Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] DENON AVR-X1100W - Brak dzięku i obrazu

DamianRTV 20 Aug 2019 23:21 915 10
  • #1
    DamianRTV
    Level 27  
    Witam,mam do naprawienia wzmacniacz kino domowe (kombajn) jak w tytule DENON nie ma dźwięku, po sprawdzeniu nie ma nawet możliwości wyświetlenia grafiki na monitorze tzn nie wychodzi sygnał z HDMI monitor do monitora. Po HDMI oraz po chinczu.



    Co zrobiłem: odkurzyłem sprzęt i sprawdziłem czy nie mam jakiś spalonych elementów. Sprawdziłem czy ma wychodzące napięcia z zasilacza
    5,2V sterowanie na płytę główną, załącza trafo pojawiają się napięcia zasilające końcówkę +/- oraz zasiające moduł 12+/-
    Wyświetlacz swieci ok reaguje na pilota lecz gdy podam nawet sygnał analog na wejście MEDIA / Sat to przełączenie źródeł wejściowych nie powoduje wyjścia na głośniki, przekaźniki przełączają trafo oraz zestawy głośnikowe nawet podczas wkładania wtyczki Jeck na słuchawki - przekaźnik cyka lecz nie słychać nic w głośnikach.
    Pomiar samych tranzystorów końcowych mówi nam, że są dobr i stałego na wyjściu na Emiterach nie ma, na Colektorach są napięcia zasilające oraz 1V na Bramkach - sugeruje się tym że sama końcówka mocy jest OK.

    Teraz moje pytanie gdzie kupię taki moduł na którym znajdują się gniazda HDMI - myślę że ktoś podczas pracy wzm. wkładał wtyczki i uwalił jakiś sterujący procesor sterujący mieszaczem sygnałów AV
  • #3
    DamianRTV
    Level 27  
    No właśnie, czy kolega potwierdza moje przypuszczenia że to moduł gdzie są właśnie te gniazda ;-) też będę się tu koncentrował. Lecz gdy okaże się jest to procek to już tu reanimacja nie pomoże , jedynie nowy moduł zakupić. Bo szkoda sprzętu końcówka dobra...

    Dodano po 13 [minuty]:

    18 pin gniazda HDMI monitor posiada +5V lecz inne gniazda nie mają na tym pinie napięcia.
    Czy idę w dobrym kierunku ;-) pozdrawiam
  • #4
    2konrafal1993
    Level 36  
    Zacznijmy od instrukcji serwisowej tam jest wszystko pięknie opisane, sprawdź czy wszystkie napięcia występują w instrukcji jest strona 103
    SCH04_DIGITAL SUPPLY myślę że tu na początek trzeba badać.
  • #5
    DamianRTV
    Level 27  
    Witam:napięcia za stabilizatorami
    IC741 /6 mają napięcia jak na schemacie. Obawiam się, że bez procka nowego czyli bez nowej płyty się nie obędzie, a już się łudziłem że może nie będzie jakiegoś napięcia i będę mieć "Asa" w rękawie.

    Jedni piszą, że reset polega na wciśnięciu PRESET +/- i załączenie POWER, - coś tam się niby zresetowało, bo się wyłączył i załączył.Drudzy natomiast piszą że nacisnąć ZONE2 SOURCE i DIMMER i załączyć power - no wyświetlacz się wyłączył i potem sprzęt się dalej załączył i nadal nic echo w wyjściu na głośniki jak i na słuchawki.
  • #6
    2konrafal1993
    Level 36  
    No ale trzeba ustalić którędy leci tor audio o ile dobrze wczoraj spojrzałem na schemat to wszystkie sygnały lecą przez dsp. Bo może się okazać że kupisz moduł a wyjdzie że to nie jego wina. Chociaż bardzo wątpię żeby łatwo było kupić taki moduł.

    Znalazłem taki moduł na eBay ale wyszło około 600 zł to chyba nie tanio.
  • #7
    DamianRTV
    Level 27  
    Masz racje nie tanio, najpierw tracił się obraz a teraz menu nie wyświetla nawet by wejść w ustawienia jakiekolwiek, na dodatek stracił dzwięk, lecz jak tracił obraz gmyrał ktoś kablami HDMI i pewnie "szlag" go trafił wraz z dźwiękiem.
    Dobra rada prześledzę drogę audio i co po drodze jest, musi być jakiś wspólny punkt (mieszacz) bo jak nawet media czy sat nie działa jak i tuner nie wydaje dźwięku. Napiszę co dalej- pozdrawiam.
  • #8
    2konrafal1993
    Level 36  
    Jak masz oscyloskop to polecam sprawdzić wszystkie rezonatory czy pracują prawidłowo, nie chodzi o sprawdzenie rezonatorów ale o to czy procesor działa. To może znacznie uprościć sprawdzanie gdzie leży problem. Tak samo tor audio świetnie się bada przy pomocy oscyloskopu.
  • #9
    DamianRTV
    Level 27  
    Witam - nie pisałem bo miałem popsuty oscyloskop, naprawiłem go... teraz trochę prób pomiarowych i decyzja czy moduł do wymiany, czy coś się da z tym zrobić bez wymiany.
  • #10
    kjoxa
    Level 12  
    Witam serdecznie,
    czy udało się koledze ustalić coś dalej z tym Denonem?
    Bo niestety mam taki sam problem.
    Pozdrawiam,
    Marcin
  • #11
    DamianRTV
    Level 27  
    Nie rozwiązano problemu sąsiad zabrał sprzęt i ślad po nim - po sprzęcie zaginął - może zostawił w sklepie na jak kupił inny... szkoda...