logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Siemens SF64M350EU/29 - pompuje wodę do komory i wylewa

konasz 24 Sie 2019 00:35 1173 10
  • #1 18132070
    konasz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zmywarka ma już swoje lata, ale jeszcze powinna pochodzić.

Po włączeniu zasilania komora powoli od dołu wypełnia się wodą do poziomu skrajnego (prawie się przelewa) pływak włącza pompkę i wypompowuje trochę wody, wlewa i wypompowuje i tak w kółko, przy braku zasilania (wyłączeniu zmywarki) zjawisko nie występuje, nic się nie dzieje. Wskazuje to na hydrostat (krańcówkę), ale hydrostat jest sprawny, włącza się we właściwym momencie, wygląda na brak reakcji ze strony modułu elektronicznego na hydrostat.

Podczas programu zostaje na 1 minucie w nieskończoność. Wymiennik wyczyszczony, przewody wyczyszczone, moduł z hydrostatem i pływakiem wyczyszczony, nieszczelności brak. Czy to hydrostat powinien wyłączyć napełnianie układu wodą? Jak to sprawdzić i naprawić?
  • #2 18132250
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18132274
    konasz
    Poziom 11  
    Siemens SF64M350EU/29 - pompuje wodę do komory i wylewa1566632569...824920.jpg (5.68 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Moje spostrzeżenia:
    1. Aqua stop cały czas działa, zostaje wyłączony po zaniku zasilania (przycisk na obudowie).
    2. Nie ma znaczenia w jakiej pozycji są drzwi.
    3. Leje przed programem i po programie ale w trakcie mam wrażenie że jest sterowany, nie jestem pewny.
    4. Styczniki elektrycznie sprawne i mechanicznie działają.
    5. Wodę wypompowuje pompa w reakcji na czerwony pływak.
    6. Hydrostat sprawny.
  • #4 18132656
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18132757
    konasz
    Poziom 11  
    Hydrostat i jego obwód sprawdziłem i jest sprawny, zrobiłem test (zwarte przewody) z pominięciem hydrostatu, na wtyczce do przełącznika krańcowego i bezpośrednio na wtyczce modułu. Efekt taki sam aqua stop cały czas podaję wodę.
    Czy aqua stop może być uszkodzony?
    Dlaczego cały czas jest zasilany?
    Przekaźniki wyglądają na sprawne.
    Pomogą jakieś informacje n/t modułu?
    Podejrzewam moduł ale wygląda idealnie.
  • #6 18132849
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18133127
    konasz
    Poziom 11  
    Czy możesz podać na których stykach modułu jest sterowanie zaworem wody?
    Serwisówka uratowała by sytuację ale nie śmiem prosić. Po wyłączeniu zasilania zawór wody jest zamykany. Na zaworze "czuć" zasilanie pod ręką gdy leje wodę, miernikiem sprawdzę jutro.
    Edit:
    Sprawdziłem.
    1. Gdy jest wyłączone zasilanie zmywarka nie pobiera wody i brak napięcia na zaworze.
    2. Po włączeniu zasilania woda jest pobierana, na zaworze jest napięcie 144V.
    3. Po aktywowaniu czerwonej dźwigni woda nie jest pobierania, napięcie 0V.
    4. Podczas programu moduł wysterowuje zawór i wtedy pojawia się 230V, ale dużo się dzieje w zmywarce więc nie wiem czy pobiera wodę.
    Co dalej mistrzu 🤔
  • Pomocny post
    #8 18133944
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18134256
    konasz
    Poziom 11  
    Podczas testu nie rozłączyłem niczego, miernik był podpięty równolegle. Moduł wygląda idealnie, jak namierzyć tego triaka?

Prawdopodobnie namierzyłam triaka, zamówiony.

Pokruszyła mi się wtyczka od złącza PCB podwójna, na niej było podawane napięcie na zawór wody (pewnie była przegrzana). Gdzie mogę coś takiego kupić?
  • Pomocny post
    #10 18136464
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18138735
    konasz
    Poziom 11  
    Siemens SF64M350EU/29 - pompuje wodę do komory i wylewa
    Za późno przeczytałem twojego maila. Triak wymieniony pierwsze testy wypadły pomyślnie, kostkę pokleiłem. Zmontuję wszystko do kupy i zobaczymy. Jeśli kostka nie wytrzyma zastosuje twój sposób. Podczas wylutowywania triak się rozleciał (był pękniętym od spodu) razem z jedną ścieżką i zrobiłem pajączka.
    Zmywarka przeszła kilka cykli, działa poprawnie. Koszty naprawy 1,50 zł, czas naprawy 8 dni (w tak zwanym międzyczasie). Przesyłam zdjęcie dla potomności, pisakiem zaznaczone są styki od zaworu wody, w kółku wymieniony triak.
    Dziękuję bardzo za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Siemens SF64M350EU/29 ma problem z ciągłym napełnianiem wodą i wypompowywaniem jej, co sugeruje usterkę w module elektronicznym lub hydrostacie. Użytkownik sprawdził hydrostat, pływak oraz przewody, które były czyste i sprawne. Po wyłączeniu zasilania zmywarka nie pobiera wody, a po włączeniu występuje napięcie na zaworze. W trakcie diagnozy zidentyfikowano uszkodzenie triaka oraz wtyczki, co prowadziło do nieprawidłowego działania. Po wymianie triaka i naprawie wtyczki zmywarka zaczęła działać poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA