logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Odzyskiwanie danych z dysku po formacie: Jak przywrócić katalogi? (TestDisk, 260GB, darmowe)

azorek0205 10 Mar 2023 07:33 984 13
REKLAMA
  • #1 20478813
    azorek0205
    Poziom 3  
    Witam mam pewien problem gdyz przez przypadek zrobiłem format dysku i potrzebuje odzyskać z niego dane udało mi się programem testdisk ale chciałbym je odzyskać z katalogami jak było na początku z góry dziekuje za wszystkie porady ( zależy mi na darmowym programie waga plików 260gb do odzyskania)
  • REKLAMA
  • #2 20478823
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1608
    Nie zapisuj nic na dysku. Zrób kopię posektorową do pliku programem DMDE.
    Plik ten możesz zapisać na innym nośniku i działaj na pliku. Odłącz dysk.
    Pokaż partycjonowanie aktualne dysku odczytane z obrazu.
    pokaż zawartość partycji RAW.
  • REKLAMA
  • #3 20478833
    azorek0205
    Poziom 3  
    Jeśli miałem na nim partycje to Ten główny dysk zaznaczyć bo pliki miałem na dysk zewnętrzny przezucić lecz to zrobiłem na partycje bo to było o 3 w nocy i nie zauważyłem i drugie pytanie czy czasem program dmde nie był płatny z góry dziękuje za szybką odpowiedź
  • #4 20478842
    kindlar
    Poziom 42  
    Do tych działań wystarczy Ci wersja próbna. Jeśli działałeś na partycji to trzeba będzie przywrócić jej partycjonoanie.
  • REKLAMA
  • #5 20478854
    azorek0205
    Poziom 3  
    Mam rozumieć ze muszę usunąć partycje tak?
  • #6 20478873
    kindlar
    Poziom 42  
    Odpal ten program co pisałem i zrób kopię partycji o pliku i zapisz na innym dysku ten plik. To jest zabezpieczenie że czegoś na prawdę nie popsuć i nie stracić plików.
  • #7 20479007
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    azorek0205 napisał:
    miałem na nim partycje to Ten główny dysk zaznaczyć bo pliki miałem na dysk zewnętrzny przezucić lecz to zrobiłem na partycje bo to było o 3 w nocy i nie zauważyłem

Proszę dokładniej opisać ten problem. Na dysku po sformatowaniu było coś kopiowane/instalowane czy tylko szybki format.
    Dane odzyskane przez testdisk są O.K.? Proszę podać model dysku lub screen z Crystaldiskinfo ze S.M.A.R.T. - będzie też widoczny model.
    azorek0205 napisał:
    muszę usunąć partycje tak?

Na dysku z którego odzyskujemy dane nie należy podejmować żadnych działań takiego typu. (Ponadto jak napisałem powyżej prosząc o dokładniejszy opis problemu, skąd partycje jeśli tylko szybki format był wykonany?)
  • #8 20479056
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    azorek0205 napisał:
    Mam rozumieć
    - tak i nie wykonywać żadnych zapisów na dysku, z którego straciłeś dane.
    azorek0205 napisał:
    muszę usunąć partycje tak
    - zdecydowanie nie. I nie śpiesz się, bo chaotycznymi, nieprzemyślanymi ruchami możesz wyrządzić dodatkowe szkody.

azorek0205 napisał:
    zrobiłem na partycje
    - wrzuciłeś odzyskiwane pliki na ten sam dysk, z którego je odzyskiwałeś? No to gratuluję. Przy okazji proponuję ustanowić nagrodę Gutmanna jako analog nagrody Darwina i pryznać ją Twoim plikom. Jeśli skopiowałeś dane na inny dysk, postaraj się jaśniej formułować zdania, bo zarówno Twój opis problemu, jak i podejmowanych później działań są bardzo nieprecyzyjne i utrudniają udzielenie Ci pomocy. Dlatego przychylam się do prośby
    Dra98 napisał:
    dokładniej opisać ten problem.
    \
    kindlar napisał:
    Jeśli działałeś na partycji to trzeba będzie przywrócić jej partycjonoanie.
    co konkretnie masz na myśli? Na tym dysku naprawdę lepiej już nie grzebać, a na pewno nie w niekontrolowany sposób. I najlepiej na kopii posektorowej - tu się w 100 % zgadzam z sugestią jej wykonania.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #9 20479514
    azorek0205
    Poziom 3  
    >>20479007
    Dysk to HDD toshiba 3TB niestety były na nim zapisane dane po utracie plików lecz przez testdisk jakoś udało się po części je odzyskać lecz bez struktur katalogowych.
  • REKLAMA
  • #10 20479536
    kaleron

To
    azorek0205 napisał:
    hdd toshiba 3tb
    nie jest model. Poza tym skrótem od terabajtu jest TB, a nie tb. Niestety (tak, to jedno słowo)) w dalszym ciągu nie opisałeś problemu w sposób pozwalający udzielić Ci jakiejkolwiek sensownej porady.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #11 20479548
    azorek0205
    Poziom 3  
    To może przedstawię sytuacje od początku.
    Ze starego komputera do nowego przeniosłem dysk, miałem na nim partycje - jedną dodatkową zrobioną jako dysk "E".
    Na tej partycji "E" był drugi system, a na pierwszej "D" był folder z plikami, który potrzebuje odzyskać.
    Z dysku "D" przeniosłem na dysk "E" w/w folder i nie wiedząc o tym sformatowałem obie partycje i zainstalowałem na nim 3 gry. (dalej nie wiadomo na której partycji- Łukasz_W).
    Moje pytanie dotyczy tego, czy mogę odzyskać cały ten folder, a nie wszystko zmiksowane w jednym folderze.
  • #12 20479563
    kaleron

azorek0205 napisał:
    dysk
    , którego model jest tajemnicą służbową i nie mogę go ujawnić.
    azorek0205 napisał:
    miałem na nim partycje jedna
    - z dalszego opisu wynika, że partycje były dwie, choć nie jestem pewny, czy odróżniasz pojęcie dysku od partycji.
    azorek0205 napisał:
    przeniosłem na dysk E ten folder i nie wiedząc o tym go sformatowałem ( obie partycje )
    ...i folderu? Którego nie da się sformatować, więc zakładam, że będąc w amoku/pijanym/odurzonym (
    azorek0205 napisał:
    nie wiedząc o tym
    ) sformatowałeś obie partycje. Te partycje zostawiłeś tak, jak były i tylko je sformatowałeś, czy utworzyłeś nowe? Pokaż, jak partycjonowanie dysku widzi DMDE. Czytałeś kiedyś coś, co sam napisałeś? Weź pod uwagę, że to nie jest tylko notatka dla Ciebie, ale komunikujesz się z innymi, którzy nie wiedzą, co masz w komputerze i co zrobiłeś. Nie wiem tego, czego nie zakomunikujesz w dostatecznie jasny sposób, nie będę zgadywał i nie będę się domyślał. Jeśli chcesz sensownej pomocy, musisz się bardziej przykładać do opisu problemu.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #13 20479894
    Łukasz_W

Ocena: 646
    kaleron napisał:
    Weź pod uwagę, że to nie jest tylko notatka dla Ciebie, ale komunikujesz się z innymi, którzy nie wiedzą, co masz w komputerze i co zrobiłeś. Nie wiem tego, czego nie zakomunikujesz w dostatecznie jasny sposób, nie będę zgadywał i nie będę się domyślał. Jeśli chcesz sensownej pomocy, musisz się bardziej przykładać do opisu problemu.

Ja tylko dopytam - gdzie zapisałeś te odzyskane dane i czy którekolwiek z nich działają?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #14 21199909
    azorek0205
    Poziom 3  
    Użyłem programu recuva w trybie zaawansowanym

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odzyskiwaniem danych po przypadkowym sformatowaniu dysku HDD Toshiba 3TB. Wskazano, że dane zostały częściowo odzyskane za pomocą programu TestDisk, jednak bez zachowania struktury katalogów. Udzielono kilku wskazówek dotyczących dalszych działań, w tym zalecenie wykonania kopii posektorowej za pomocą DMDE oraz unikanie zapisywania danych na dysku, z którego próbuje się odzyskać pliki. Użytkownik został również poinformowany o możliwości użycia wersji próbnej DMDE oraz o konieczności precyzyjnego opisu problemu, aby uzyskać skuteczną pomoc. W końcu, użytkownik wspomniał o użyciu programu Recuva w trybie zaawansowanym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA