logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Użycie tranzystorów MOSFET zamiast przekaźników SSR z nodeMCU v2

mackowiakp 17 Sie 2019 16:40 1572 7
REKLAMA
  • #1 18120291
    mackowiakp
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Obecnie używam pokazanego poniżej obwodu do multipleksowania danych wejściowych do dwóch 7-segmentowy wyświetlaczy LED z jednego wyjścia układu ESP8266. To dlatego, że mam na nim zainstalowany software ESPeasy. Takie oprogramowanie może działać tylko z jednym takim wyświetlaczem, więc muszę "oszukać" ESPeasy, że działa tylko z jednym wyświetlaczem, podczas gdy de facto działa z dwoma. Wszystkie przełączenia są wykonywane za pomocą "rules" zdefiniowanych w konfiguracji ESPeasy. Przekaźniki, których używam, to małe przekaźniki półprzewodnikowe typu SSR (to dlatego aby nie było efektu "obicia"). Ale takie rozwiązanie jest zbyt drogie i zbyt duże w porównaniu do zastosowania tranzystorów MOSFET, na przykład takich jak 2N7000.

Niestety nie mam wystarczającej wiedzy stąd pytam Kolegów na forum. Jak mogę zastąpić widoczne na rysunku przekaźniki (wraz ze sterującymi nimi tranzystorami bipolarnymi) przez tranzystory MOSFET ?
  • REKLAMA
  • #2 18120339
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    mackowiakp napisał:
    Jak mogę zastąpić widoczne na rysunku przekaźniki (wraz ze sterującymi nimi tranzystorami bipolarnymi) przez tranzystory MOSFET ?

Ta droga, tak czy inaczej nie jest optymalna, bo masz tu do czynienia z sygnałami logicznymi i przełączanie można załatwić gotowym multiplekserem. Przykładowo z użyciem 74HCT4052, 74HCT4053 lub podobnym. Sterować go możesz jednym bitem jeśli nie masz sytuacji typu "żaden nie wybrany".
  • REKLAMA
  • #3 18120404
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 18120451
    mackowiakp
    Poziom 10  
    CLK i tak są połączone razem. Przełączane są tylko DIO. W sofcie ESPeasy nie można użyć dwóch takich wyświetlaczy (odpowiedź od twórców). Stąd przełączanie. Co do tego czy jest sytuacja "żaden nie wybrany" to występuje sytuacja odwrotna. Oba wybrane. To w czasie boot gdy oba chipy otrzymują instrukcje inicjalizujące.
  • #5 18120732
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    mackowiakp napisał:
    Co do tego czy jest sytuacja "żaden nie wybrany" to występuje sytuacja odwrotna. Oba wybrane. To w czasie boot gdy oba chipy otrzymują instrukcje inicjalizujące.

No to w takim razie multiplekser raczej nie.
    Ale z powodzeniem można użyć układu z kluczami 74HCT4066 lub podobnych i zostać przy Twojej pierwotnej koncepcji. Dużo mniejsze i lepsze niż składane z mosfetów czy przekaźników.
  • REKLAMA
  • #6 18121089
    mackowiakp
    Poziom 10  
    Chyba znalazłem rozwiązanie. Popatrzmy na pojedynczy kanał przetwornika 3,3V na 5V.

Jeżeli bramkę tranzystora sterować bezpośrednio z GPIO ESP8266 to mamy multiplekser i konwerter w jednym. A konwerter i tak muszę stosować mimo że TM1637 pracuje poprawnie przy zasilaniu i sterowaniu z 3,3V. A to dlatego że stosuję niebieskie wyświetlacze które kiepsko świecą przy zasilaniu 3,3V. W poniedziałek kupię tranzystory i spróbuję.
  • #7 18121100
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18121108
    mackowiakp
    Poziom 10  
    Wszystko co piszesz to racja. Dlatego chciałem użyć wyświetlaczy opartych o MAX7219, który też jest wspierany przez ESPeasy. Te scalaki mają "chip select" który załatwiał by problem multipleksowania. Tylko że w sklepie nie mieli takowych w kolorze niebieskim, na którym mi zależało.

Bajwełej. Znalazłem jeszcze prostsze rozwiązanie oparte o tranzystor bipolarny, a takie mam w szufladzie:

Konwerter jest co prawda jednokierunkowy ale tylko taki potrzebuję. Podłączam bazę do GPIO i powinno hulać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zastąpienie przekaźników SSR w obwodzie do multipleksowania danych wejściowych do dwóch wyświetlaczy LED 7-segmentowych, używając tranzystorów MOSFET, takich jak 2N7000. Forumowicze sugerują różne podejścia, w tym użycie multiplekserów (np. 74HCT4052, 74HCT4053) oraz układów z kluczami (np. 74HCT4066). Użytkownik zauważa, że ESPeasy nie obsługuje dwóch wyświetlaczy jednocześnie, co wymusza przełączanie. Ostatecznie proponuje użycie konwertera 3,3V na 5V oraz tranzystora bipolarnego, co ma uprościć rozwiązanie. Wskazano również na ograniczenia TM1637 oraz zalecenie użycia układów MAX7219, które wspierają ESPeasy.
REKLAMA