Cześć,
pozwolę sobie podpiąć się po ten całkiem świeży temat z moim pytaniem. Mam centralę sterującą bramą Came ZL65 i domofon Zamela z funkcją otwierania elektrozaczepu.
W moim przypadku jest jedna drobna różnica. Nie mam furtki i elektrozaczepu, tylko bramę dwuskrzydłową. Chciałbym aby przyłożenie breloka do szyfratora=wpisanie kodu=nacinięcie ikony kluczyka na monitorze otwierało mi tylko jedną połowę bramy tzw. funkcja furtki.
Wg. Schematów podłączyłem styki NO/NC i COM szyfratora do wejć 2-3P w centrali ZL65. Tym sposobem udało mi się wielokrotnie otworzyć furtkę zarówno z monitora jak i z breloka oraz za pomocą kodu. Niestety wielokrotnie mi się nie udało i musiałem przeskakiwać przez bramę (od tamtej pory wychodzę zawsze z pilotem, ale nie taki był zamysł).
Generalnie jak sprawdzam sam sterownik bramy (zwieram styki 2-3P) to furtka zawsze się otwiera tu bym błędu nie szukał. Wydaje mi się, że szyfrator podaje jakie lekkie napięcie na styki NO/COM i to zakłóca prace sterownika. Po czym wnioskuję? Otóż podłączyłem sobie zasilanie i pasek diod LED pod te styki. W stanie spoczynku diody bardzo lekko się żarzą. Po zbliżeniu breloka diody zapalają się na 5 sekund po czym nadal się lekko żarzą..
No i włanie również do tych 5 sekund bym chciał nawiązać. Bo jeżeli to nie kwestia tego lekkiego napięcia, to być może impuls dla sterownika jest zbyt długi. Teoretycznie można ten czas zaprogramować (dostępne minimum to 1s). Zrobiłem to zgodnie z instrukcją, jednak aktywacja elektrozaczepu nadal działa przez domylne 5s
Może robię coś źle?
Zastanawiam się nad zastosowaniem po prostu jakiego prostego przekanika. Jeżeli ktoś ma pomysł jaki zastosować lub co konkretnie zrobić, żebym nie musiał więcej skakać przez bramę to będę wdzięczny.
Gdyby ktoś potrzebował symbole urządzeń to:
WIDEOMONITOR VP-819W
PANEL Z SZYFRATOREM VO-812IDSP
Z góry serdecznie dziękuję za każdy pomysł.