ten przewód podłączyć od strony silnika, oraz jaki przewód najlepiej zakupić?
  • #11 21470334
    dominozali
    Poziom 1  
    >>18114603 Wykonałem tę procedurę i załączyła mi się na stałe kontrolka EFI. Nie można teraz skutera uruchomić. Wiesz może, jak to zresetować, wyłączyć?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy skutera Peugeot Satelis 125, który ma trudności z osiąganiem obrotów i szarpie podczas jazdy. Kontrolka EFI świeci i miga, co wskazuje na błędy systemu sterowania silnikiem. Próby odczytu kodów błędów metodą manualną (procedura z manetką gazu i zapłonem) nie przyniosły efektu, co sugeruje konieczność podłączenia skutera do komputera diagnostycznego. Użytkownicy zgłaszają podobne objawy, a jedna z przyczyn to blokująca się przepustnica powietrza po rozgrzaniu, powodująca błędy i ograniczenie mocy przez komputer. Wymiana przepustnicy na używaną i skasowanie błędów rozwiązały problem w jednym przypadku. W nowszych modelach przepustnica jest zintegrowana z modułem IMO i stacyjką, co komplikuje wymianę. Dodatkowo pojawił się problem z brakiem przewodu podciśnienia do baku, co może wpływać na pracę układu paliwowego. Po wykonaniu procedury diagnostycznej kontrolka EFI może pozostać zapalona na stałe, uniemożliwiając uruchomienie skutera, co wymaga resetu systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA