logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Peugeot 307 SW 2.0 HDi wszedł w tryb awaryjny i pojawił się taki błąd?

Anka2000 14 Sie 2019 21:35 3372 6
REKLAMA
  • #1 18115577
    Anka2000
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z autem, ponieważ od jakiegoś czasu samochód przy niskich obrotach szarpie. Natomiast dzisiaj zapaliła mi się lampka silnika i komunikat antipollution fault, i po krótkiej jeździe silnik przeszedł w tryb awaryjny i obroty niechciały przekroczyć 2800 obr. W aucie były wymieniane takie rzeczy jak: pompa paliwa, filtr paliwa, czujnik położenia wału, wtryskiwaczy, zawór regulacji ciśnienia paliwa. Nie jestem pewna Czy mam Fap. Podpowie mi ktoś w którym kierunku powinnam iść?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18115595
    zenek0211
    Poziom 2  
    Tak masz fap i właśnie zaczął się z nim problem pewnie nawet nie wiesz, że powinnaś specjalny płyn dolewać żeby się wypalał.
    Moja rada wyciąć fap i zmienić mapę przy okazji podnieść moc i będzie po problemie

Moderowany przez CameR:

zenek0211 napisał:
    moja rada wyciąć fap i zmienić mapę

Nie ważne czy Twoja porada ma sens w tej dyskusji, to bezwzględnie narusza prawo.
    Reg. 3.1.1. Nie udostępniaj informacji naruszających prawo.
    Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które są niebezpieczne.

• REKLAMA
  • #4 18115602
    Anka2000
    Poziom 2  
    zenek0211 napisał:
    Tak masz fap i właśnie zaczol się znim problem pewnie nawet nie wiesz że powinnaś specjalny płyn dolewać żeby się wypalal moja rada wyciąć fap i zmienić mapę przy okazji podnieść moc i będzie po problemie

Fap mam raczej wycięty ponieważ jak kupowałam to facet mówił że wycial. Mapa jest zmieniona i moc też jest zwiększona
  • #5 18115612
    zenek0211
    Poziom 2  
    Ja bym sprawdził czy tak jest rzeczywiście może być problem z turbo i przeplywka ale to wróżenie z fusów trzeba podpiąć pod kompa i będzie wiadomo
  • #6 18115618
    Anka2000
    Poziom 2  
    zenek0211 napisał:
    Ja bym sprawdził czy tak jest rzeczywiście może być problem z turbo i przeplywka ale to wróżenie z fusów trzeba podpiąć pod kompa i będzie wiadomo

Właśnie komputer nic zbytnio nie pokazuje poza tym co już jest wymienione

Dodano po 3 [minuty]:

Anka2000 napisał:
    zenek0211 napisał:

Właśnie komputer nic zbytnio nie pokazuje poza tym co już jest wymienione

Miałam wymieniany czujnik i później było ok ostatnio wróciłam z wakacji gdzie przyjechałam 1000km i dzisiaj zaczęło się sypać
  • REKLAMA
  • #7 18115884
    KaczorGSM
    Poziom 15  
    Ocena: 66
    Podaj numery błędów jakie wyrzuca - będzie łatwiej.
    Jest też opcja, że nie ma żadnych błędów w silniku - to by znaczyło iż fap wywalony i przy okazji "tablica DTC".
    Wtenczas niech ktoś Ci zrobi procedurę "wymiana FAP" - jeśli będzie OK to już jakiś trop.
    Czasami wystarczy procedura "uzupełniania płynu EOLYS".
    Jak na razie dałaś zbyt mało danych, żeby to uczciwie zdiagnozować.
    Jeśli to 2.0 HDI z 2003 powinien tam siedzieć EDC15 - to dosyć stary sterownik i w miarę łatwy do ogarnięcia.
    Czasami zdarzały się Sid803(A) i tam już są niespodziewajki.

PS. Spróbuj czytać błędy w EOBD jak również protokołem PSA. Wbrew pozorom może się zdarzyć, że jeden coś zezna, drugi nic.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Peugeot 307 SW 2.0 HDi, który przy niskich obrotach szarpie, a po zapaleniu lampki silnika i komunikacie "antipollution fault" przeszedł w tryb awaryjny, ograniczając obroty do 2800. Wymienione zostały m.in. pompa paliwa, filtr paliwa, czujnik położenia wału, wtryskiwacze oraz zawór regulacji ciśnienia paliwa. Użytkownik podejrzewa problemy z filtrem cząstek stałych (FAP), który mógł być wycięty, oraz z turbo i przepływomierzem. Wskazano na konieczność podłączenia do komputera w celu diagnozy oraz sprawdzenia błędów, co może pomóc w ustaleniu przyczyny problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA