logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie odzyskać dane z HDD 1TB po komunikacie o formatowaniu?

JanuszKornas 19 Sie 2019 10:10 846 15
REKLAMA
  • #1 18123058
    JanuszKornas
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Zapisywałem dosyć dużo danych na dysku 2.5cala 1TB (wcześniej był w Laptopie koleżanki, do którego włożyłem SSD). Ten HDD 1TB teraz jest w kieszenie podpinany po USB. Dysk miał partycje jak w laptopie (jakieś recovery i inne, które sobie tworzy windows, chyba tam była siódemka, a może Windows 10?). Zgrywałem tam materiał z rejestratorów, który poddawałem obróbce (wszystko na moim osobistym laptopie).
    W pewnym momencie mój osobisty laptop mówi, że podłączony dysk nie jest sformatowany, czy mam sformatować. No to elektroda i czym się obecnie odzyskuje partycje/naprawia dyski i zapuściłem TestDisk.

Przelecieł QuickSeerch:

P - list files
    nic nie pokazało na tych 3 dużych partycjach. O ile się nie mylę, to windowsy miały jedną partycję dla usera C:. Więc zapuściłem Continue i odpalił się Deep Search. Zapuściłem to w sobotę wieczór, rano w niedzielę było 30%, dziś rano tyle co teraz:

Nie mam komputera stacjonarnego, wszystko robię na służbowym laptopie, a uszkodzony dysk w kieszeni podpięty po USB. Nie mam też wolnego dysku o rozmiarze powyżej 1TB, aby zrobić kopię posektorową tego uszkodzonego i pracować na kopii.

Ponieważ trzeba było dojechać do pracy, to laptopa z tym dyskiem "uśpiłem", nie odpinając dysku od USB dojechałem do pracy i "obudziłem". Niby się wszystko obudziło, ale TestDisk jak stał o 8:30 na "Analise cylinder 101496/..." tak stoi w tym samym miejscu już 1.5h.

Ruszy dalej = analizuje tak długo ten obszar, czy trzeba zapuścić od nowa i nie ruszać/nie usypiać komputer na którym pracuje TestDisk?
  • REKLAMA
  • #2 18123101
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Zacznij od podania SMARTa tego dysku.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #3 18123132
    JanuszKornas
    Poziom 11  
    Łukasz_W napisał:
    Zacznij od podania SMARTa tego dysku.

Musiał bym przerwać 48h pracy TestDisk, który nadal robi Deep Search, choć był uśpiony.

SMART da nam odpowiedź, czy dysk się sypie, czy uszkodzenie nastapiło na skutek odłączenia USB od komputera bez zatrzymania pracy urządzenia. Co mogło mieć miejsce, bo raz przesunąłem laptopa i dysk się odpiął, choć później jeszcze pracował. Odpinany i przypinany był do laptopa kilkanaście razy, bo danych było przegrywanych kilkadziesiąt jeśli, nie setki GB. Za każdym razem "zatrzymaj urządzenie", no ale raz na pewno został odpięty bez "zatrzymania urzadzenia".

Czy SMART jest nam potrzebny do odzyskania danych?
  • REKLAMA
  • #4 18123163
    Łukasz_W

To nie moje dane. Jeżeli chcesz pracować na dysku, który może być potencjalnie uszkodzony to pracuj.
    SMART możesz podać bez przerywania dotychczasowej pracy.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #5 18123166
    JanuszKornas
    Poziom 11  
    Łukasz_W napisał:
    To nie moje dane. Jeżeli chcesz pracować na dysku, który może być potencjalnie uszkodzony to pracuj.
    SMART możesz podać bez przerywania dotychczasowej pracy.

Jak? (laptop, do którego jest podpięty dysk pracuje pod Windows 10)
  • #6 18123176
    Łukasz_W

JanuszKornas napisał:
    Jak? (laptop, do którego jest podpięty dysk pracuje pod Windows 10)

Jakimkolwiek programem, który pracuje pod Windows'em i służy do odczytu parametrów SMART (CDI, HDSentinel).
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #7 18123329
    JanuszKornas
    Poziom 11  
    Na laptopie robię równolegle konwersję filmów z rejestratora i czekam aż się skończy kolejny etap, wówczas będę mógł przeładować komputer. Na razie TestDisk stoi jak stał rano na tym samym cylindrze 83%. HD Sentilel chodzi jak faflik, ale coś odczytał. Chyba przemyślę, aby uruchomić jakiś komp w domu wyjąć dysk z innego rejestratora i może wykonac kopię posektorową tego dysku, który padł. ;-(

Jak przeładuję kompa (zatrzymam tego TestDisk), to odczytam SMART.
  • Pomocny post
    #8 18123343
    Łukasz_W

Dysk jest fizycznie uszkodzony i kwalifikuje się tylko do kopii posektorowej. Katowanie tego dysku programami typu TestDisk utrudni lub uniemożliwi odzysk.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • Pomocny post
    #9 18123348
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Wykonanie kopi najlepiej wykonać przy bezpośrednim podłączeniu do kontrolera nie w kieszeni USB.
  • #10 18123380
    JanuszKornas
    Poziom 11  
    Łukasz_W napisał:
    Dysk jest fizycznie uszkodzony i kwalifikuje się tylko do kopii posektorowej. Katowanie tego dysku programami typu TestDisk utrudni lub uniemożliwi odzysk.

Dra98 napisał:
    Wykonanie kopi najlepiej wykonać przy bezpośrednim podłączeniu do kontrolera nie w kieszeni USB.

Tak, zrobimy. A człowiek, jak każdy, chciał iść na łatwizję........
  • REKLAMA
  • #11 18128899
    JanuszKornas
    Poziom 11  
    Odpaliłem pożyczonego Peceta, włożyłem tam HDD 4TB, postawiłem partycję 100G i na niej LinuxMint /EXT4, a na reszcie zrobiłem NTFS. Następnie pod Linuxem kopia posektorowa na tą partycję NTFS. Muszę odzyskać filmy MP4, każdy ma w okolicy 0.5-4GB każdy, więc wiem czego szukam (było tego kilkaset), zapuściłem PhotoRec, ale on robi pierdylion katalogów i odzyskuje drugie tyle śmieci. Może ogarnę w których katalogach znajdą się filmy, bo z pomocą programu "Disk Usage Analyzer" dojdę, które katalogi zajmują dużo miejsca. Mam nadzieję.

Ale pomyślałem, że może lepiej spróbować odzyskać jednak strukturę dysku, bo wynik będzie bardziej uporządkowany. POradniki dotyczące TestDiska zakładają odpalenie, TestDisk odnajduje skasowaną niechcący partycję, wciskamy enter i po kłopocie. U mnie nie jest to takie proste. Możecie jakoś wspomóc, jakie kroki poczynić dalej?

Znalazłem stronę:
    https://www.cgsecurity.org/wiki/After_Using_PhotoRec#MP3.2C_mp4.2C_Ogg_vorbis...
    która pomoże ogarnąć wyniki PhotoRec.

Zapuściłem też wykonanie kopi tego obrazu dysku, abym mógł pracować na kopi ale dalej mieć oryginał gdybym coś namięszał.
  • #12 18129878
    kaleron

Ocena: 2322
    Pewnie, że lepiej odzyskać strukturę logiczną, ale nie zawsze dasz rady. Co tam miałeś? NTFS?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #13 18130664
    JanuszKornas
    Poziom 11  
    kaleron napisał:
    Co tam miałeś? NTFS?

Dysk był podstawym dyskiem w Laptopie Toshiba. Laptop poszedł na złom (uszkodzona płyta główna). Dysku nie czyściłem, bo nie było czasu/okazji. Więc były partycje, które zakłada sobie Microsoft/Toschiba, jakieś recovery itp.. No i jedna partycja na 99% dostępnej powierzchni. Oczywiście NTFS.
  • #14 18139678
    kaleron

Spróbuj znaleźć hex-edytorze rekordy MFT
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #15 18144601
    mati211p
    Ocena: 1130
    A po co, w DMDE niech puści skanowanie na kopii dysku. Znajdzie $MFT z całą strukturą danych i wyświetli w przyjaznym trybie dla użytkownika, czyli graficznym.
    Poza tym w hex edytorze po znalezieniu rekordu $MFT zaczynającego się od 46 49 4C 45 30+offset 0 musi go jeszcze zinterpretować, tzn. co za plik jest w rekordzie i odszyfrować cały data runs pliku. To co dla nas będzie łatwe, to dla przeciętnego użytkownika jest "czarną magią", 90% nawet nie wie co to jest $MFT nie mówiąc już o jego interpretowaniu i odczytywaniu rekordów.
  • #16 18144646
    kaleron

Może i masz rację. Odwykłem od programów, gdzie wystarczy trzy razy kliknąć, a automat wszystko zrobi sam:)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odzyskaniem danych z dysku HDD 1TB, który po podłączeniu do laptopa zgłasza, że nie jest sformatowany. Dysk był wcześniej używany w laptopie z systemem Windows (prawdopodobnie Windows 7 lub 10) i zawierał partycje systemowe oraz dane z rejestratorów. Po uruchomieniu TestDisk, użytkownik zauważył, że nie może znaleźć plików na partycjach. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie parametrów SMART dysku, co może pomóc w ocenie jego stanu. Wskazano również, że w przypadku fizycznego uszkodzenia dysku, lepiej jest wykonać kopię posektorową zamiast kontynuować skanowanie. Użytkownik zdecydował się na użycie systemu Linux do wykonania kopii posektorowej i próbował odzyskać filmy MP4, jednak napotkał trudności w przywracaniu struktury katalogów. Wskazówki dotyczące użycia programów takich jak DMDE i PhotoRec również zostały podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA