jarek_lnx napisał: DanielSkwierawski napisał: W rowerze posiadam 3 lampki zasilane napieciem 4.5V, ktore chcialbym zasilic jednym ogniwem Li-Ion 18650, ktorego napiecie bedzie sie wahalo w granicach 2.5V-4.2V.
2,5V to graniczne napiecie rozładowania którego nigdy nie należy przekraczać, poniżej 3V prawie nie ma użytecznego ładunku, ograniczenie głębokości rozładowania nawet o kilkanaście procent wydatnie zwiększa trwałość akumulatorów Li Ion, więc nie warto walczyć o maksymalne rozładowanie.
Możesz nawet przyjąć minimalne napięcie 3,3V, nie stracisz więcej jak 10% możliwego do wykorzystania ładunku.
Tak zgadzam sie, trzeba unikac glebokich rozladowan. Dlatego mam na kierownicy woltomierz/amperomierz (z miernika USB) i wiem kiedy nalezy naladowac akumulator.
Jednak wolalbym aby zakres napiecia wejsciowego byl jak najszerszy, bo moze w przyszlosci bede zasilal to 2 ogniwami Li-ion szeregowo, a moze przejde na ogniwa Ni-MH gdzie napiecie jest nizsze.
jarek_lnx napisał: DanielSkwierawski napisał: 1.Uzyc przetwornicy podwyzszajaca-obnizajacej (najwygodniej i najprosciej, ale czy istnieje przetwornica o napieciu wejsciowym 2.5V?)
Są takie.
Czy znasz jakas ktora daje na wyjsciu 4,5V lub jest regulowana?
jarek_lnx napisał: DanielSkwierawski napisał: 2.Podwyzszyc napiecie przetwornica STEP-UP do np.12V, a nastepnie obnizyc przetwarnica STEP-DOWN do 4.5V,
Niepotrzebnie stracisz więcej energii na przetwarzanie, szczególnie jeśli napięcia będą sie bardzo różnić (12V).
Tak, ale przetwornice podwyzszajace zazwyczaj moga byc zasilane nizszym napieciem, wiec gdybym w przyszlosci chcial przejsc na inny rodzaj akumulatora (np. Ni-MH) to nie musialbym zmieniac przetwornicy.
A straty nie sa dla mnie az tak wazne, bo czas pracy na jednym naladowaniu i tak jest duzo wiekszy od moich wymagan.
jarek_lnx napisał: DanielSkwierawski napisał: 3.Wykorzystac modul z power-bank-a do podwyzszenia do 5V, a nastepnie obnizyc napiecie za pomoca 1 diody krzemowej
A może by tak zajrzeć do lampki, jeśli mówimy o LED-owej białej, jeśli jest warta przeróbek (dobry LED solidna konstrukcja, dobre chłodzenie) zasilić przez AMC7135 albo kilka.
Ja używam latarki Convoy S2+ jest to ogniwo 18650, 6 szt AMC7135, sterownik umożliwiający zmianę jasności i solidna szczelna obudowa aluminiowa, dobrze rozpraszająca ciepło i wytrzymująca upadki na beton, do tego dobry - o wysokiej skuteczności świetlnej - LED XM-L2 i prąd ponad 2A - o to recepta na dobrą latarkę na rower i nie tylko.
Twoj pomysl na pewno jest dobry, jednak ja mam inna koncepcje.
Do oswietlania drogi mam 2 soczewkowe latarki, ktore swieca calkiem mocnym swiatlem na droge, ale nie swieca po oczach innym ludziom. A jako swiatlo sygnalizacyjne jest trzecia lampka, ktora nie ma soczewki tylko lustro, wiec daje swiatlo bardziej rozproszone we wszystkich kierunkach i dodatkowo ma 2 poziomy swiecenia i miganie. A z tylu czerwona lampka na 3V polaczana przez 2 diody krzemowe. Wszystko zasilane z jednego akumulatora Li-ion.
Pomysl z AMC7135 na pewno jest dobry. Ale ja juz wszystko mam zrobione, a teraz szukam sposobu na podniesienie napiecia, zeby lampki swiecily pelna moca.
khoam napisał: DanielSkwierawski napisał: Pololu S7V7F5
W tej przetwornicy, kiedy napięcie wejściowe spadnie poniżej 2.7V, to się po prostu wyłączy i praktycznie nie będzie rozładowywała akumulatora.
Tak, ale nie znalazlem zadnej innej, ktora dawalaby 0.5A na wyjsciu i miala nizszy zakres napiecia wejsciowego.