logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wideodomofon Zamel Vb-819W z napędem Came Bxv przez sterownik NC-06?

Kaluś1991 17 Sie 2019 20:30 4320 14
  • #1 18120686
    Kaluś1991
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam. Proszę o pomoc w podłączeniu wideodomofonu Zamel Vb-819W z napędem bramy Came Bxv, tak żebym mógł otwierać i zamykać bramę z domofonu. Dodam że do domofonu był dołączony sterownik bramy NC-06. Przewody już mam położone, zostało mi tylko połączyć. Schematy w załączniku. Z góry dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć wideodomofon Zamel Vb-819W z napędem Came Bxv przez sterownik NC-06? Screenshot_20190817-194450_Drive.jpg (432.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć wideodomofon Zamel Vb-819W z napędem Came Bxv przez sterownik NC-06? Screenshot_20190817-194308_Drive.jpg (278.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć wideodomofon Zamel Vb-819W z napędem Came Bxv przez sterownik NC-06? Screenshot_20190817-193951_Samsung Internet.jpg (240.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 18122260
    Kaluś1991
    Poziom 8  
    Tak sam sterownik wiem jak podłączyć do wideodmofonu gorzej już z podłaczeniem sterownika do napedu bramy. Nie wiem dokładnie pod jakie piny podłaczyć dwa przewody od sterownika czyli przewód oznaczony COM oraz NC/NO. W załączniku kolejny schemat
    Załączniki:
    • Jak podłączyć wideodomofon Zamel Vb-819W z napędem Came Bxv przez sterownik NC-06? Screenshot_20190818-210821_Drive.jpg (436.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 18122470
    Kaluś1991
    Poziom 8  
    Uważam że sterownik trzeba podłączyć pod złącze nr.2 oraz nr.7
  • #7 18122508
    Kaluś1991
    Poziom 8  
    Nie wiem ale chyba to już jest obojętne?
  • #9 18122529
    Kaluś1991
    Poziom 8  
    Tak wiem NO ale na sterowniki przewód NO oraz NC jest wspólny więc chyba to już jest obojętnie i pewnie muszę zmienić to w ustawieniach domofonu Jak podłączyć wideodomofon Zamel Vb-819W z napędem Came Bxv przez sterownik NC-06?
  • #11 18122539
    Kaluś1991
    Poziom 8  
    Dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam
  • #13 18277071
    ..::B::..
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Czeœść,
    pozwolę sobie podpiąć się po ten całkiem œświeży temat z moim pytaniem. Mam centralę sterującą bramą Came ZL65 i domofon Zamela z funkcją otwierania elektrozaczepu.

W moim przypadku jest jedna drobna różnica. Nie mam furtki i elektrozaczepu, tylko bramę dwuskrzydłową. Chciałbym aby przyłożenie breloka do szyfratora=wpisanie kodu=naciœnięcie ikony kluczyka na monitorze otwierało mi tylko jedną połowę bramy – tzw. funkcja furtki.

Wg. Schematów podłączyłem styki NO/NC i COM szyfratora do wejœć 2-3P w centrali ZL65. Tym sposobem udało mi się wielokrotnie otworzyć furtkę zarówno z monitora jak i z breloka oraz za pomocą kodu. Niestety wielokrotnie mi się nie udało i musiałem przeskakiwać przez bramę (od tamtej pory wychodzę zawsze z pilotem, ale nie taki był zamysł).

Generalnie jak sprawdzam sam sterownik bramy (zwieram styki 2-3P) to furtka zawsze się otwiera – tu bym błędu nie szukał. Wydaje mi się, że szyfrator podaje jakieœ lekkie napięcie na styki NO/COM i to zakłóca prace sterownika. Po czym wnioskuję? Otóż podłączyłem sobie zasilanie i pasek diod LED pod te styki. W stanie „spoczynku” diody bardzo lekko się żarzą. Po zbliżeniu breloka diody zapalają się na 5 sekund po czym nadal się lekko żarzą..

No i właœnie również do tych 5 sekund bym chciał nawiązać. Bo jeżeli to nie kwestia tego lekkiego napięcia, to być może impuls dla sterownika jest zbyt długi. Teoretycznie można ten czas zaprogramować (dostępne minimum to 1s). Zrobiłem to zgodnie z instrukcją, jednak aktywacja elektrozaczepu nadal działa przez domyœlne 5s… Może robię cośœ źŸle?

Zastanawiam się nad zastosowaniem po prostu jakiegoœ prostego przekaŸnika. Jeœżeli ktoœś ma pomysł jaki zastosować lub co konkretnie zrobić, żebym nie musiał więcej skakać przez bramę to będę wdzięczny.
    Gdyby ktośœ potrzebował symbole urządzeń to:
    WIDEOMONITOR VP-819W
    PANEL Z SZYFRATOREM VO-812IDSP

Z góry serdecznie dziękuję za każdy pomysł.
  • Pomocny post
    #14 18277498
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Zmontuj układ jak do elektrozaczepu 12C DC działającego pod wyjściami NO i Com - i zamiast elektrozaczepu daj cewkę przekaźnika miniaturowego 12V DC. Jego styki ( wtedy masz absolutnie bezpotencjałowe wyjście) podpinasz do wejścia sterującego bramy.
    Co do ustawiania długości impulsu - procedura jest sądząc po opisie dość zawiła - obejmuje działanie przy monitorze, potem operację na zbliżeniówce, potem znów monitor. Może gdzieś robisz pomyłkę?
  • #15 18277716
    ..::B::..
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Dzięki wielkie za wskazówki. Dokładnie o takim rozwiązaniu myślałem, tylko wolałem się upewnić, że tędy droga. Zapytam w sklepie elektronicznym o taki przekaźnik.

Co do ustawienia czasu to faktycznie musiałem przejść od monitora do bramy i z powrotem. Generalnie wszystko odbyło się zgodnie z opisem (potwierdzanie niskim i wysokim tonem)... Ale spróbuję jeszcze ze dwa razy... Może nie wykonałem tej czynności w odpowiednim czasie po wyjściu z ustawień itp.

Poinformuję o wynikach najpóźniej w przyszłym tygodniu.

------
    EDIT: 19.11.2019
    Podłączyłem przekaźnik (jzc-4123-12vdc) i śmiga jak należy. Niestety ustawienie długości sygnału pomimo kolejnych trzech prób skończyło się niepowodzeniem, ale skoro furtka działa to zostawiam jak jest.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu wideodomofonu Zamel Vb-819W do napędu bramy Came Bxv za pomocą sterownika NC-06, aby móc otwierać i zamykać bramę z domofonu. Po kilku wymianach zdań, ustalono, że przewody sterownika powinny być podłączone do złączy nr 2 i 7. Wskazano, że istotne jest, aby używać styku N, a także że przewody NO i NC są wspólne, co może wymagać zmiany ustawień w domofonie. Użytkownik podziękował za pomoc i potwierdził, że udało mu się zrealizować połączenie. W innej części dyskusji poruszono problem z centralą Came ZL65, gdzie użytkownik chciał otwierać jedną połowę bramy, co wymagało podłączenia przekaźnika do styku NO i COM, co również zakończyło się sukcesem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA