logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DENON AVR-X1100W - Brak dźwięku i obrazu, sprawdzone napięcia i tranzystory

DamianRTV 20 Sie 2019 23:21 1776 10
REKLAMA
  • #1 18126617
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Ocena: 183
    Witam,mam do naprawienia wzmacniacz kino domowe (kombajn) jak w tytule DENON nie ma dźwięku, po sprawdzeniu nie ma nawet możliwości wyświetlenia grafiki na monitorze tzn nie wychodzi sygnał z HDMI monitor do monitora. Po HDMI oraz po chinczu.

Co zrobiłem: odkurzyłem sprzęt i sprawdziłem czy nie mam jakiś spalonych elementów. Sprawdziłem czy ma wychodzące napięcia z zasilacza
    5,2V sterowanie na płytę główną, załącza trafo pojawiają się napięcia zasilające końcówkę +/- oraz zasiające moduł 12+/-
    Wyświetlacz swieci ok reaguje na pilota lecz gdy podam nawet sygnał analog na wejście MEDIA / Sat to przełączenie źródeł wejściowych nie powoduje wyjścia na głośniki, przekaźniki przełączają trafo oraz zestawy głośnikowe nawet podczas wkładania wtyczki Jeck na słuchawki - przekaźnik cyka lecz nie słychać nic w głośnikach.
    Pomiar samych tranzystorów końcowych mówi nam, że są dobr i stałego na wyjściu na Emiterach nie ma, na Colektorach są napięcia zasilające oraz 1V na Bramkach - sugeruje się tym że sama końcówka mocy jest OK.

Teraz moje pytanie gdzie kupię taki moduł na którym znajdują się gniazda HDMI - myślę że ktoś podczas pracy wzm. wkładał wtyczki i uwalił jakiś sterujący procesor sterujący mieszaczem sygnałów AV
  • REKLAMA
  • #2 18126627
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    A może by tak podjąć próbę naprawy modułu? Być może procesor nie dostaje zasilania albo jakaś inna drobnostka.
  • REKLAMA
  • #3 18126635
    DamianRTV
    Poziom 27  
    No właśnie, czy kolega potwierdza moje przypuszczenia że to moduł gdzie są właśnie te gniazda ;-) też będę się tu koncentrował. Lecz gdy okaże się jest to procek to już tu reanimacja nie pomoże , jedynie nowy moduł zakupić. Bo szkoda sprzętu końcówka dobra...

Dodano po 13 [minuty]:

18 pin gniazda HDMI monitor posiada +5V lecz inne gniazda nie mają na tym pinie napięcia.
    Czy idę w dobrym kierunku ;-) pozdrawiam
  • #4 18126694
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Zacznijmy od instrukcji serwisowej tam jest wszystko pięknie opisane, sprawdź czy wszystkie napięcia występują w instrukcji jest strona 103
    SCH04_DIGITAL SUPPLY myślę że tu na początek trzeba badać.
  • REKLAMA
  • #5 18127944
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Witam:napięcia za stabilizatorami
    IC741 /6 mają napięcia jak na schemacie. Obawiam się, że bez procka nowego czyli bez nowej płyty się nie obędzie, a już się łudziłem że może nie będzie jakiegoś napięcia i będę mieć "Asa" w rękawie.

Jedni piszą, że reset polega na wciśnięciu PRESET +/- i załączenie POWER, - coś tam się niby zresetowało, bo się wyłączył i załączył.Drudzy natomiast piszą że nacisnąć ZONE2 SOURCE i DIMMER i załączyć power - no wyświetlacz się wyłączył i potem sprzęt się dalej załączył i nadal nic echo w wyjściu na głośniki jak i na słuchawki.
  • #6 18128032
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    No ale trzeba ustalić którędy leci tor audio o ile dobrze wczoraj spojrzałem na schemat to wszystkie sygnały lecą przez dsp. Bo może się okazać że kupisz moduł a wyjdzie że to nie jego wina. Chociaż bardzo wątpię żeby łatwo było kupić taki moduł.

Znalazłem taki moduł na eBay ale wyszło około 600 zł to chyba nie tanio.
  • #7 18128306
    DamianRTV
    Poziom 27  
    Masz racje nie tanio, najpierw tracił się obraz a teraz menu nie wyświetla nawet by wejść w ustawienia jakiekolwiek, na dodatek stracił dzwięk, lecz jak tracił obraz gmyrał ktoś kablami HDMI i pewnie "szlag" go trafił wraz z dźwiękiem.
    Dobra rada prześledzę drogę audio i co po drodze jest, musi być jakiś wspólny punkt (mieszacz) bo jak nawet media czy sat nie działa jak i tuner nie wydaje dźwięku. Napiszę co dalej- pozdrawiam.
  • #8 18128405
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Jak masz oscyloskop to polecam sprawdzić wszystkie rezonatory czy pracują prawidłowo, nie chodzi o sprawdzenie rezonatorów ale o to czy procesor działa. To może znacznie uprościć sprawdzanie gdzie leży problem. Tak samo tor audio świetnie się bada przy pomocy oscyloskopu.
  • #10 19240289
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 236
    Witam serdecznie,
    czy udało się koledze ustalić coś dalej z tym Denonem?
    Bo niestety mam taki sam problem.
    Pozdrawiam,
    Marcin
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem DENON AVR-X1100W, który nie wydaje dźwięku ani obrazu. Po sprawdzeniu napięć zasilających oraz tranzystorów, stwierdzono, że wyświetlacz działa, ale nie ma sygnału audio ani wideo. Użytkownicy sugerują, aby skupić się na module HDMI oraz procesorze, który może nie otrzymywać zasilania. Wskazano na konieczność sprawdzenia napięć zgodnie z instrukcją serwisową oraz badania toru audio, co może pomóc w zidentyfikowaniu problemu. Użytkownik rozważa wymianę modułu, ale obawia się, że może to nie rozwiązać problemu. W międzyczasie, jeden z uczestników dyskusji podkreśla znaczenie użycia oscyloskopu do diagnozy. Na koniec, inny użytkownik informuje, że jego sprzęt zaginął.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA