logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dell Inspiron 15 N5050 - klawiatura DE93 - jak wyciągnąć gumkę pod klawiszem R?

rostov84 19 Wrz 2019 23:11 1359 9
REKLAMA
  • #1 18176735
    rostov84
    Poziom 12  
    Ocena: 213
    Zaczyna mi szwankować klawisz R w moim laptopie. Zakupiłem sobie więc zestaw do jego wymiany, w skład którego wchodzi klawisz, zaczep i gumka. Chciałem go wymienić, ale… o ile klawisz i zaczep udało mi się zdjąć, tak nie wiem, jak zdjąć gumkę. Podpowie ktoś coś?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18176838
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8234
    Witaj. W większości klawiatur laptopowych tych gumek się nie zdejmuje. Ale zwykle też nie ma powodów do ich wymiany (one tylko dociskają folie znajdujące się pod gumką, więc o ile nie jest ta gumką w żaden sposób uszkodzona mechanicznie - nie ma sensu jej zmieniać).

Przyjrzyj się, czy Twoja gumka na zmianę nie wygląda na wycinaną z klawiatury (czy nie ma przy podstawie nierównomiernych fragmentów świadczących o tym, że była wycięta z większej całości).
  • REKLAMA
  • #3 18181446
    rostov84
    Poziom 12  
    Nie mam teraz możliwości wrzucenia zdjęcia, ale ta gumka na zmianę stanowi jakby całość z takim gumowym kwadracikiem.

Generalnie problem z moim klawiszem polega na tym, że gdy słabiej go wcisnę, na ekranie nie wyświetla się litera. Dopiero mocniejsze wciśnięcie daje efekt. Klawisz ani zaczep nie są w żaden sposób uszkodzone, gumka również na uszkodzoną w żaden sposób mi nie wygląda. Gdy zdjąłem zaczep i próbowałem pisać literę samą gumką, ani razu nie było problemu. Pod spodem nazbierało się trochę syfu, który dokładnie wyczyściłem sprężonym powietrzem. Nic to niestety nie dało. Właściwie nie wiem, w czym problem.
  • REKLAMA
  • #4 18193379
    rostov84
    Poziom 12  
    @dt1, podpowiesz, co może być powodem takiego zachowania się klawisza?
  • Pomocny post
    #5 18193394
    dt1
    Admin grupy komputery
    Pola stykowe na foliach klawiatury mogą mieć dosyć. Wymiana gumki jak dla mnie w niczym nie pomoże. Biorąc pod uwagę, że wymiana całej klawiatury jest w tym modelu możliwa i do tego bardzo łatwa, a koszt całej klawiatury niewielki - to raczej bym szedł w tym kierunku.
  • #6 18193415
    rostov84
    Poziom 12  
    @dt1, dziękuję! Polecisz, gdzie kupić najlepiej, by nie naciąć się na złej jakości podróbkę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18193550
    dt1
    Admin grupy komputery
    W zasadzie to najczęściej kupuję na Allegro i wszystkie są pewnie podróbkami. Zwykle jednak działają.
    Można kupić też używkę z rozbiórki laptopa, jeśli jest w ładnym stanie - upewniając się, czy jest możliwy zwrot. Na przykład ta wygląda na oryginał: https://allegro.pl/oferta/klawiatura-dell-n5040-n5050-l502x-3450-3550-5520-8384739118

Chyba że masz klawiaturę z podświetleniem, to wychodzą nieco drożej.
  • #9 18193569
    dt1
    Admin grupy komputery
    Układ UK jest bardzo podobny do US/UK, więc nawet nie wiem, czy bym się tym przejął.
    Co do GC to kupiłem zamiennik ich klawiatury raz do Asusa koleżanki. W tym modelu Asusa klawiatura jest mocowana zatrzaskami trzymającymi jej górną część, więc aby to poprawnie działało - klawiatura musi mieć idealnie wymiary oryginału - szczególnie krótszy bok. Jak jest więcej - to się nie zmieści, jak jest mniej - to zatrzaski nie sięgną. Jako że klawiatura miała ten wymiar około 1mm mniejszy niż oryginał - montaż na taśmę dwustronną klejącą był konieczny, więc za to mają minusa i nie kupuję więcej tych klawiatur. Patrząc jednak obiektywnie - sama klawiatura działa poprawnie, klawisze pracują dość płynnie (bez większych różnic między poszczególnymi klawiszami), a przez rok napisy się jeszcze nie starły - więc gdyby wymiar się zgadzał, to bym na tą klawiaturę nie mógł jakoś szczególnie narzekać.
  • #10 18193582
    rostov84
    Poziom 12  
    Na szczęście zwrot jest za darmo do 30 dni, więc chyba zaryzykuję. Dzięki za pomoc! ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dell Inspiron 15 N5050 zgłasza problem z klawiszem R, który nie działa poprawnie przy słabszym wciśnięciu. Po zakupie zestawu do wymiany klawisza, w tym gumki, napotyka trudności w jej demontażu. Odpowiedzi sugerują, że gumki w klawiaturach laptopowych zazwyczaj nie są wymieniane, a problem może leżeć w polach stykowych na folii klawiatury. Wymiana całej klawiatury jest zalecana jako prostsze i bardziej efektywne rozwiązanie. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z zakupem klawiatur, wskazując na Allegro jako popularne źródło, ale również na ryzyko zakupu podróbek. Wspomniano również o klawiaturach Green Cell, które mogą być alternatywą, ale z uwagą na ich wymiary.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA