logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak sprawdzić czy mam uziemienie bądź zerowanie?

carlosg 17 Sie 2019 13:42 6579 16
REKLAMA
  • #1 18120005
    carlosg
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Witam!
    Wynajmuje mieszkanie w starej kamienicy. Instalacja elektryczna jest nowa w samym mieszkaniu, jak dalej nie wiem. Chciałbym kupić sobie matę uziemiającą jednak nie mam pewności, czy uziemienie jest, czy może jest doprowadzony tylko kabel. Jak sprawdzić czy uziemienie występuję, bądź jest już wcześniej wykonane uzerowanie? Ewentualnie jeżeli nie występuję to jak sprawdzić czy mogę wykonać uzerowanie tutaj, tj. połączyć listwę N z PE?
    Jak sprawdzić czy mam uziemienie bądź zerowanie?
  • REKLAMA
  • #2 18120025
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4595
    Na zdjęciu nie widać, czy listwa z przewodami neutralnymi, jest połączona z listwą PE. Jedyne skuteczne sprawdzenie, to pomiar miernikiem, lub przynajmniej próbówką żarówkową w gniazdach.
  • #3 18120400
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    carlosg napisał:
    Chciałbym kupić sobie matę uziemiającą
    Pomijając już kwestie instalacyjne - możesz przybliżyć temat owej "maty uziemiającej"?
    Z informacji znalezionych w necie - ma ona ponoć jakiś dobroczynny wpływ na zdrowie i samopoczucie, jakiś biofeedbeck SCIO, jakiś biorezonans, redukcja stresu spowodowanego elektrosmogiem, to te klimaty, o to chodzi?
  • #4 18120727
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 426
    Pewnie jakaś mata ESD do warsztatu i zajmowania się elektroniką.

Pokaż zdjęcie całej skrzynki. Prawdopodobnie przewody na tych listwach z prawej strony są z zasilania i 3 przewodowy WLZ jest poprowadzony. Najszybsza opcja sprawdzenia czy przewody żółto-zielone są podpięte jest sprawdzenie żarówką między fazą a ż-z.
  • REKLAMA
  • #5 18120934
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    Możliwe, że jest zerowanie gdyż instalator nie zamontował wyłącznika różnicowo-prądowego.
  • #6 18121564
    carlosg
    Poziom 9  
    Jest to zdjęcie całej skrzynki jaką mam u siebie w mieszkaniu. Zerowania tutaj nie widać, ale nie wiem czy wcześniej jest zrobione zerowanie, bądź jest normalny uziom. A nie chcę tego zerować bo nie mam pewności, czy jak gdzieś wcześniej jest zerowane to coś się stanie, a zresztą czytałem, że jak jest układ zasilania TT bodajże, to dotykając uzerowanego punktu i np kaloryfera może zabić. Jak to działa?

Czyli generalnie sprawdzając sobie miernikiem bądź żarówką pomiedzy fazą a bolcem uziemiającym powinienem mieć napięcie 230V? Wtedy mogę być pewny że zerowanie występuję i przewód ochronny nie jest "atrapą"?

Co do maty, to tak chodzi o taką do spania.

Zauważyłem też, że rury na klatce schodowej są ze sobą dosyć grubymi drutami, a podobno kiedyś wykorzystywano rury jako uziom.
  • #7 18121579
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    kosmos99 napisał:
    Możliwe, że jest zerowanie gdyż instalator nie zamontował wyłącznika różnicowo-prądowego.
    To, że nie zamontował, o niczym nie świadczy.
    Natomiast są oddzielone N i PE i nie widzę przeszkód, by RCD było zainstalowane.
    Ważne, by PE było "czynne", nie "wisiało sobie w powietrzu".
  • #8 18121618
    carlosg
    Poziom 9  
    Rozkręciłem jedno gniazdko i sprawdziłem miernikiem. Napięcie występuję zarówno pomiędzy fazą a zerem jak i fazą a ochronnym bolcem. Pokazuje około 243-250V, ale mam zwykły najtańszy miernik, zapewne stąd te wahania i zawyżona wartość.
    Sprawdziłem też rezystancje pomiędzy bolcem a kranem to nic nie wykazało, jednak u mnie w mieszkaniu jest już nowa instalacja z plastikowych rurek więc lipa.

Czyli wniosek taki, że zerowanie jest, ale czy PEN jest uziemiony, nie mam pewności?

Tak wyglądają te połączenia rur na klatce schodowej:
    Jak sprawdzić czy mam uziemienie bądź zerowanie? Jak sprawdzić czy mam uziemienie bądź zerowanie?
    Nie wiem czy to od wody czy gazowe. Żółty kolor wskazuje, że to raczej gaz? Więc do tego się raczej nie uziemia, tylko wodne prawda?

A zaraz po wejściu do kamienicy znajduje się skrzynka z zabezpieczeniami i wygląda jakby miała zacisk od uziomu:
    Jak sprawdzić czy mam uziemienie bądź zerowanie? Jak sprawdzić czy mam uziemienie bądź zerowanie?

Czy wg tego jesteście w stanie stwiedzić czy uziom w tej kamienicy występuje i mogę takiej maty spokojnie używać?
  • REKLAMA
  • #9 18121632
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Jeżeli mamy do czynienia z układem zasilania TN, to PEN jest uziemiony ... gdzieś tam.
  • #10 18122175
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3470
    carlosg napisał:
    Tak wyglądają te połączenia rur na klatce schodowej: Nie wiem czy to od wody czy gazowe. Żółty kolor wskazuje, że to raczej gaz? Więc do tego się raczej nie uziemia
    Statując z wiedzą od "zera" niczego nie zrozumiesz.
    Rury gazowe obejmuje się połączeniem wyrównawczym głównym.
    Są połączone z PEN.
    carlosg napisał:
    Pokazuje około 243-250V, ale mam zwykły najtańszy miernik, zapewne stąd te wahania i zawyżona wartość.
    Najtańsze mierniki cyfrowe (15-20zł) nie mają aż tak dużych błędów.
    carlosg napisał:
    Czy wg tego jesteście w stanie stwierdzić czy uziom w tej kamienicy występuje i mogę takiej maty spokojnie używać?
    Uziom kamienicy jest bez znaczenia.
    Używanie tej maty to błąd w sztuce. Stwarza zagrożenie śmiertelnym porażeniem.
    Uziom nie wymusza na elemencie uziemionym potencjału ziemi.
    Instalacja wymusza na uziomie napięcie jakie chce.
  • REKLAMA
  • #11 18122202
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    CYRUS2 napisał:
    Używanie tej maty to błąd w sztuce. Stwarza zagrożenie śmiertelnym porażeniem.
    Wobec powyższego i wypowiedzi autora nie wolno mu używać żadnych urządzeń w I klasie ochronności.
    CYRUS, skazujesz użytkownika instalacji na ... rozpalanie ogniska domowego w celach grzewczych.
  • #12 18122315
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6443
    Dodam, że takie maty ESD powinny być przyłączane do obwodu PE przez rezystor 1 MOhm. Są do tego specjalne listwy uziemiające (z rezystorami), które podłącza się do PE, a w nich są zaciski do podpięcia maty i opaski na rękę.
  • #13 18123532
    pietszyk
    Poziom 13  
    Ocena: 45
    Doczytali koledzy do czego ta mata. Do spania!!! :D A tak całkiem poważnie to jeśli już wierzy Pan w prozdrowotne mega działanie tejże maty, to podłączanie jej do "uziemienia" obok przewodów fazowych gdzie pełno elektrosmogu i ciągnie się taka antena przez setki metrów, to tak chyba się gryzie z ideą działania. Może lepiej sobie to przez okno bezpośrednio do ziemi podłączyć. Widziałem, że i taka opcja istnieje. Tylko na czas burzy raczej bym odłączał bo działanie może okazać się tragiczne w skutkach. Czy ta mata którą Pan posiada, ma jakieś certyfikaty? Chociaż CE ma? Pyta Pan czy uziemienie czy zerowanie. Domniemam, że zależy Panu na uziemieniu z wiadomych względów. Zerowanie to też w pewnym sensie będzie uziemienie bo punkt neutralny transformatora jest uziemiony.
    Do moderatorów: żeby nie było, naprawdę staram się pomóc, choć łatwo nie jest :)
  • #14 18123656
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    pietszyk napisał:
    Może lepiej sobie to przez okno bezpośrednio do ziemi podłączyć.
    Po co aż tak ryzykownie? Może wystarczy donica od filodendrona postawiona przy łóżku? Taka większa min 0,5m średnicy na 0,5m wysokości? Tylko nie wypełniać żyzną ziemią ogrodniczą, bo jeszcze coś wykiełkuje. Najlepsza jest glina... :D
  • #15 18124357
    michu-michu
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    pietszyk napisał:
    Czy ta mata którą pan posiada, ma jakieś certyfikaty? Chociaż CE ma?

Cytat:
    Ponieważ sprzedawane przez nas produkty nie są obecnie oznakowane CE jako urządzenia medyczne, nie wolno nam wysuwać żadnych roszczeń medycznych w związku z skutkami uziemienia.

Cytat ze strony jednego z producentów owych mat (nie wiem, czy akurat tych używa autor tematu), ale wątpię aby ktokolwiek wydał takowy certyfikat.

Ale przecież "grunt to zdrowie".
  • #16 18124367
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6443
    Tym bardziej, ze względów bezpieczeństwa, podłączałbym to do uziemienia tak samo jak profesjonalne maty i opaski ESD przez rezystor 1 MOhm.
  • #17 18161831
    carlosg
    Poziom 9  
    Ostatnio byli elektrycy robić pomiary i podobno kamienica ma uziom. Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z uziemieniem i zerowaniem w starym budynku mieszkalnym. Użytkownik chciał sprawdzić, czy instalacja elektryczna w jego mieszkaniu ma uziemienie, czy tylko zerowanie. Odpowiedzi sugerowały, że najskuteczniejszym sposobem weryfikacji jest pomiar napięcia między przewodami. Wskazano, że napięcie 230V między fazą a bolcem uziemiającym sugeruje obecność zerowania. Użytkownik zauważył, że instalacja jest nowa, ale nie ma pewności co do uziemienia przewodu PEN. Wspomniano również o ryzyku związanym z używaniem mat uziemiających, które mogą stwarzać zagrożenie porażeniem prądem, oraz o konieczności podłączania ich przez rezystor. Na koniec użytkownik potwierdził, że elektrycy stwierdzili istnienie uziomu w kamienicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA