logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230 zalana, urwany styk do kabla do komunikacji z kom

dlucik 17 Wrz 2005 14:23 1454 15
REKLAMA
  • #1 1825923
    dlucik
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Kupiłem N 6230 w angli tel był zalany. Wogóle sie nie właczał była w serwisie koles powiedział ze ja czyscił i nadal nic. Zaniosłem do drugiego koles powedział ze ten pierwszy ja nie czyscił, w koncu nie wiem czy ten typ ja miał w tej wanience czy nie ale ona dalej nie działa. Jak mam sprawdzic co to jest troche majsterkuje z telefonami moze sobie poradze chociaz w diagnozie.
  • REKLAMA
  • #2 1826260
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    jak zalana mocno to wanienka ultr...jak nie za mocno to przemyć spiytus itd(poczytaj było wiele razy co i jak) i hot air.Dalej jak nie wstanie to soft oczywiście jak przyjmie
  • #3 1826277
    Auudi
    Poziom 17  
    No właśnie czy próbowali go softem postawić?
  • #4 1826878
    dlucik
    Poziom 12  
    Zauwazyłem brak styku zaznaczyłem go na rysunku zamieszczonym w załaczniku, sa to styki do komunikacji z komputerem. Jak to mozna naprawic ?
    Załączniki:
    • Nokia 6230 zalana, urwany styk do kabla do komunikacji z kom styk.png (67.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1832028
    dlucik
    Poziom 12  
    Szukam na tym schemacie gdzie powina prowadzic sciezka z tego styku ale nie ma go wogóle na tym schemacie albo ja nie umiem go znalesc :). Typ tej NOKI to rh-12. Miał juz ktos taki problem, jak to naprwic o ile sie wogóle da ...

Dodano po 3 [minuty]:

Auudi napisał:
    No właśnie czy próbowali go softem postawić?
    no własnie próbował tylko chyba tego nie zauwazył ze brakuje styku ...
  • REKLAMA
  • #6 1835054
    dlucik
    Poziom 12  
    Nie wiem czy sie dobrze wyraziłem i czy to co napisałem jest zrozumiałe.

To co zaznzczone jest na rysunku skorodowało i odpadło, szukam na schemacie ale nie potrafie trego znalesc czy moze mi ktos pomóc? Czy to moze byc powodem ze tel nie komunikuje sie z kompem ?
    Załączniki:
    • Nokia 6230 zalana, urwany styk do kabla do komunikacji z kom styk.jpg (40.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1836542
    dlucik
    Poziom 12  
    Abo nikt nie wie o co mi chodzi albo to naprawde Ciezki temat, tak jak mi powiedziano w serwisie. Zastanawiam sie tym i doszedlem do wniosu ze nawet jezeli plyty glowne sa wielowarstwowe to i tak jest szansa zeby uruchomic ten tel. po sciezka z tego elementu musi gdzies prowadzic do jakiegos innego elementu a ten z kolei musi znajdowac sie na jej powieszchni.
  • #8 1837493
    ftb
    Poziom 35  
    jak to nikt nie wie..ten pad akurat jest galwanicznie połączony z + zasilania(dosłownie z +acu).Dla ścisłości chodzi o pad dolny i lewa str.
    Co do ścieżek...heh jak by tak było prosto to ilość naprawialnych fonów zwiekszyła bysię co nie co..ale tak niestety nie jest.Jak poprowadzisz obejście ścieżki która idzie akurat do jednego z środkowych pinów UEMa a ten jeszcze na dodatek jest klejony?
  • #9 1846482
    dlucik
    Poziom 12  
    Prosze Cie powiedz to prosciej bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
    Chodzi o to zeby poprowadzic sciezke prosto do zasilania do + od strony styków tak ?
  • #10 1846783
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Po pierwsze to ja na tym zdjęciu widzę w pełni sprawny pad który nie ma żadnej ścieżki do okoła tylko leci przelotką na inną warstwę.
    Sprawdź miernikiem czy masz przejście i nie zadawaj więcej takich pytań...
  • #11 1847112
    Atgsm
    Poziom 12  
    Z tego co wiem to nokie 6020 i 6230 bardzo nie lubia wody, zalanie tych telefonów jest jednoznaczne z ich utrupieniem. One poprostu sa bardzo wrażliwe na wilgoć.
    Jeśli się myle niech mnie ktoś poprawi.
  • REKLAMA
  • #12 1849646
    dlucik
    Poziom 12  
    przekrent napisał:
    Po pierwsze to ja na tym zdjęciu widzę w pełni sprawny pad który nie ma żadnej ścieżki do okoła tylko leci przelotką na inną warstwę.
    Sprawdź miernikiem czy masz przejście i nie zadawaj więcej takich pytań...

Ale to nie jest real foto, to zdjecie z instrukcji serwisowej. Wykozystałem je po to by po kazac czego w moim telefonie brakuje. I nie wiem do czego to było podłaczone.
  • #13 1849850
    ftb
    Poziom 35  
    przecież napisałem...ten pad który wskazałeś jest połączony z + zasilania.
  • #14 1911761
    rapii
    Poziom 11  
    hmm jesli ci chodzi o postawienie telefonu na nogi to ja proponuje wymyc go w wanience puzniej go do piekarnika na 240 stopni C i dopiero jesli sie nie podniesie prubowac z softem
  • #15 1911843
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    jak dla mnie to mozna go naprawic bez problemu ten styk troche umiejetnosci i opanowania w rekach i drutu z cewki glosnika
  • #16 1911898
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 116
    Witam
    Z takim opisem powinien być odrazu ban na forum

Cytat:

rapii Wysłany: 19 Paź 2005 17:53 Temat postu: Nokia 6230 zalana, urwany styk do kabla do komunikacji z kom

--------------------------------------------------------------------------------

hmm jesli ci chodzi o postawienie telefonu na nogi to ja proponuje wymyc go w wanience puzniej go do piekarnika na 240 stopni C i dopiero jesli sie nie podniesie prubowac z softem

Może lepiej palnikiem acetylenowym, a co do wanienki to lepiej do brodzika i prysznic:D
    Szkoda gadać:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telefon Nokia 6230 zakupiony w stanie zalania nie włącza się. Pierwszy serwis twierdził, że telefon był czyszczony, lecz bez efektu. Drugi serwis podważył tę diagnozę. W telefonie zauważono urwany styk do kabla komunikacji z komputerem, który jest skorodowany i odpadł. Styk ten, według schematu serwisowego (typ RH-12), jest galwanicznie połączony z dodatnim zasilaniem (+). Problemem jest brak widocznej ścieżki na schemacie do tego styku, co utrudnia naprawę. Zalecane jest dokładne czyszczenie (wanienka ultradźwiękowa lub przemywanie alkoholem izopropylowym) oraz suszenie gorącym powietrzem. Jeśli telefon nie reaguje, można próbować przywrócenia oprogramowania (softu). Wymiana lub naprawa urwanego styku wymaga precyzji i umiejętności, gdyż ścieżka może prowadzić do warstw wewnętrznych płyty głównej, a elementy takie jak układ UEM są trudne do obejścia. Telefony Nokia 6020 i 6230 są szczególnie wrażliwe na wilgoć, co często skutkuje trwałym uszkodzeniem. Propozycje naprawy obejmują także suszenie w piekarniku w temperaturze około 240°C przed próbą softu, jednak metody te są ryzykowne. Zdjęcia schematów używane w dyskusji pochodzą z instrukcji serwisowej i służą do identyfikacji uszkodzonego styku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA