logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Equalizer sherwood EQ-5010C - Zasilacz sie grzeje...

mirque 16 Sie 2019 12:50 2193 20
REKLAMA
  • #1 18118243
    mirque
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Equalizer kupiony na allegro, ostatnio zwróciłem uwagę ze urządzenie bardzo sie grzeje a dokladnie zasilacz. Po rozmontowaniu stwierdziłem brak jednej z diód i żarzący sie rezystor ten duzy zielony. W jego okolicy wypalony laminat. Pozostałe części w normie. Equalizer działa, nic nie buczy , nie ma przesterowań, jest ok. Dioda D513 była ale ktoś ja wyjął, widać po śladach lutu. Czy ktos serwisował ten equalizer i moze domysla sie jaka dioda tam była. Schematu w sieci nie znalazłem . Equalizer sherwood EQ-5010C - Zasilacz sie grzeje...
  • REKLAMA
  • #2 18118338
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18118435
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    W tymi miejscu to raczej dioda Zenera, która w publikacjach zachodnich, ma podobny symbol do diody Schottky'ego.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Diode-Schottky-EN_A-K.svg

https://en.wikipedia.org/wiki/Zener_diode

Zielony rezystor być może ograniczał prąd diody Zenera.
  • #4 18118555
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1862
    Zrób szerzej zdjęcie, od strony ścieżek też by się przydało.

Możesz zmierzyć napięcie jakie tam panuje w miejscu brakującej diody
  • REKLAMA
  • #5 18125144
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6830
    Ze SM firmy Sherwood
    - oznaczenia DZenera

Equalizer sherwood EQ-5010C - Zasilacz sie grzeje...

Rozrysuj na karte jak ta dioda pracuje z R515
  • #6 18125777
    mirque
    Poziom 10  
    Dioda połączona z rezystorem jak na rysunku, na rózowo elektrolity. Rezystor 515 wg oznaczeń powinien mieć 290 om/czerwony biały brązowy czarny/, a ma 133/miernik/ ale grzał sie bardzo mocno przez kilka lat. Więc do wymiany i kondensatorki /przypalone od strony rezystora/ w jego okolicy również. Wtedy moge ewentualnie sprawdzic napięcia żeby to miało jakis sens. Na płytce nie ma żadnych oznaczeń wielkości napięć. Przypomne ze korektor działa bez zarzutu . Zastanawiałem sie czy może tej diody nigdy nie było ale punkty lutownicze bez części sa fabrycznie zalane a tu wyraźnie widac otworki jak po odsysaczu Equalizer sherwood EQ-5010C - Zasilacz sie grzeje...
  • #8 18125827
    lisek
    Serwisant RTV
    Schemat ,który dałem pochodzi z wyrobu Sherwood > ale Nie Dotyczy tego Equqlizera
    * to rozwiazanie z amplitunera lat k.90
    - chodziło o pokazanie jak firma opisuje DZenera
  • Pomocny post
    #10 18128600
    kriskolo
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam,
    Mam taki sam korektor i podobny problem - grzeje się.
    U mnie są dwie diody połączone szeregowo ... ? Spadek napięcia na diodach wynosi 28V. Połączone są do nóżki taśmy opisanej "30" może ma być 30V? Jeżeli moje dywagacje są poprawne powinna być dioda zenera na 30V np. MTZ30B.
    R515 ma wartość 100 Ω.
    Pozostałe elementy wyglądają na oryginalne, nie widać śladów naprawy. Pozostaje pytanie dlaczego zasilacz się tak pieruńsko grzeje i od czego rozpocząć ewentualną naprawę (przydałby się schemat) może wentylator :lol: .

P.S znalazłem taką stronę ale nie mogę pobrać
    "http://www.circuit-encyclopedia.com/showinfo-285-559559-0.html#ecms"
    może Wam się uda?
  • #11 18129391
    mirque
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc , spróbuje w ten sposób czyli zamontuje diodę zenera na 30 V, dam rezystor 100 om ze 2 waty i zobaczę co bedzie.
  • #12 18129528
    kriskolo
    Poziom 13  
    To, że zasilacz się grzeje to jest zapewne skutek jakieś awarii lub utraty jakiegoś parametru - być może przyczyna tkwi poza zasilaczem. Trzeba znaleźć tą przyczynę.
    Czy ktoś z forum wie jakie powinny być parametry zasilania wyświetlaczy lampowych. W korektorze są 2.

i Drugie pytanie
    tranzystory pokazane na zdjęciu są chyba odpowiedzialne za zasilanie wyświetlaczy
    też się mocno grzeją - może tu jest przyczyna - a nie w zasilaczu.
  • #13 18129546
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    kriskolo napisał:
    ...
    Czy ktoś z forum wie jakie powinny być parametry zasilania wyświetlaczy lampowych. w korektorze są 2.

To VFD? -25 ÷ -30V anodowego i 2 ÷ 4V zmiennego do zasilania włókien żarzenia.
  • #14 18129592
    kriskolo
    Poziom 13  
    Tak to wyświetlacz VFD. chyba najczęściej spotykany wyświetlacz lampowy
    ( a właściwie fluorescencyjny) w sprzęcie audio.

Grzegorz - Dziękuję za Informację.

i mam do Ciebie kolejne pytanie. Czy można regulować jasność świecenia?

mirque
    Sprawdź u siebie tranzystory Q401 i Q402.
  • #15 18129664
    lisek
    Serwisant RTV
    Napisz jaki masz driver pod display VFD i kontroler ,który steruje tym wszystkim.
    - nazwa displaya
    - żarzenie to np. opisywano jako +VFD,-VFD

p.s
    W tamtych latach był popularny driver PT6311, ctrl СТМ8B56EP

Ciekawe,że nie ma SM pod equalizery Sherwood , na US amazon zapytanie o service maual sherwood Link, jest kilkan... ofert: tunery, amplitunery... No EQ
  • #16 18130841
    mirque
    Poziom 10  
    No cóz, dzieki za pomoc wszystkim. Do equalizera wstawilem diode zenera 30v ponieważ jak sugerował Kriskolo faktycznie prowadzi do odczepu 30 i takie tam tez jest napiecie. Rezystor wymienilem na oryginalny czyli 100 om 2W do tego poszły do wymiany wszystkie kondensatory elektrolityczne z zasilacza. Reasumując equalizer działa bez zarzutu, nie szumi , nie brumi wszystko OK, ale dalej sie grzeje... i bez schematu raczej sie nie dojdzie gdzie problem. 2 godziny testowego grania wytrzymał. To tyle... Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #17 18131065
    lisek
    Serwisant RTV
    :?:
    Napisz jaki masz driver pod display VFD i kontroler ,który steruje tym wszystkim.
    - nazwa displaya
  • #18 18131502
    kriskolo
    Poziom 13  
    Zapewne chodziło Ci o te układy:

Equalizer sherwood EQ-5010C - Zasilacz sie grzeje... Equalizer sherwood EQ-5010C - Zasilacz sie grzeje...
    znawcą nie jestem, ale chyba tu jasność się reguluje zmieniając współczynnik wypełnienia.

mirque
    Sprawdzałeś tranzystory Q401 i Q402?
    Mi nie daje spokoju fakt, że zasilacz tak mocno się grzeje. Oprócz tranzystorów Q401 i Q402 nic więcej w korektorze nie grzeje się. Czyżby wyświetlacze pobierały tyle mocy?
  • #19 18131964
    lisek
    Serwisant RTV
    Masz SM pod Sansui SE-88 gdzie w korektorze wykorzystano LC7520 2xszt
    - tylko rozrysuj sobie gdzie te tranzystory podłączono i zweryfikuj z tym SM
    Załączniki:
    • Sansui-SE-88-Service-Manual.pdf (9.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 18132234
    kriskolo
    Poziom 13  
    Dzięki lisek
    Analiza schematu trochę potrwa
  • #21 18212357
    mirque
    Poziom 10  
    Po wymianie rezystora na 100om i wszystkich elektrolitów w zasilaczu na nowe oraz po wlutowaniu diody zenera 30v korektor przepracował już ok 100 godzin i dalej nie wykazuje żadnych zniekształceń szumów czy brumień. Może tak ma byc... Bez schematu, a tego nie ma w sieci nie ma sensu dalej sie w nim grzebac. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z equalizerem Sherwood EQ-5010C, który przegrzewa się, szczególnie zasilacz. Po rozmontowaniu stwierdzono brak diody D513 oraz uszkodzony rezystor R515, co prowadzi do wypalenia laminatu. Użytkownicy sugerują, że brakująca dioda mogła być diodą Zenera lub Schottky'ego. Po wymianie diody Zenera na 30V oraz rezystora na 100Ω, equalizer działa poprawnie, ale nadal się grzeje. Pojawiły się również pytania dotyczące zasilania wyświetlaczy VFD oraz ich wpływu na przegrzewanie. Użytkownik planuje dalsze testy, ale bez schematu naprawa może być utrudniona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA