logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi A4 B5 - Nie pali się oświetlenie stóp pasażera i lampka w drzwiach pasażera

aconatic 27 Wrz 2019 12:18 7815 9
REKLAMA
  • #1 18189325
    aconatic
    Poziom 12  
    Ocena: 81
    Witam.
    Pacjent Audi A4 B5 1.6 98r. od 2 dni nie pali sie podswietlenie stóp pasażera i lampka wmontowana w drzwi przednie pasażera. Podobno odpowiada za to mikro przełącznik. Gdzie go szukać i jak się do niego dobrać ?
  • REKLAMA
  • #2 18189355
    robin161
    Poziom 25  
    Ocena: 273
    Wystarczy trochę poszukać w necie : np. :

Link

i podobne
  • REKLAMA
  • #3 18189384
    aconatic
    Poziom 12  
    Jak zdjąć tapicerkę doskonale wiem, bo głośniki wymieniałem. Pytałem gdzie się znajduje ten mikro styk i jak do samego mikro styku dotrzeć, co muszę konkretnie odkręcić, i czy brak tych dwóch świateł, może mieć jeszcze jakieś przyczyny? jeśli tak, to gdzie ich szukać, przewody te w drzwiach całe są.
  • #4 18189435
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3370
    W zamku drzwi jest ten switch na dole. Można go banalnie szybko wymienić pod warunkiem że masz nowy.
    Jeżeli to ten switch to jeszcze brak info na desce o otwartych drzwiach, brak sygnału akustycznego po włączeniu świateł i otwarciu drzwi, brak świecenia górnej lampki.
  • #5 18189460
    aconatic
    Poziom 12  
    Chodzi o drzwi pasażera z przodu, sygnał dźwiękowy niewyłączonych świateł jest, lampka górna reaguje, centralny działa poprawnie. jedynie nie działa światełko oświetlające nogi po otworzeniu drzwi i lampka czerwona wmontowana w drzwi.

Dodano po 1 [minuty]:

P.S. nie mam FISa , wiec na desce nie mam info o otwartych drzwiach
  • #6 18189463
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Zasugerowałem się filmem.
  • REKLAMA
  • #7 18189472
    aconatic
    Poziom 12  
    Myśleć o tym mikro styku czy coś innego jeszcze brać pod uwagę? chcąc wymienić ten styk muszę po odkręceniu tapicerki odkręcać jeszcze tą ramkę z szyba czy da się to bez tego zrobić ?
  • REKLAMA
  • #8 18189500
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Można to sprawdzić na kilka sposobów,
    -podpinając nowy zamek w powietrzu
    -zwierając kable odpowiedzialne za światełko.
  • #9 18189505
    aconatic
    Poziom 12  
    Z tym zwarciem przewodów bardzo dobry pomysł, zamka innego nie mam żeby to zrobić
  • #10 18190022
    aconatic
    Poziom 12  
    Z tym zwarciem przewodów bardzo dobry pomysł, zamka innego nie mam żeby to zrobić

Dodano po 5 [godziny] 40 [minuty]:

Temat można zamknąć.
    Wymontowanie zamka? 2 śruby zewnętrzne, powypinać cięgna, uważać na tulejki cięgien (mi się jedna połamała). Klamki nie trzeba demontować, odłączyć elektronikę, przewód powietrza, mikro styk delikatnie poruszać podwadzić delikatnie i wyjdzie.
    Zamontować w odwrotnej kolejności.
    Na co uważać? Na tulejki cięgien, i na śruby którymi jest zamek przykręcony do drzwi, strasznie miękkie, łatwo obrobić gniazdo klucza, mi się to przytrafiło, musiałem nacinać, po czym tłuc młotkiem i śrubokrętem, bo śruby są wkręcone na klej do gwintów przez co bardzo ciężko się je wykręca.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A4 B5 1.6 z 1998 roku zgłasza problem z brakiem oświetlenia stóp pasażera oraz lampki w drzwiach pasażera. Podejrzewa, że przyczyną jest mikroprzełącznik. W dyskusji podano, że mikroprzełącznik znajduje się w zamku drzwi, a jego wymiana jest stosunkowo prosta, o ile ma się nowy element. Użytkownik potwierdza, że inne funkcje, takie jak sygnał dźwiękowy przy otwartych drzwiach oraz górna lampka, działają poprawnie. Sugerowano również sprawdzenie przewodów oraz zwarcie kabli odpowiedzialnych za oświetlenie, co może pomóc w diagnozie. W końcu, użytkownik opisuje proces demontażu zamka, zwracając uwagę na delikatność przy odkręcaniu śrub oraz na tulejki cięgien.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA