logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa hydroforowa Omnigena MH1300 - konieczność ponownego zalewania po przerwie

laztomek 27 Cze 2016 09:33 2778 8
REKLAMA
  • #1 15770922
    laztomek
    Poziom 10  
    Na działce rekreacyjnej mam pompę hydroforowa omingena mh1300 montował ja hydraulik. Po miesiącu nieużywania do uruchomienia pompy muszę zalać ja ponownie wodą. W trakcie normalnej eksploatacji działa poprawnie. Poprzednia pompa nie sprawiała takich kłopotów. Zawór zwrotny sprawdziłem trzyma.
  • REKLAMA
  • #2 15770955
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5128
    laztomek napisał:
    Zawór zwrotny sprawdziłem trzyma.
    Cały miesiąc? Nie wierzę. :cry: Poza tym, mógł się poziom wody w studni także obniżyć, a i gniazdo -grzybek zaworu zanieczyścić lub skorodować.
  • REKLAMA
  • #3 15771554
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    laztomek napisał:
    Po miesiącu nieużywania do uruchomienia pompy muszę zalać ja ponownie wodą. W trakcie normalnej eksploatacji działa poprawnie.

Zawór na ssaniu zamontowałeś i zamykasz go na czas dłuższej przerwy w uzytkowaniu pompy?
  • REKLAMA
  • #4 15771600
    arturdip
    Poziom 31  
    Ocena: 322
    Ewidentnie szukaj dziury między hydroforem a studnią czyli zaworem zwrotnym w studni(o ile taki tam jest)bo powinien być.Pozdr artur
  • #5 15773284
    laztomek
    Poziom 10  
    Przepraszam ale od wczoraj nie zaglądałem na forum. Między zaworem zwrotnym a pompą już nic nie ma, ale instalacja nie jest nowa tylko wymieniłem pompę na nową i dopiero teraz są kłopoty.
  • #6 15774353
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5128
    laztomek napisał:
    wymieniłem pompę na nową i dopiero teraz są kłopoty.
    Bo stara miała wbudowany zawór zwrotny, i był on sprawny, a nowa nie.
  • #7 15774581
    laztomek
    Poziom 10  
    Przepraszam ale nie rozumiem. Stara pompa nie ma zaworu zwrotnego. Mam ja w domu składa się z silnika , i pompy nic więcej. Może trochę dokładniej mi to wyjaśnisz?
  • REKLAMA
  • #9 15774704
    laztomek
    Poziom 10  
    już wszystko w wiem dziękuję wszystkim za informację.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pompą hydroforową Omnigena MH1300, która wymaga ponownego zalewania wodą po miesiącu nieużywania. Pompa działa poprawnie podczas normalnej eksploatacji, ale po dłuższej przerwie nie można jej uruchomić bez zalania. Użytkownik sprawdził zawór zwrotny, który trzyma, ale podejrzewa, że problem może leżeć w rozszczelnieniu zaworu zwrotnego w studni. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zaworu na ssaniu oraz poziomu wody w studni, a także zwracają uwagę na różnice między nową a starą pompą, która mogła mieć wbudowany sprawny zawór zwrotny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA