logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino Nano + NRF24l01- mimo wgrywaniu kilka programów nie działa.

KrystianGa 09 Lut 2020 23:52 1878 22
REKLAMA
  • #1 18461217
    KrystianGa
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie, potrzebuje w prostym projekcie zainstalować arduino nano z modułem NRF, nie ukrywam że nigdy nie miałem z tym styczności, próbowałem korzystać z 3 różnych poradników, mimo że wykonuje wszystko zgodnie z poradnikami nie mogę uruchomić diody LED, dodam iż jedno nano jest zasilanie poprzez komputer i kabel drugie bateryjnie 9V
    podaje link do poradników z ktorych korzystałem
    http://roboblog.eu/2016/03/12/nrf24l01/
    https://www.youtube.com/watch?v=RGYaHnMgMN4&t=428s
    https://www.youtube.com/watch?v=NsLbc9v6ArY&t=602s

Druga sprawa, nie mam już sił walczyć z tym ustrojstwem, czytam i czytam i nic wyczytać nie mogę, patrząc na te poradniki wyglądało to banalnie lecz nie mogę dojść do tego NRF, wgrywając proste zapalenia diody lub podobne rzeczy wszystko chodzi, lecz nie mogę przesłać sygnału bezprzewodowo, Czy ktoś z obecnych mógłbym wykonać przysługę i napisać prosty program ? sprawa wygląda tak, mam 2 urzadzenia NANO +NRF24L01+PA+LNA chciałbym aby jedno urządzenie odebrało sygnał uruchomienia diody LED z zewnątrz i zasygnalizowało to na drugim urządzeniu za pomocą dźwięku. czyli na logikę, nano odbiera sygnał że pojawił się prąd +1V wysyła to na drugie nano i drugie nano sygnalizuje ten fakt dźwiękiem do momentu aż na tym pierwszym nano pojawia się te +1V

Wszystkim osobą z góry dziękuje za pomoc, Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18461312
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    Napisałeś jak zasilasz NANO, a nie napisałeś jak zasilasz NRF (ma być 3.3V), te ze wzmacniaczami potrzebują więcej prądu, a nawet gdy ludzie podpinają zwykłe do NANO (które nie musi mieć stabilizatora 3.3V, a marne max kilka mA dla 3.3V pochodzi z modułu CH34x) sygnalizują, że coś nie działa. Jak masz osobny stabilizator 3.3V to nie zapomnij o wspólnej masie.
    Przykłady z biblioteki działają od strzału, można też dodać w setup "radio.setPALevel(RF24_PA_MIN); //pomaga bez kondensatora", minimalna moc daje jakieś szanse, że to zadziała.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18461493
    KrystianGa
    Poziom 7  
    Oczywiście nrf podpinan pod 3.3v od nano, dzisiaj wykombinuje 2xaaa bo nie mam nic do stabilizacji ma 3,3v lecz dziwne bo ludzie to robią w identyczny sposob, aż dziwne że u mnie to nie chodzi....
  • #4 18462093
    kaczakat
    Poziom 34  
    2 paluszki AA to też nie jest rozwiązanie, od początku napięcie będzie gdzieś w dolnym zakresie, a po chwili może spaść poniżej zalecanego poziomu:
    "Operating voltage: 2.7V ~ 3.6V
    Max Emission current: 115mA
    Max Receive current: 45mA"
    Osobiście nie zauważyłem znaczącej różnicy testując wewnątrz budynku, tam gdzie zasięg gubiły moduły bez wzmacniacza, w tym samym miejscu klękały też te z anteną na patyku.
    Przykładowy program dla nadajnika (zwróć uwagę, czy używasz tych bibliotek):
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

i odbiornika:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Jak nosisz odbiornik na powerbanku to widać czy led od UART miga - coś odbiera, można też dodać jakiś LED który mignie gdy od ostatniego odbioru minęło nie więcej niż sekunda.
    No i tematów o tym module było sporo tutaj, niektóre mogą być rozwiązane, warto przeczytać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18462112
    KrystianGa
    Poziom 7  
    Witaj, czytam dużo tematów lecz każdy temat dotyczy czegos innego. Na początku chciałbym tylko to uruchomić aby zobaczy czy to działa, w późniejszej części zainwestuje w coś mocniejszego,
  • REKLAMA
  • #6 18462410
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18462443
    KrystianGa
    Poziom 7  
    Ok dzięki wielkie, właśnie o to mi chodziło, znalazłem dwie latarki wędkarskie z akumualatorami Lipo i prądzie 3.6V, dzisiaj wykorzystam koszyki z latarek do chwilowego uzyskania prądu, jeżeli zadziala to będę wtedy myślał o zasilniu, chce wykluczyć uszkodzenie modułów. Pozdrawiam i dzięki za wyczerpujące odpowiedzi

Dodano po 2 [godziny] 55 [minuty]:

walczę od godziny 16, i nadal nic. mimo osobnego zasilania nic się nie zmienia, po wgraniu programu na nadajnik dioda L zaczyna migać w momencie zmiany stanu na wejściu rozumiem że to sygnalizuje wysyłanie danych, lecz na odbiorniku nic nie mruga, nic się nie dzieje, kompletna klapa. wygląda to tak jak by moduł był uszkodzony.
  • #8 18463517
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 18463532
    KrystianGa
    Poziom 7  
    Właśnie jestem po próbach z https://howtomechatronics.com/tutorials/ardui...ino-wireless-communication-nrf24l01-tutorial/
    Wchodząc w magistrale nie wyświetla się nic, chyba że zbliżę dłoń do układu odbirnia to zaczynają się wyświetlać znaki zapytania w dość sporej ilosci, co do nadajnika, dioda L delikatnie miga, czyli wychodzi na to ze moduł nadaje. Moduł odbiornika po wgraniu programu dioda L świeci ciągle jak zbliżę dłoń do odbiornika to dioda L zaczyna migac oraz Tx lub rx teraz nie chce kłamać a nie zwróciłem dokładnie uwagi która to była dokładnie bo już sen zmaga, nadawanie wydaje mi się okej, mam problem z ustawieniem odbioru, ciągle walczę próbuje na wszystkie sposoby, biblioteki kombinuje programami, mimo to nic. Jak już mówiłem nic wielkiego nie potrzebuje, ten system ma uruchamiać buzzer jak dostanie sygnal. Proste jak budowa cepa, tak myślałem że jest bo ludzie wstawiając tutoriale ogarniaja to w 15minut. Jutro wstawię gotowe programy które wgrywam na arduino może robię coś źle... Chociaż wątpię
  • #10 18463565
    kaczakat
    Poziom 34  
    KrystianGa napisał:
    zbliżę dłoń do układu odbirnia to zaczynają się wyświetlać znaki zapytania
    Pamiętałeś o wspólnej masie? Prędkość monitora i programu jest zgodna? Mam nadzieję, że masz jakiś multimetr i sprawdzasz co podłączasz? LIPO 3.6V to akumulator o zakresie NAPIĘCIA od 3.5-4.2V, nie zaleca się rozładowania poniżej 3V. Jak akurat miałeś szczęście i był mocno rozładowany to nie spaliłeś układu NRF. Do osobówek też jest niby akumulator 12V, ale w instalacji może być i 15V.
    To generalnie jest proste, ale trzeba mieć wymagany poziom wiedzy i zasobów. Kup sobie jakiś stabilizator 3.3V i tańsze moduły bez wzmacniacza. Nie miotaj się tak od AA do akumulatorków bez zapoznania się co jest co, co to prąd, a co napięcie, itd. Jak się uda z nimi to możesz robić MIX, działają każdy z każdym. Kondensator dolutowany 100n do płytki NRF też nie zaszkodzi, a przy stabilizatorze taki standard to 100n ceramiczny + jakiś elektrolit 1000u.
    Przykłady z biblioteki działają, te które wrzuciłem też są OK, te które masz w linku powyżej też, wszystkie powinny działać od strzału - posprawdzaj połączenia, zasilanie, ewentualnie podmień moduły.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 18463569
    KrystianGa
    Poziom 7  
    Mierzyłem Lipo, 3,5V na wyjściu wspólna masa oczywiście jest, chodzi też o to że chce to wykorzystać powyżej 100metrow dlatego zależy mi na tym układzie że wzmacniaczem, zamowie może zwykle moduły i spróbuję bez tego wzmacniacza, zobaczymy, może i to rzeczywiście kwestia wadliwych modułów.
  • #12 18463643
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #13 18465094
    KrystianGa
    Poziom 7  
    Mnie interesuje 200-300metrow pewnego zasięgu nad woda na otwartym terenie, wiecej nie wymagam. Dzisiaj ostatni dzien spróbuję zawalczyć,
  • #14 18466827
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ja testy zasięgu robiłem w budynku, aura nie sprzyjała testom zewnętrznym. Zapewne zasięg zewnętrzny jest znacznie większy niż tych modułów z anteną SMD, inaczej ludzie by tego nie kupowali. Są też filmiki potwierdzające zasięg 1km w terenie otwartym: https://www.youtube.com/watch?v=57pdX6b0sfw. Zwróć uwagę na ustawienie radia: prędkość, moc. No i ta podstawka, kosztuje 2zł i zawiera stabilizator 3.3V i kondensatory, używam takiej. Mając dodatkowe 2 moduły możesz je używać zamiennie do przetestowania, czy któryś z obecnych nie jest uszkodzony.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 18467590
    KrystianGa
    Poziom 7  
    Już nie mam siły, nie rozumiem dlaczego gdy podlacze mase z NRF zawala mi monitor portu jakimiś znakami, jak bym nie przestawil baud to i tak lecą jakieś znaki zapytania, dolozylem kondesator 100uF tak jak znalazlem na jakimś poradniku. juz mi brakuje sił, 2 tygodnie probuje to podlaczyc wieczorami i nadal nic. juz przestalem korzystac z poradników PL i zaczałem przerabiać EN. mimo to klapa. wykorzystalem 100 roznych programów.

dodam ze odpinam wszystkie kable, wystarczy ze mase podepne od NRF i juz mi na monitorze lecą znaki...
  • #16 18468876
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 18469531
    KrystianGa
    Poziom 7  
    Dobra, zamowione 2 adaptery o ktorych pisalismy wcześniej, dodatkowo zamowilem 2 uklady nrf bez wzmacniacza aby sprawdzić co i jak, bede wiedzial wszystko jutro to zdam relacje
  • #18 18475000
    KrystianGa
    Poziom 7  
    Halo Panowie, bo ja juz opadam z sił ciągle brak komunikacji miedxy arduino, zakupilem adapyer lecz hugo warty bo zamówiłem taki który ma podwojne gnd i prąd
    https://yaboo.pl/product-pol-1907-Bezprzewodowy-adapter-NRF24L01-RED.html taki dokladnie ale ok.
    Słuchajcie podłączam wszystko według instrukcji ji, jeden drugiej trzeciej, zero, próbowałem robic jakies testy pingpair itp i nic nie działa, zakupiłem dwa moduły nrf bez wzmacniacza, i adapter, podstawowy kod na miganie diody, po wgraniu dziala poprawnie. Lecz nie potrafię zrozumiec co robię zle z tym nrf. Walcze juz dwa tygodnie
  • #19 18475216
    kaczakat
    Poziom 34  
    Co masz na myśli pisząc podwójny prąd i GND? Zasilanie podłączasz do tej listwy z dwoma pinami- 5V i GND. Na listwie przy gnieździe NRF masz co prawda drugi zestaw, ale tu jest 3.3V ze stabilizatora (nie używasz, jest już wpięty do gniazda NRF) i GND do połączenia z płytką Arduino. Reszta to piny do podłączenia zgodnie ze schematami - SPI. Mam nadzieję, że nie wetknąłeś odwrotnie, zawsze warto sprawdzić w którym pinie jest GND - multimetrem.
    Wrzuć w jednym poście używany kod, używany schemat i fotkę z pokazanymi połączeniami. Coś nie działa to wymień cały komplet kabelków, może jeden jest walnięty i nie znajdziesz który. Zwróć też uwagę, że piny "RF24 radio(9, 10); // CE, CSN" każdy może sobie zdefiniować jakie chce, wgrywasz różne przykłady to albo zmieniasz kabelki albo poprawiasz w programie na te Twoje.
    Edit:
    Jednak ten adapter nie ma wyprowadzonego drugiego GND i 3.3V - mój błąd, nie wiem co masz na myśli podwójny prąd, najlepiej go zasilić z 5V płytki Arduino i wtedy GND też jest od razu wspólne. Pozostaje 5 kabelków do komunikacji, IRQ w tym kodzie nie nie jest używane.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 18475240
    KrystianGa
    Poziom 7  
    Zmieniam na swoje, wrzucę schemat linki zdjecia jutro wieczorem.
  • #21 18475757
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 18495678
    KrystianGa
    Poziom 7  
    Witam Ponownie, zakupiłem moduły zwykłe bez wzmacniacza, dołożyłem adapter, jutro ostatnia próba, sprawdze multimetrem czy mam przejscię na kablach, może rzeczywiście kable które uzywam nie łączą, jutro posprawdzam, tyle mi zostalo.
    kaczakat napisał:
    Zwróć też uwagę, że piny "RF24 radio(9, 10); // CE, CSN" każdy może sobie zdefiniować jakie chce, wgrywasz różne przykłady to albo zmieniasz kabelki albo poprawiasz w programie na te Twoje.

Tak biore to pod uwagę, zawsze dokladnie sprawdzam.
  • #23 18496087
    yarogniew
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Mam całą sieć opartą o najprostsze nRF24L01 bez żadnych płytek dokujących, podłączone do różnych pro, nano, ESP8266, w tym "gołego" ATmega328P, vcc 3V3 czerpię z najróżniejszych źródeł, bez kondensatorów i zawsze jeśli nie działało to była wina KABELKÓW czyli podłączenia. Zawsze sprawdzam 3-4 razy. Czasem numer kanału się różnił albo hasło, ale głównie kable. Dlatego sprawdź wszystko dokładnie. Arduino Nano świetnie współpracuje z nRF24 dzięki wyjściu 3v, na pewno nie w tym problem. Tu masz moje zmagania z problemem w różnych konfiguracjach: https://arduino.net.pl/?s=nrf24

Ten wpis na początek proponuję: https://arduino.net.pl/index.php/nrf24l01-czyli-tania-lacznosc-bezprzewodowa/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem komunikacji bezprzewodowej między dwoma modułami Arduino Nano i NRF24L01. Pomimo stosowania różnych poradników, nie udało mu się zrealizować projektu, w którym dioda LED miałaby sygnalizować przesyłanie danych. W dyskusji podkreślono znaczenie odpowiedniego zasilania modułów NRF24L01, które powinno wynosić 3.3V, oraz konieczność wspólnej masy. Użytkownik próbował różnych źródeł zasilania, w tym akumulatorów Lipo, ale nadal napotykał problemy z komunikacją. Wskazano na możliwość uszkodzenia modułów oraz na znaczenie poprawnych połączeń kablowych. Użytkownik zamówił nowe moduły bez wzmacniacza oraz adaptery, aby sprawdzić, czy problem leży w sprzęcie. Wskazówki dotyczące testowania zasięgu i poprawności kodu również były omawiane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA