logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie po przez 2x NRF24L01+PA+LNA oraz 2x Arduino nano

Grzechu61 14 Sie 2019 17:42 2835 11
REKLAMA
  • #1 18115066
    Grzechu61
    Poziom 3  
    Ocena: 12
    Witam doświadczenie z programowaniem arduino w miare mam, lecz to dla mnie nowość, tak jak sterowanie Bluetooth mam w małym palcu tak z tym dopiero zaczynam. Szukałem wielu tutoriali lecz po jakiś 8 godzinach i tak nie działa. Wiem ten moduł ma większy pobór prądu więc dałem odzielne zasilanie [masa połączona z arduino] program ma być do sterowania pojazdem RC, mi zależy by program przesyłał wartość z dwóch potencjometrów reszte powinienem dać rade. Nie mam pojęcia czy trzeba te moduły jakoś parować jak BT czy mają jakieś ustawienia np. moc. Prosił bym o pomoc by działało to na arduino nano.
    Ostatecznie zatrzymałem się na tym: (U mnie są dwa Arduino nano oraz oddzielne zasilanie NRF24L01)
    Sterowanie po przez 2x NRF24L01+PA+LNA oraz 2x Arduino nano

Nadajnik:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Odbiornik:

Zależy mia aby komunikacja działał a reszte raczej poradze

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18115337
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18115407
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18115511
    Grzechu61
    Poziom 3  
    khoam napisał:
    Kod i schemat zaczerpnąłeś ze strony: https://howtomechatronics.com/tutorials/ardui...ino-wireless-communication-nrf24l01-tutorial/
    Czy przeprowadziłeś pomyślny test jednostronnej komunikacji pomiędzy NRF24L01, zgodnie z kodem, który jest zamieszczony na tej stronie?

Połączyłem wszystko zgodnie ze schematem wgrałem program lecz jedyne co to dostawałem '???????????" co jakiś czas.

emarcus napisał:

Tu masz omówiony twój kompletny projekt z gotowymi programami dla nadajnika i odbiornika.
    Zacznij od tego Y/T video: "ELECTRONOOBS" - ok 17 min.
    https://www.youtube.com/watch?v=aztm_8qGVfc
    Pod oknem video, w końcowej częsci któtkiego opisu (przed Comments) znajdziesz 'szary' napis SHOW MORE ; kliknij na ten napis, a tam znajdziesz linki do reszty tego projektu.
    e marcus

Połączyłem program wgrałem podłączyłem serwo dla testu i brak reakcji

Dlatego pytałem czy nie trzeba tego jakoś bindować, nie wiem czego to wina.
  • Pomocny post
    #6 18115578
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18115601
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 18115629
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    Grzechu61 napisał:
    lecz jedyne co to dostawałem '???????????" co jakiś czas.
    Jeśli nie zadział Ci moduł NFR prawidłowo, to próbujesz dodać do projektu więcej elementów czy na początek rozwiązać bieżący problem? Dlatego zaproponowałem Ci na start komunikację jednostronną, jeden krok na raz i będzie mniej upadków. Podobny temat był tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3569545.html, jak nie działa z mocą radia ustawioną na LOW -radio.setPALevel(RF24_PA_MIN); czasami pomaga dołożenie kondensatora 100n bezpośrednio na moduł NRF.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18115821
    Grzechu61
    Poziom 3  
    khoam napisał:

Zapytam się tak dla porządku: czy prędkość w monitorze szeregowym w Arduino IDE miałeś ustawioną zgodnie z tą w kodzie ( Serial.begin() )?

Tak sprawdzałem była dobra.

emarcus napisał:

Nie bardzo wierzę. że w ciągu tak krótkiego czasu zdążyłeś przeanalizować temat i przetestować dwa układy oraz dojść do konkluzji, że to nie pracuje...
    e marcus

W tym czasie zdążyłem złożyć układ i przetestować program rozumiem w ponad połowie ucze się co jest co.
    Popróbuje może coś wyjdzie puki co zależy mi aby puki co była jakaś komunikacja.

Dzięki za podpowiedzi jutro napisze jaki rezultat
  • #10 18115860
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    Jeszcze tylko dopiszę, że na pierwszym schemacie (o ile to jest NANO) jest błąd, pin13 SCK jest obok pinu 3.3V po drugiej stronie płytki, piny 11 i 12 są to ostatnie piny obok złącza USB. Pytanie czy podpinałeś po numerach pinów czy "obrazkowo"?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 18115880
    Grzechu61
    Poziom 3  
    Problem był w niezbyt dobrych chińskich joyistickach oraz zbyt dużym poborze prądu serwa choć jest to najmniejsze serwo to i tak gdy podłączałem arduino do komputera to coś nie działało, wielkie dzięki program wyszedł sporo bardziej przejrzysty i DZIAŁA, a siedziałem z tym od 12, jeszcze raz dzięki za poświęcony czas (mój angielski jest tragiczny więc większość poradników była problematyczna)
    Program, dodałem drugi potencjometr do oryginału
    Nadajnik

Odbiornik

Nie wiem czemu poprzednio bawiłem sie w moduł HC-05 skoro to jest o wiele lepsze
  • #12 18131209
    Grzechu61
    Poziom 3  
    Wcześniej wszystko działało lecz teraz moduł zaczą przerywać działał jak nim ruszałem teraz nie wiem czy był to przypadek że jak ruszyłem to działało czy wina jest programu wszystko przelutowałem podłączyłem jeszcze raz ze schemaów dla pewności lecz nie ma efektu. Jest możliwość że moduł lub arduino się zepsuło? Prosił bym też o sprawdzenie programu czy czegoś tam nie zepsułem
    Nadajnik

Odbiornik

Schematy z tych storn
    http://www.electronoobs.com/eng_arduino_tut25_sch1.php

http://www.electronoobs.com/eng_arduino_tut25_sch2.php

Zmiany
    CSN i CE mam podpięte pod piny 7 i 8
    Dodałem 3 potencjometry

Z góry dzięki za odpowiedź

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z doświadczeniem w programowaniu Arduino stara się skonfigurować komunikację bezprzewodową za pomocą modułów NRF24L01+PA+LNA oraz dwóch Arduino Nano do sterowania pojazdem RC. Po wielu próbach i przeszukiwaniu tutoriali, napotkał problemy z komunikacją, w tym z błędnymi odczytami i brakiem reakcji serwomechanizmu. Użytkownicy doradzili rozpoczęcie od prostszej konfiguracji jednostronnej komunikacji oraz sprawdzenie ustawień prędkości w monitorze szeregowym. Wskazano również na możliwość problemów z zasilaniem oraz jakością komponentów. Po przetestowaniu i poprawieniu kodu, użytkownik uzyskał działający program, jednak nadal występowały problemy z przerywaniem sygnału, co mogło być spowodowane uszkodzeniem modułów lub Arduino.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA