logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektryk- Automatyk na oczyszczalni ścieków- dyskusja odnośnie zarobków

rafal23s23 23 Sie 2019 14:55 2043 12
  • #1 18131141
    rafal23s23
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    Witam. Dostałem propozycje pracy jako elektryk-automatyk na nowo-powstającej oczyszczalni ścieków. Będzie to oczyszczalnia w kilkutysięcznej gminie. Prosiłbym was koledzy o opinie na temat wysokości stawki, jaką powinien zarabiać pracownik na takim stanowisku. Nie potrzebuję tych informacji do moich negocjacji, bo mam swój rozum i znam okoliczne realia. Jestem po prostu ciekawy jaka jest wasza opinia. Praca jednozmianowa plus okresowy dyżur telefoniczny.
  • #2 18131221
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Kilkutysięczną gmina pod Warszawą to co innego niż taka pod Białym Stokiem. Inne realia, inna konkurencja innych pracodawców, inne stawki...zawsze to tak działa.
    Co do zarobków...wszystko zależy od Twojego doświadczenia, od stanowiska i zakresu obowiązków na nim obowiązującym. Jeżeli masz swój rozum to w czym rzecz...albo się dogadacie albo nie. Oni chcą Ci dać najniższą krajową a Ty chcesz pewnie minimum 4000 -5000zł netto.
  • #3 18131303
    rafal23s23
    Poziom 11  
    Gmina jest na Podkarpaciu. Tak jak napisałem w pierwszym poście nie potrzebuję tych informacji do moich negocjacji. Nie chodzi o to czy się dogadamy czy nie, ile mi proponują a ile ja chcę bo nie o tym jest ten post. Chodzi mi o to jaka powinna być, lub jest, pensja na takim stanowisku. Zakres obowiązków spory, na utrzymaniu cała techniczna strona oczyszczalni.
  • #4 18131412
    gag70
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    Gminna oczyszczalnia czyli zautomatyzowana malizna ... nic tam nie ma do roboty. Automatyk będzie miał w zakresie również wymianę żarówek w lampach i naprawę gniazdek na warsztacie, a pieniądze ... cóż ... nie dadzą wielkich, bo nie ma za co.

Jeżeli będzie jakiś scentralizowany PLC i SCADA, to twórcy wyrzucą wszystko w internet i zrobią dostęp przez tunel, żeby na gwarancji nie jechać za byle drobiazgiem przez pół Polski.
  • #5 18131439
    woytas73
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    Dla podpowiedzi, duża fabryka płyt g/k, zadupie polski (świętokrzyskie) automatyk jedna zmiana (setki węzłów, tyleż falowników, duża scada) 3500 netto, elektryk-operator produkcji 5-ci brygadowka 365 dni w roku produkcja 24/24 2800 netto.
  • #6 18131522
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 155
    Rafal23s23
    Stawka jaka by nie byla Doświadczenie liczy się, ogarniając urządzenia do obsługi oczyszczalni z biegiem tygodni miesięcy
  • #7 18131552
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Tego typu dywagacje o zarobkach były już na elektrodzie co najmniej kilka razy...nigdy nic to nie wnosiło. Pojedyncze osoby zbiorą się na odwagę i pochwałą się swoją pensją. Nawet nie wiadomo czy prawdziwą. Jedni w duchu pozazdroszczą inni podbudują swoje ego ...i tyle. Ani o strajku w branży nie słyszałem ani nikomu z tego powodu nie podnieśli. Gdzieś na pracuj.pl była tego typu ankieta po której wypełnieniu można było się dowiedzieć czy ma się zarobki średnie w branży czy nieco lepsze.
    Wątki o zarobkach mogą się co najwyżej przerodzić w zbiorowe utyskiwanie na słabe zarobki i pazernych prezesów.
  • #8 18133108
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    rafal23s23 napisał:
    Prosiłbym was koledzy o opinie na temat wysokości stawki, jaką powinien zarabiać pracownik na takim stanowisku.

Według mnie kluczowe są dwie kwestie:
    1. Jaki jest stopień skomplikowania instalacji, chodzi o automatykę (sterowniki, przekształtniki, regulatory itp.)
    2. Jak się będziesz z tego wywiązywał. Nie chodzi tu o brak chęci tylko skuteczność w diagnozie i usuwaniu problemu. Jakiś odsetek problemów może Cię przerosnąć.
  • #9 18134068
    krisRaba
    Poziom 31  
    Ocena: 434
    Tego typu tematy są bez sensu. Szkoda klawiatury. Jeśli etat, to znasz minimum, czyli minimalna krajowa ;) Maksimum jakieś jest, wynika z budżetu i widzimisię pracodawcy ;) Do tego dochodzi milion czynników, typu lokalizacja, dostępność konkurencji (Twojej i ich), znajomości, Twoje doświadczenie ogólnie oraz w specyficznym temacie (bo to dwie różne rzeczy), gatunkowość stanowiska - czy obsłuży je Mietek spod budki z piwem po godzinnym przeszkoleniu, czy trzeba się napocić i pogłówkować itp itd.
    No i krótko: na stanowiskach, gdzie może pracować każdy, chętnych do wyboru do koloru itp. nie dostaniesz dużo i już. Nawet jak jesteś super, to pan Mietek za 1/3 Twojej stawki też będzie klikał przycisk RESET co pół godziny ;)
    Jak w okolicy ciężko o ludzi, temat bardzo specyficzny, Ty akurat się na tym znasz, ale właściwie to jest 5 takich firm, więc w razie czego pójdziesz do konkurencji, to już można nieźle negocjować ;)
    Stąd nie ma dobrej odpowiedzi. Ktoś napisze 5kPLN na rękę, i u niego to może być prawda z racji miliona warunków. Inny napisze 2kPLN, i to też prawda, bo takie są okoliczne warunki, szukał i lepiej nie znalazł. A jeszcze inny powie 10kPLN i myśli nad zmianą, bo ostatnio firma obok zaproponowała mu 12kPLN ;)
    Dochodzi też ważny aspekt - czego potrzebuje pracodawca? Bo często nie będzie chciał zapłacić za cały tort, jeśli chce tylko wąski kawałek ;)
  • #10 18134097
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    rafal23s23, napisał:
    Cytat:
    Dostałem propozycje pracy jako elektryk-automatyk na nowo-powstającej oczyszczalni ścieków.

No to Masz pełen luzik, wszystkie urządzenia na gwarancji, jest dużo czasu na ogarnięcie wszystkiego.
  • #11 21700613
    rafal23s23
    Poziom 11  
    Nie podjąłem się tej pracy ale świadczę usługi w zakresie automatyki tam. I okazuje się że nie takie "proste" to dla Mietka wszystko. Na przykład spalony falownik na gwarancji został wymieniony na nowy przez wykonawcę na zasadzie wysyłki nowego. Szczegół ze zamontowali bez parametryzacji bo ów wasz Mieciu nie ogarnia takich tematów. Sytuacja miała miejsce kilka razy. Podobnie HMI. Odesłali w ramach gwarancji puste, chłopaki zaspali i już po gwarancji tylko dobra wola serwisu spowodowała że dostałem program o którego istnieniu Mietek pojęcia nie miał. Z resztą o obsłudze tego urządzenia też... Sami konstruktorzy NASA na tym forum są z tego co widzę a mimo to Polska nie ma nawet swojego sterownika PLC sensownego ;)
  • #12 21700977
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 155
    Pieniądze nie naprawia jak i nie uruchomią sprzętu sztuką jest zdobyć doświadczenie ect.
  • #13 21700998
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2320
    Właśnie byłem ciekawy, jak będzie przy pierwszej awarii. Fajny tekst, nic tam nie trzeba robić, a backupy od urządzeń to kto ma – serwis lub firma, która to na gwarancji serwisuje, montowała i uruchamiała. I kolega podał przykład: spalony falownik, w którym był program, który zapewne uleciał. I teraz, jak była zrobiona umowa serwisowa, bo znam firmy chłopaków z UTR, którzy mają pod sobą kilka firm na telefon, ale tam, jak się coś uszkodzi, to albo mają sprzęt i backupy od falowników, paneli HMI, albo przy zamawianiu od razu mają np. falownik gotowy do zamontowania, już jest sparametryzowany, bo tak było w umowie – dostarczamy sprzęt już gotowy do zamontowania. Wiadomo, zapewne cena jest inna niż za pusty, bez programu...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wynagrodzenia dla elektryka-automatyka pracującego na nowo powstającej oczyszczalni ścieków w kilkutysięcznej gminie na Podkarpaciu. Wskazano, że wysokość pensji zależy od lokalizacji, doświadczenia, zakresu obowiązków oraz stopnia skomplikowania instalacji automatyki (sterowniki PLC, falowniki, regulatory, SCADA). Praca jednozmianowa z okresowym dyżurem telefonicznym. Wskazano, że w mniejszych gminach stawki mogą być niższe, często bliskie minimalnej krajowej, a zakres obowiązków może obejmować także proste prace konserwacyjne (wymiana żarówek, naprawa gniazdek). Przykładowo w dużej fabryce automatyk na jednej zmianie zarabia około 3500 zł netto. Podkreślono znaczenie skuteczności w diagnozie i usuwaniu awarii oraz fakt, że wiele urządzeń jest objętych gwarancją i serwisem zdalnym (tunel VPN do PLC i SCADA). Przykłady awarii falowników i paneli HMI pokazują, że parametryzacja i backupy programów są kluczowe, a brak wiedzy operatorów może powodować problemy po zakończeniu gwarancji. Umowy serwisowe często przewidują dostarczanie gotowych, sparametryzowanych urządzeń do wymiany. Dyskusja podkreśla, że wynagrodzenie jest uzależnione od wielu czynników, w tym od specyfiki stanowiska i lokalnego rynku pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA