Najpierw napisz nam do czego to ma byc sub - czy do kina, czy słuchania muzyki. Pozatym - ma byc pasywny czy aktywny (tj. czy ma miec wzmacniacz czy nie). No i ile masz na niego kasy
A ja radze wcisnąć przycisk szukaj,naprawdę on nie gryzie.Napewno znajdziesz.
Subwoofer to nic innego jak kolumna tylko że ma jeden głośnik i jest nisko cięta.
narazie nic niemam. chce go miec do sluchania muzyki. myslalem zrobic go na TDA 7294. glosniki w prawdzie mam ale kiebskie wiec raczej kupie nowy tylko zeby niebym wiekszy niz 20cm. o kasie narazie niemysle. jak macie jakies gotowe projekty to bardzo bym prosil o nie i napiszcie ile mnie wyniosa
nie mozesz tak sobie zrobić.Załatwiasz parametry głośnika który masz.Zdrażasz je do programu i on ci wylicza wszystko.Jaki litraż jakie otwory.A to czym zasilisz to twoja ingerencja.
wiem juz jak obslugiwac sie tym Winl SD alpha. mam tez bazy glosnikow ale powiedzcie mi po wyborze obudowy i glosnika co musze brac pod uwage by zrobic ta obudowe?? czy tylko ustawic sobie czestotliwosc i litraz by dobrze ta czestotliwosc przenosila i ten otwor przy bass reflex i to wszystko??
✨ Dyskusja dotyczy budowy subwoofera od podstaw, skierowana do początkujących. Podkreślono, że najpierw należy określić przeznaczenie subwoofera (kino domowe czy słuchanie muzyki), typ (pasywny lub aktywny z wzmacniaczem) oraz dostępny budżet. Ważne jest posiadanie lub wybór odpowiedniego głośnika, którego parametry należy wprowadzić do programu do obliczeń, np. WinISD, aby wyliczyć optymalny litraż obudowy, wielkość i umiejscowienie otworów bass reflex oraz częstotliwość odcięcia. Samo wykonanie obudowy o określonej pojemności i podłączenie wzmacniacza oraz filtra nie wystarczy bez wcześniejszych obliczeń akustycznych. Wskazano, że subwoofer to kolumna z jednym głośnikiem nisko przepustowym. Użytkownik planuje użyć wzmacniacza na układzie TDA7294 oraz głośnika o średnicy do 20 cm. Zalecane jest korzystanie z działu DIY i dostępnych baz parametrów głośników na forum. Wygenerowane przez model językowy.