Obecnie używam pokazanego poniżej obwodu do multipleksowania danych wejściowych do dwóch 7-segmentowy wyświetlaczy LED z jednego wyjścia układu ESP8266. To dlatego, że mam na nim zainstalowany software ESPeasy. Takie oprogramowanie może działać tylko z jednym takim wyświetlaczem, więc muszę "oszukać" ESPeasy, że działa tylko z jednym wyświetlaczem, podczas gdy de facto działa z dwoma. Wszystkie przełączenia są wykonywane za pomocą "rules" zdefiniowanych w konfiguracji ESPeasy. Przekaźniki, których używam, to małe przekaźniki półprzewodnikowe typu SSR (to dlatego aby nie było efektu "obicia"). Ale takie rozwiązanie jest zbyt drogie i zbyt duże w porównaniu do zastosowania tranzystorów MOSFET, na przykład takich jak 2N7000.
Niestety nie mam wystarczającej wiedzy stąd pytam Kolegów na forum. Jak mogę zastąpić widoczne na rysunku przekaźniki (wraz ze sterującymi nimi tranzystorami bipolarnymi) przez tranzystory MOSFET ?
Niestety nie mam wystarczającej wiedzy stąd pytam Kolegów na forum. Jak mogę zastąpić widoczne na rysunku przekaźniki (wraz ze sterującymi nimi tranzystorami bipolarnymi) przez tranzystory MOSFET ?