logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi A4 B5 1.8 LPG - Epc, nie zawsze odpala, nie równo chodzi

mtwazny 25 Sie 2019 04:04 6111 3
REKLAMA
  • #1 18133454
    mtwazny
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam,
    Mam 4 problemy.
    1. Czasami jak odpalę samochód, świeci się epc i pedał gazu nie reaguje. Wystarczy ponownie uruchomić silnik i problem znika. Podczas jazdy nie ma z tym problemu.
    Ale jak już jest ten problem to niby wystarczy ponownie uruchomić, ale tu pojawia się drugi problem.

2. Nie zawsze odpala. Jak dłużej stoi to zawsze odpali. Cyk i pali od razu. Ale podjadę gdzieś, zgaszę, zapalę, podjadę gdzieś, zgaszę i nie odpalę. Mogę kręcić aż akumulator padnie a i tak nie odpali. Na początku wystarczyło poczekać 10-15 min i odpalał, ale jak się pojawiło epc (problem nr 1), to musiałem jeszcze raz odpalić i żeby to zrobić to znowu trzeba było czekać. Czasami jak nie mogę odpalić, to po przeczekaniu odpala, ale odpalenie silnika czasami poprzedza strzał z tłumika.

3. Jak wolno jadę, np. przy parkowaniu i wcisnę hamulec, to załącza się ABS zanim zacznie hamować. Nie zawsze, ale czasami tak się dzieje.

4. Podczas deszczu chodnik pasażera z przodu jest mokry. Woda ścieka gdzieś od nóg.

Informacje dodatkowe:
    Ogólnie samochód na zimnym chodzi nie równo. Jak się zagrzeje i przełączy na gaz to jest już ładnie. Po przejściu z powrotem na benzynę też jest ok.
    Robione było przednie zawieszenie, wymiana oleju wraz z filtrami, świece, sonda lambda, przepływomierz.

Jakieś opinie/propozycje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18133568
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4204
    1. Odczyt błędów z ECU silnika.
    2. Uszkodzony czujnik wału lub przekaźnik nr 30 w skrzynce na podszybiu.
    3. Odczyt prędkości kół z ABS najpewniej uszkodzoną koronka na przegubie z przodu.
    4. Pod akumulator jest zapchany odpływ wody.
  • REKLAMA
  • #3 18134518
    mtwazny
    Poziom 7  
    Jest coraz gorzej, dzisiaj po nocy nie chciał odpalić. Jak zrobię to napiszę co było przyczyną.
    Zacznę od tego co podałeś.
    Dzięki
  • #4 18144985
    mtwazny
    Poziom 7  
    Więc tak:
    Problemem głównym był problem nr 4, bo podczas deszczu zalewało elektronike, robiło zwarcia i komputer później wariował. Odpływ pod aku był zapchany. Stąd problem nr 1 i 2.
    Było ogólnie 8 błędów. Trzeba było wymienić min. czujnik wału i przekaźnik, bo tak jak kolega wyżej pisał, to było przyczyną losowego odpalania samochodu.

Został problem z ABS, ale to następnym razem.

Także dziękuję koledze wyżej.
    Samochód jeździ.
    Temat do zamknięcia.
REKLAMA