logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd płyty w kompakcie - silniczek nie ma siły obrócić płyty, co robić?

neutralizator 19 Maj 2003 20:41 2090 13
REKLAMA
  • #1 219419
    neutralizator
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Mam następujący problem z kompaktem...po wsunięciu płytki silniczek tak jakby
    nie miał siły obrócić płytki (bujnąć nią), natomiast jak delikatnie ruszę palcem
    płytkę wtedy zaczyna już normalnie kręcić i wszystko działa ok. Co może
    być przyczyną takiego stanu rzeczy ? Gdzie szukać usterki ? Czy może to być
    wina silniczka ? Jest to drugi silniczek wstawiony w tę mechanikę i objaw
    jest dokładnie taki sam...
  • REKLAMA
  • #2 219441
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    a czy czyta później płyty bez problemu???
    bo jeśli nie to musisz wyregulować laser....
    Miałem tak w technicsie - po regulacji ruszał już sam(ale nie czytał płyt dopóki nie wyregulowałem)
  • REKLAMA
  • #3 219491
    neutralizator
    Poziom 19  
    oczywiście że czyta...to mam akurat opracowane...
  • #4 219579
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Ja podmieniłbym driver i silnik. Zasilanie na driverku dobre?
  • #5 219586
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Może padły komutator i szczotki w silniczku - będzie miał martwe pola.
  • REKLAMA
  • #6 219590
    KRAMAR
    Poziom 12  
    Miałem kilka DVD LG z takim objawem i we wszystkich były drivery uszkodzone .
  • #7 220320
    gribek_elk
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Ja miałem identyko problem w cd-rom LG
    rozebrałem silniczek tzn korpus oddzielasz od reszty(cewki itd.) i nasmarowałem oś kremem do rąk :)
    chodzi juz 4 miechy bez problemowo
  • #8 220519
    MIM ELECTRONICS
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Psiknij do silniczka Kontaktem 60 albo rozbierz i wyczyść. KOMUTATOR !!!
  • #9 220567
    Alarmus
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Zbynia napisał:
    Miałem tak w technicsie - po regulacji ruszał już sam(ale nie czytał płyt dopóki nie wyregulowałem)

Jak to regulowałeś ? Mam problem z nagrywarką LG (3-letnia)
    Czyściłem "oko" ale to nie to, , mogło się cos rozregulować ?
  • #10 220596
    miras121
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    W DVD Pioneer 103 wtakiej sytuacji pzewaznie winny był uszkodzony driver silniczka BA???? (nie pamiętam już symbolu)
  • REKLAMA
  • #11 220782
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    :arrow: TIP
    Cytat:
    Może padły komutator i szczotki w silniczku - będzie miał martwe pola.

:arrow: MIM ELECTRONICS

Cytat:
    Psiknij do silniczka Kontaktem 60 albo rozbierz i wyczyść. KOMUTATOR !!!

A gdzie Szanowni Koledzy Elektronicy widzieli komutatorowy silnik w napędzie płyty ?
    Zastanówcie się, nim napiszecie takie bzdury.

SILNIKI DO NAPĘDU PŁYTY SĄ SILNIKAMI KROKOWYMI

:arrow: neutralizator

Jak nie kręci płyta, a laser jest oki i silnik podstawiony na nowy, to najbardziej prawdopodobną przyczyną może być "kaszowate" lutowanie na płycie.Poprostu przelutuj driver(drivery), lub ewentualna ich wymiana na nowe.
  • #12 221173
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    serwis :arrow:
    Zanim sam napiszesz bzdury przyjrzyj sie czy ktoś wspominał że chodzi o silniczek krokowy.:P
    A silniczek na prąd stały napędzający płyte widziałem nawet w mojej wieży AIWA. :) :) :)
  • #13 221365
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    nie widziałem jeszcze do napędu płyty silnika krokowego !!!
    Jedyny silnik krokowy jaki znam jest w stacji dyskietek !!!
    Nawet silnik do napędu wózka lasera jest zwykłym silnikiem (chyba że bywają inne rozwiązania ale to rzadkość).
    Więc serwis niepisz jak nie wiesz.........(albo sprawdź dokładniej)

Podstawowy silnik krokowy jest w zegarkach wskaz ówkowych na baterie (więc nie wiem jak wyobrażasz sobie coś takiego do napędu płyty - silnik ten najczęściej nie ma regulacji prędkości)
    Silnikiem który można jeszcze spotkać do napędu płyty (bywa także w gramofonach Direct drive,w kolei elektromagnetycznej i wszystkich cieniutkich walkanach) jest silnik liniowy
    i to tyle o silnikach :D
  • #14 294495
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Witam.
    Może mi uda się wyjaśnić sprawę silników krokowych i komutatorowych.
    Otóż właśnie w większości odtwarzaczy AudioCD stosowane są właśnie silniki komutatorowe!
    Natomiast silniki krokowe/wielofazowe stosowane są częściej w czytnikach DataCD.
    Lecz i na to nie ma reguły.Starsze czytniki CD-ROM /1x, 2x/miały komutatorowe.
    :arrow: neutralizator.
    Najprawdopodobniej zły kontakt szczotek z komutatorem powoduję opisana przez Ciebie usterkę.
    Proponuję Ci wymianę silnika, gdyż wszelkie próby reanimacji mogą pomóc na chwilę.Przekonałem się o tym gdy wróciły do mnie na reklamację dwie Aiwa'y NSX-D737.
    Nie podejrzewałbym w Twoim przypadku uszkodzenia driver'a , cć wzyst jest możliwe.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z napędem płyty w odtwarzaczu CD polega na tym, że silnik nie ma siły samodzielnie obrócić płyty, lecz po delikatnym ruszeniu palcem płyta zaczyna się normalnie kręcić. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być uszkodzony driver silnika, złe lutowanie na płycie głównej lub problemy z komutatorem i szczotkami silnika komutatorowego. Wiele napędów audio CD wykorzystuje silniki komutatorowe, natomiast silniki krokowe częściej spotyka się w czytnikach DataCD lub starszych napędach CD-ROM. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualne przelutowanie driverów, czyszczenie lub smarowanie osi silnika, a także zastosowanie Kontakt 60 do oczyszczenia komutatora. W przypadku powtarzających się problemów wymiana silnika może być konieczna. Wątpliwości dotyczące rodzaju silnika (komutatorowy vs krokowy) zostały wyjaśnione, podkreślając, że w większości odtwarzaczy audio CD stosuje się silniki komutatorowe. Przykłady urządzeń z podobnymi problemami to napędy LG, Pioneer 103 oraz wieża AIWA NSX-D737.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA