logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat subwoofera DIY – jak zbudować obudowę i dobrać głośnik krok po kroku

FENIX 19 10 Lut 2007 10:46 3220 6
REKLAMA
  • #1 3551538
    FENIX 19
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Może ma ktoś gotowy schemat subwoofera [obudowa, głośnik, jak zrobić]. Za pomoc byłbym bardzo wdzięczny:). Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 3552070
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 123
    www.diyaudio.pl
    http://audiomania.info/

i inne podobne stronki... tylko kazdy zada podstawowe pytanie: ile masz na to kasy??
  • REKLAMA
  • #3 3552218
    FENIX 19
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A może masz inne linki do tego tematu, bo te co mi podołes dobre są ale chciałbym sobie jeszcze poczytać.
  • REKLAMA
  • #4 3552386
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    pogrzeb na elce niektórzy przy budowie suba dodawali obszerna dokumentacje z budowy ich konstrukcji
  • #5 3552501
    zoonkRadom
    Poziom 11  
    Witam!
    Ja mam pytanie.Czy znacie może jakiś dobry i sprawdzony schemat wzmacniacza(80-100w) i filtra dolnoprzepustowego do subwoofera??
  • REKLAMA
  • #6 3558803
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 123
    zoonkRadom, zglos sie do "irek2" - on sprzedaje gotowy modol do suba na TDA 7294 razem z niezbednymi elementami. placisz ok 70zl i podlaczasz tylko trafo, sygnal i glosnik
  • #7 3558894
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    To tak jakbyś się zapytał na forum wędkarskim jak się łowi ryby. A wystarczy poszukać. Przejrzeć. A schemat jest prosty:

Wejście -> filtr aktywny -> wzmacniacz z zasilaniem -> glośnik -> obudowa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy subwoofera DIY, obejmującej schemat obudowy, dobór głośnika oraz elementów elektronicznych. Wskazano źródła internetowe z gotowymi projektami i dokumentacją, takie jak www.diyaudio.pl oraz audiomania.info, a także archiwa na elce.pl, gdzie dostępne są szczegółowe opisy konstrukcji subwooferów. Podkreślono, że kluczowe jest określenie budżetu na projekt. Przedstawiono uproszczony schemat działania subwoofera: wejście sygnału, filtr aktywny (dolnoprzepustowy), wzmacniacz z zasilaniem, głośnik oraz obudowa. Zaproponowano również gotowy moduł wzmacniacza na układzie TDA7294, dostępny do zakupu za około 70 zł, co ułatwia budowę. Pojawiło się pytanie o sprawdzone schematy wzmacniaczy o mocy 80-100 W oraz filtrów dolnoprzepustowych dedykowanych subwooferom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA