logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 4L – krzywe pobieranie papieru, opóźnienia, co sprawdzić w mechanizmie?

grubass 17 Wrz 2005 18:08 2262 13
REKLAMA
  • #1 1826545
    grubass
    Poziom 19  
    Ocena: 30
    Mam duży problem z moją laserką:-) A mianowicie ciagne ona papier krzywo a niekiedy za puzno badz wogule... wszystkie kułeczka zebate sa sprawne poniewaz ja rozkreciłem sprawdziłem. Co moze byc jeszcze nie tak?? Drukarka to Hp Laser Jet 4L dokladnie. Moze gdzies sa jaies srubki zeby todostroic albo cos... wyczuwam problwm w zabieraku papieru ktury pierwszy ma stycznosc z papierem ale nie wiem dokladnie prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1826565
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    w jakim stanie jest rolka , sprawdzałes separator ?

to jest podstawa poboru papieru
  • REKLAMA
  • #3 1826611
    grubass
    Poziom 19  
    jestem laikiem w tej dziedzinie jedynie troszke masterkowiczem domowym:-) takze mniej profesjonalne nazwy były by tu bardzije na miejscu:-) prosiłbym bardziej łopatologicznie:-)
  • #4 1826639
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 446
    typowym uszkodzeniem jest pęknięcie kółeczka zębatego na silniku , przez co będziesz miał takie objawy
  • #5 1826657
    marek216
    Poziom 43  
    ja bardziej łopatologicvznych nazw nie znam - jednak zawsze możesz zerknąc do serwisówki , jest na elektrodzie w dziel schematy
  • #6 1826688
    grubass
    Poziom 19  
    Nom kułeczko było pekniete skleiłem je kreci sie normalnie ale i tak nie chodzi jak trza... tzn nie ciagnie dalej odpowiednio papieru
  • REKLAMA
  • #7 1826869
    marek216
    Poziom 43  
    nadl nic nie powiedziałes o rolce i separatorze - zacznij od czyszczenia
  • REKLAMA
  • #8 1826990
    grubass
    Poziom 19  
    Dla mnie wszystko wyglada ok w drukarce ładnie czysto nie pokiereszowane... sprubuje cos z tym jeszcze porobic zobaczymy.... wyczyszcze all tak jak mowisz porozkrecam ale boje sie ze to kułeczko zebate od silniczka daje sie we znaki bo jest pozadnie pokiereszowane tyle ze wszystko sie kreci takze nie wiem czy to moze byc od niego....

Dodano po 10 [minuty]:

Jest jeszcze jedno jedna rolka ktora jest druga dotyka papieru przy kreceniu szczela jako jedyna szczela tyle ze kreci sie tak czy siak jak drukarka idzie jednak inne nie szczalaja i do tego da sie nia poruszyc jak drukarka stoi reszta sie nie da wiec to moze on??
  • #9 1830746
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    -> grubass jedna prośba, pisz proszę po polsku a nie po polskiemu, ciężko zrozumieć nieraz co chcesz powiedzieć. Istnieje coś takiego jak interpunkcja że o ortografii nie wspomnę.
  • #10 1831937
    grubass
    Poziom 19  
    Heh... no żeczywiscie moje bazgroły dużo nie mówią. Jadniej i czytelniej bedzie dodac co jakiszcz czas kropke, przecinek:-) Postaram sie od teraz tak robic:-) Separator chodzi w pożadku. Jednak nastepna część ktora ciagnie papier już szczela. Tylko ze szczela ruwnomiernie wiec moze to tak ma być?? Tylko że w sumie przycina ją troszeczke jak idzie.. wiec moze to jest to Rozkrece i sprawdze.
  • #11 1832001
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    "Szczela" (strzela) Selenoid czyli elektromagnes zwalniający rolkę poboru papieru. I to jest zupełnie normalne, natomiast na Twoim miejscu wymieniłbym plastikową zębatkę na motorze napędu ścieżki papieru, przeprowadziłbym porządną konserwację mechanizmu i dopiero dalej próbował szukać ewentualnej przyczyny. Być moze jest wyeksploatowana rolka pobierająca papier (Pickup Roller) i wtedy raz będzie pobierac, raz nie i może faktycznie nierównomiernie prowadzić papier.
  • #12 1832750
    grubass
    Poziom 19  
    Poważne mam obiekcje własnie co do zębatki na motorze. Ona nie jest za ciekawa (ząbki poszarpane) więc sprubuje to wymienic. Tylko skąd to wziąść?? Pytając inaczej można wogule gdzieś dostać poszczegulone koła zębate?? Ja widze problem ruwniez problem w rolce pobierającej papier, ale nie dlatego ze go nie ciagnie, tylko ona sama chodzi nie ruwnomiernie:-)
  • Pomocny post
    #13 1833255
    marek216
    Poziom 43  
    części do HP często w rozsądnych cenach możesz dostać w firmie sales w katowicach
  • #14 1834255
    grubass
    Poziom 19  
    Dzienki wielkie blisko tam to przy okazji kupie:-) temat uważam za zamkniety. Pozdro dla wszystkich pomagających :-)

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukarką HP LaserJet 4L polega na krzywym pobieraniu papieru oraz opóźnieniach w podawaniu. Sprawdzono stan kółek zębatych – jedno było pęknięte i zostało sklejone, jednak problem nadal występuje. Zalecane jest sprawdzenie i wyczyszczenie rolki pobierającej papier (Pickup Roller) oraz separatora, które są kluczowe dla prawidłowego podawania papieru. Wskazano, że plastikowa zębatka na silniku napędu papieru jest zużyta (poszarpane zęby) i powinna zostać wymieniona. Elektromagnes (solenoid) zwalniający rolkę poboru działa prawidłowo, a charakterystyczne „strzelanie” jest normalne. Części zamienne, takie jak kółka zębate, można nabyć w specjalistycznych firmach, np. w Katowicach. Po wymianie zębatki i konserwacji mechanizmu problem powinien zostać rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA