logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ADB 5800S BXZB "martwy". Brak oznak życia.

kamikul 12 Wrz 2019 18:59 1524 9
REKLAMA
  • #1 18164856
    kamikul
    Poziom 10  
    Witam!
    Szukam informacji o dekoderze satelitarnym ADB 5800S BXZB. Dekoder ten to odkupiony od n-ki standardowy nbox. Generalnie dekoder jest "martwy" tzn. nie pokazuje żadnych informacji na wyświetlaczu. Po podłączeniu do gniazda Debug kabla "RS-232 Debug" na programie PuTTy i Hyperterminal nic nie widać (mam nadzieję, że robię to dobrze - kabel sprawny, zwarcie Rx-Tx). Sprawdziłem napięcia zasilania na podstawie datasheet'ów układów (niestety nie znalazłem schematu urządzenia na sieci). Na pamięci ram 2.5V i na procesorze STM STi7100 także 2.5V. Jakie powinny być napięcia na kondensatorach? Czy brak jakichkolwiek oznak życia płyty może oznaczać problem z zasilaniem? Czy może problem z softem?

Proszę o jakiekolwiek sugestie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18166346
    kamikul
    Poziom 10  
    Witam!
    Dekoder w oryginale. Kondensatory w stanie dobrym. Nie wiem co się stało, ale jak dzisiaj sprawdzałem napięcie na procesorze i pamięciach woltomierz wskazał 0.5V (procesor "zimny"). Muszę sprawdzić tranzystory.

Dodano po 17 [minuty]:

Witam!
    Wygląda na to, że spaliły się dwa tranzystory (wejściowy i jeden od przetwornicy). Chyba się zwarły końcówki kondensatorów od spodu płyty pod naciskiem. Jednym słowem do wymiany.
  • #4 18166682
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18167223
    kamikul
    Poziom 10  
    Witam!
    Tak, mają symbole P06B03LVG, to podwójne tranzystory MOS (datasheet w internecie). To, że się spaliły to moja wina, przyczyna nie działania dekodera jest inna. Jak na razie zamówiłem nowe, zobaczymy co dalej.
  • REKLAMA
  • #6 18283729
    kamikul
    Poziom 10  
    Witam ponownie!
    Sprowadzone tranzystory MOS z Chin, to niestety to jakieś podróbki. Po wlutowaniu do dekodera nie działały (kanał miał dużą impedancję). Ten dekoder nie został naprawiony. Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #7 18321415
    retciak
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam, ka mam mały problem właśnie z tym modelem, zrobiło mi się zwarcie na płycie i model niestety nie wstaje. Ma ktoś może pomysł albo schemat płyty modelu BXZB w celu znalezienia obwodu zasilania?
  • #8 18321617
    kamikul
    Poziom 10  
    Witam!
    Najprościej tłumacząc zasilanie znajdziesz w tym miejscu płyty, gdzie znajdują się kondensatory elektrolityczne, przetwornice z tranzystorami Dual MOS. Proponuję sprawdzić półprzewodniki tzn. tranzystor Dual MOS na wejściu (obok wtyczki zasilania). Datasheets zamieściłem w poście (NIKO-SEM_P06B03LV). Dodałem także inne datasheets do przetwornicy i tranzystorów. Na podstawie schematów aplikacyjnych w tych datasheets możesz się zoriętować co sprawdzać. Co do schematu tunera to nic nie znalazłem w internecie.
    Powodzenia.
    Załączniki:
    • lm358-n.pdf (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • STM_STi7100_Brief.pdf (193.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • p0903bdg.pdf (285.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • LTC3775fa.pdf (539.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • NIKO-SEM_P06B03LV.pdf (365.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Hynix_GDDR_SDRAM.pdf (238.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 18340168
    samochod3
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Schemat był dostępny na LAKI jak działał , napisz do JacekTorun.pl, pewnie ma
  • #10 18340682
    kamikul
    Poziom 10  
    OK. Dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat dekodera satelitarnego ADB 5800S BXZB, który nie wykazuje oznak życia. Po podłączeniu do gniazda Debug i sprawdzeniu napięć, zauważył, że procesor i pamięci mają zbyt niskie napięcie. W trakcie diagnozy odkryto, że spaliły się dwa tranzystory MOS, co mogło być spowodowane zwarciem kondensatorów. Użytkownik zamówił nowe tranzystory, jednak po ich wymianie dekoder nadal nie działał, co sugeruje, że mogły to być podróbki. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie obwodów zasilania oraz kondensatorów elektrolitycznych, a także poszukiwanie schematów płyty, które mogą pomóc w dalszej diagnostyce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA