logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować gniazdko zewnętrzne omijając plombę RWE na bezpieczniku?

hydzio4444 14 Wrz 2019 08:00 834 7
REKLAMA
  • #1 18167031
    hydzio4444
    Poziom 1  
    (Schemat)>słup>topik>licznik>bezpiecznik(zaplombowany)>mieszkanie. Gdzie tu się wpiąć,skoro na bezpiecznik jest zaplombowana obudowa (plomba ołowiana chyba RWE), topik zasilany ze słupa więc jest przed licznikiem czyli odpada. Potrzebuje zrobić gniazdko zewnętrzne wiec chciałbym dołożyć B 16. Pytanie: Jak i gdzie?

Instrukcja zamieszczania zdjęć oraz obrazków na forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [retrofood]
  • REKLAMA
  • #2 18167178
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 288
    Ten bezpiecznik chcesz podłączyć z tym odkrytym gniazdem na dole?
    To powodzenia życzę.
    Zawołaj elektryka, może coś wymyśli. Zerwanie plomby to nie problem, ale musisz mieć na to zgodę z RWE.
  • REKLAMA
  • #3 18167853
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 979
    Nie znam się, ale jeśli masz odsłonięty i niezaplombowany bezpiecznik przed licznikiem, to chyba możesz mieć duży problem...
    Na pewno jest to tak połączone jak opisujesz?
  • #4 18167897
    banmar_2005
    Poziom 31  
    g107r napisał:
    Nie znam się, ale jeśli masz odsłonięty i niezaplombowany bezpiecznik przed licznikiem, to chyba możesz mieć duży problem...
    Na pewno jest to tak połączone jak opisujesz?

Kolego popatrz na zdjęcia, ten bezpiecznik jest zamontowany przez autora tematu, bezpieczniki przedlicznikowe oraz licznik jest zablombowany.
    Chodziło mi tylko że takie gniazdo bezpiecznikowe jak zamontował włąsciciel jest niedopuszczalne
  • #5 18167947
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 979
    banmar_2005 napisał:
    bezpieczniki przedlicznikowe oraz licznik jest zablombowany.
    hydzio4444 napisał:
    (Schemat)>słup>topik>licznik>bezpiecznik(zaplombowany)>mieszkanie.
    Mnie wsio rawno, co jest zaplombowane.
    On uważa, że jest odwrotnie niż opisujesz, więc pyta gdzie i jak podłączyć.
    Ja, że może mieć problem, jeśli ma rację. Ma dostęp do prądu przed licznikiem.
    hydzio4444 napisał:
    topik zasilany ze słupa więc jest przed licznikiem czyli odpada. Potrzebuje zrobić gniazdko zewnętrzne wiec chciałbym dołożyć B 16.
    Pytanie, co to jest topik, którego chyba jeszcze "nie dokładał".
    Ja tylko pytam, czy źle ocenia jak to idzie i problemu nie ma, czy dobrze i problem być może.
    Kwestię, co tam powinno być, pozostawiam, wam.
    Ma problem?
  • REKLAMA
  • #6 18167968
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Dlatego napisałem aby zawołał elektryka, bo teoretycznie za licznikiem można się podłączyć. tylko czy tak może być to nie powiem.
    Gdy by mozna było to wystarczy zgłosić do RWE że chcesz zerwać plombę podpinasz się za licznikiem. i RWE plombuje licznik za niewielką opłatą
  • REKLAMA
  • #7 18169254
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6576
    Mnie zastanawiają te dwa przewody (brązowy i niebieski) poprowadzone na zewnątrz skrzynki, przez krawędzie drzwiczek górnej i dolnej części złącza.
    Co to jest za ustrojstwo?
    Przecież takie coś jest wybitnie podejrzane i na kilometr śmierdzi nielegalnym poborem.
  • #8 18169588
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Wydaje mi się że właśnie od tego odkrytego gniazda bezpiecznikowego które dołożył w skrzynce autor tematu, i właśnie te gniazdo chce podpiąć

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak zainstalować gniazdko zewnętrzne, omijając plombę RWE na bezpieczniku. W odpowiedziach podkreślono, że zerwanie plomby wymaga zgody RWE, a podłączenie przed licznikiem może być problematyczne. Wskazano na konieczność skonsultowania się z elektrykiem, aby uniknąć nielegalnego poboru energii. Zauważono również, że instalacja gniazda bezpiecznikowego w opisany sposób może być niedopuszczalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA