logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omnigena 1100 przestała pompuje wody po 2 tygodniach - jak sprawdzić bez wyciągania?

Ajatol 17 Sie 2019 09:13 4176 12
REKLAMA
  • #1 18119644
    Ajatol
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Mniej niż rok temu założyłem do studni kopanej pompę omnigena 1100. Kilka tygodni temu gdy z kranów woda przestała lecieć uznałem że pompa się zepsuła. Kupiłem dokładnie taka samą i dwa tygodnie temu została wymieniona na nową. Dzisiaj po dwóch tygodniach woda znowu przestała lecieć z kranów.
    W instalacji mam hydrofor 150L. Na wyjsciu pompy jest założony zawór jednokierunkowy. Na manometrze w hydroforze ci snienie wynosi zero. Na sterowniku cały czas pali się lampka ale woda nie leci. Nie bardzo chce mi się wierzyć że po dwóch tygodniach druga pompa się uszkodziła. Czy można to jakoś sprawdzić bez wyciągania pompy ze studni. ?
  • REKLAMA
  • #2 18119696
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4651
    Czy to pompa głębinowa, bo piszesz, że jest w studni? Jaki jest poziom wody nad pompą, ile wody pod nią?
  • #3 18119785
    Ajatol
    Poziom 15  
    Pompa jest przeznaczona do studni bo ma pływak który odłącza pompę gdyby poziom wody spadł za nisko. Generalnie pompa jest jakieś 30cm od dna a nad pompą jest jakieś pól metra wody czyli tu nie widzę problemu. Poza tym pompa ma jeszcze drugie zabezpieczenie termiczne gdyby ssała na sucho więc spalenie pompy wydaje się bardzo mało prawdopodobne.
  • REKLAMA
  • #4 18119925
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ajatol napisał:
    Pompa jest przeznaczona do studni bo ma pływak który odłącza pompę gdyby poziom wody spadł za nisko
    Wobec tego trzeba ustalić, czy przyczyną nie pompowania jest brak wody, czy inny powód.
    Ajatol napisał:
    Generalnie pompa jest jakieś 30cm od dna a nad pompą jest jakieś pól metra wody czyli tu nie widzę problemu.
    Pół metra wody nad pompą to zależnie od średnicy studni - przy studni z betonów o średnicy 80 cm to ledwie 250 litrów, a pływak zawsze jest mocowany tak, by pompa nie pracowała na sucho, czyli jeszcze mniej.
    Ajatol napisał:
    Poza tym pompa ma jeszcze drugie zabezpieczenie termiczne gdyby ssała na sucho więc spalenie pompy wydaje się bardzo mało prawdopodobne.
    Zanim zabezpieczenie termiczne zadziała, to pompa będzie skończona.
  • REKLAMA
  • #5 18120103
    Ajatol
    Poziom 15  
    Ta pompa ma zasysanie od dołu a ma ona 80 cm wysokości tak więc nie ma możliwości żeby wypompowała wodę. Pływak w tym egzemplarzu zadziała gdy słup wody spadnie do około połowy wysokości pompy. Obsługuje ona domek z jedną osobą z dziennym poborem nigdy nie przekraczającym 300l. Przyczyna musi leżeć gdzie indziej tylko gdzie.
  • REKLAMA
  • #6 18120161
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Przyjmuję te wyjaśnienia dotyczące poboru wody. W takim razie szukajmy gdzieś indziej.
    Ajatol napisał:
    Na sterowniku cały czas pali się lampka ale woda nie leci.
    A co to za sterownik?
  • #7 18120165
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18120171
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Pytanie od którego bym zaczął, to czy pompa pracuje, ale nie pompuje, bo tej informacji tu brak. Pytanie to zadaję, bo na działkach jeden ze sąsiadów też ma pompę z pływakiem i też mu nie pompowała mimo że cała była utopiona w wodzie. Nie pompowała dlatego, że pływak jakoś tak głupio się ustawiał, jak pompa była zatopiona w wodzie - nie zwierał styku i pompa się nie załączała.
  • #9 18120178
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Zastanawia mnie też ta wymiana pomp, jedna po roku pracy, a druga po dwóch tygodniach. Pech, czy zamiast dobrze zdiagnozować przyczynę, lepiej kupić nową ?
  • #10 18120377
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #11 18120382
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    gimak napisał:
    na działkach jeden ze sąsiadów też ma pompę z pływakiem i też mu nie pompowała mimo że cała była utopiona w wodzie. Nie pompowała dlatego, że pływak jakoś tak głupio się ustawiał, jak pompa była zatopiona w wodzie - nie zwierał styku i pompa się nie załączała.
    Ja też mam pompę zatapialną z pływakiem, z tym że do brudnej wody. Problem jest z nimi taki że po włożeniu do wody uruchamia się od razu, ale jak wypompuje wodę to później często mimo że ma wodę to się nie uruchamia i dopiero trzeba nią poruszać żeby zastartowała. Albo te pływaki są do kitu, albo się tak układają że później się nie podnosi całkowicie i nie zwiera styku. Podnieś pływak do pionu, albo jak jest w pionie to stuknij w niego, może się załączy.

Dodano po 6 [minuty]:

Omnigena 1100 przestała pompuje wody po 2 tygodniach - jak sprawdzić bez wyciągania?
  • #12 18120634
    Ajatol
    Poziom 15  
    Wawrzyniec napisał:
    gimak napisał:
    na działkach jeden ze sąsiadów też ma pompę z pływakiem i też mu nie pompowała mimo że cała była utopiona w wodzie. Nie pompowała dlatego, że pływak jakoś tak głupio się ustawiał, jak pompa była zatopiona w wodzie - nie zwierał styku i pompa się nie załączała.
    Ja też mam pompę zatapialną z pływakiem, z tym że do brudnej wody. Problem jest z nimi taki że po włożeniu do wody uruchamia się od razu, ale jak wypompuje wodę to później często mimo że ma wodę to się nie uruchamia i dopiero trzeba nią poruszać żeby zastartowała. Albo te pływaki są do kitu, albo się tak układają że później się nie podnosi całkowicie i nie zwiera styku. Podnieś pływak do pionu, albo jak jest w pionie to stuknij w niego, może się załączy.

Dodano po 6 [minuty]:

Zrobiłem jak kolega opisał i pompa zaczęła pompować wodę. Wprawdzie stuknąłem w pływak wcześniej ale chyba nie dość mocno. Tym razem go ostukałem bardziej solidnie. Dziękuje wszystkim. Problem został rozwiązany a przyczyną był pływak. Podejrzewam że pierwsza pompa ta niby uszkodzona nie działała z tej samej przyczyny. W wolnej chwili sprawdzę to z ciekawości.
  • #13 18120667
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Niestety tak się zdarza, zwłaszcza, gdy jest niski poziom wod. Pływak opadnie, a po zatrzymaniu pompy, poziom wody nie chce się znacznie podnieść, tak by pływak wraz z przewodem ustawił się pionowo do góry.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pompą Omnigena 1100, która przestała pompować wodę po dwóch tygodniach od wymiany. Pompa jest umieszczona w studni, a nad nią znajduje się około pół metra wody. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną problemu może być pływak, który nie działał prawidłowo, co potwierdziło się po jego stłuczeniu. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie poziomu wody oraz podłączenie pompy bezpośrednio do zasilania, aby wykluczyć usterki sterownika. Ostatecznie, po interwencji, pompa zaczęła działać, a problem z pływakiem został zidentyfikowany jako przyczyna wcześniejszych awarii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA