logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia i szumy przy podłączeniu discmana do instalacji samochodowej

StaruchPl 19 Wrz 2005 16:04 935 7
REKLAMA
  • #1 1831464
    StaruchPl
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Próbóję podłączyć discmena do boostera i występuje następujący problem. Jeżeli discman jest zasilany z baterii a wzmacniacz z instalacji samochodowej wszystko jest OK. Natomiast po podłączeniu discmana do tej samej instalacji (za pośrednictwem stabilizatora) występują zakłócenia - szumy i jakby przesterowanie. Co może wywoływać zakłócenia. Próbowałem podłączyć urządzenia poza instalacją samoch. - osobny akumulator i dalej problem nie ustaje. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1831758
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Zastosuj jakiś filtr i problem zniknie.
  • REKLAMA
  • #3 1833273
    StaruchPl
    Poziom 11  
    Filtry na zasilaniu zastosowałem i nic. Przeglądając forum zacząłem się zastanawiać nad odseparowaniem mas.
  • REKLAMA
  • #4 1833487
    Andrenalin
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    W pliku znajdziesz schemaciki stabilizatora i transformatora, który galwanicznie rozdziela walkman od radyjka (a problem jest właśnie w tym). Jest to artykuł z rosyjskiego czasopisma RADIO. W wypadku problemów z językiem, postaram się pomóc.
    Załączniki:
    • Walkman to radio.pdf (354.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1833841
    StaruchPl
    Poziom 11  
    Dzięki za schemacik. Czy znasz może jakie są odpowiedniki scalaka i tranzystora? Będę próbował wykonać ten obwód.
  • #6 1833927
    Andrenalin
    Poziom 17  
    155ЛА2 -SN7430
    tranzystor IRF320A nie rosyjski, tylko zachodni.
    Ale ja zacząlbym od transformatorku, skoro stabilizator juz masz.
  • REKLAMA
  • #7 1834176
    StaruchPl
    Poziom 11  
    Z transformatorem mam problem - nie znam na tyle rosyjskiego i trudno mi się doczytać jak go wykonać. Chyba że ktoś potrafi mi przetłumaczyć tę część opisu. Z góry dziękuję.
  • #8 1834371
    Andrenalin
    Poziom 17  
    Są potrzebne dwa transformatorki niskiej częstotliwości z mniej więcej jednakową ilością zwojów na wejściu i wyjściu. Można je nawinąć na rdzeniach o przekroju 2 cm2. Nawijać można dwoma drutami naraz do zapełnienia. Transformatorki musisz umieścić w blaszane pudełko dla ochrony od zewnętrznych zakłóceń.

Myślę, że można takie trafki znaleźć w starych radyjkach w torze niskotonowym
    Powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Problemem są zakłócenia i szumy pojawiające się przy podłączeniu discmana do instalacji samochodowej zasilanej przez stabilizator. Gdy discman jest zasilany z baterii, a wzmacniacz z instalacji samochodowej, nie występują zakłócenia. Próby zastosowania filtrów na zasilaniu nie przyniosły efektu. Sugerowane rozwiązanie to galwaniczne odseparowanie mas za pomocą transformatora niskiej częstotliwości, co eliminuje problem pętli masy i zakłóceń. Do wykonania transformatora potrzebne są dwa transformatorki o podobnej liczbie zwojów na wejściu i wyjściu, nawinięte na rdzeniach o przekroju około 2 cm², umieszczone w ekranowanym metalowym pudełku. Wskazano również schematy stabilizatora i transformatora z rosyjskiego czasopisma RADIO oraz odpowiedniki elementów: scalak 155ЛА2 (SN7430) i tranzystor IRF320A. Zaleca się rozpoczęcie od wykonania transformatora, gdyż stabilizator już jest zastosowany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA