logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować zakłócenia w głośnikach od zasilacza HDD w samochodzie?

Robert2207 01 Lip 2007 20:06 1692 10
REKLAMA
  • #1 4039244
    Robert2207
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam niedawno udało mi sie ulepić zasilacz najprostszy model jak na schemacie:
    zasila on mi playerka HDD w samochodzie. Niestety mam z nim problem...
    W momencie przełączania pomiędzy plikami słychać jakieś zakłócenia w głośnikach oraz prąd na wyjściu jest powyżej 2A
    Proszę o radę co zastosować by uregulować prąd i wyeliminować zakłócenia
  • REKLAMA
  • #2 4039979
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Spróbuj zwiększyć pojemności kondensatorów elektrolitycznych, do nawet 4700uF. Zobacz, czy nie można użyć krótszych przewodów zasilających, zaekranować przewodów sygnałowych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4040477
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 394
    Zastosowanie dużej pojemności kondensatorów na wyjściu spowoduje zniszczenie stabilizatora.

Należy jeszcze sprawdzić, czy powstała tzw. pętla masy.
  • #4 4041580
    Robert2207
    Poziom 11  
    Witam sprawdziłem to z tą pętla niestety nadal jest to samo...

dodam tylko gdy zasilam tego playerka zasilaczem z sieci to jest kompletna cisza niema buczenia w głośnikach, ani pstrykania przy przełączaniu pomiędzy plikami (słyszalne po odkręceniu powyżej 50% głośności). Dopiero po podłączeniu tego zasilacza pojawiają sie problemy.(uruchomienie silnika nie wprowadza innych zakłóceń - zakłócenia nie zmieniają się i natężenie ich również pozostaje bez zmian.

Dodam jeszcze że stabilizator mi sie dość nieźle grzeje

Zasilacz z sieci na wyjściu ma 5,6V i2A a ten z schematu 5,54 i 2,5A
    może prąd powodować mi takie zakłócenia?
  • REKLAMA
  • #5 4042697
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Jest taka możliwość. Możesz jeszcze trochę zmodyfikować układ według schematu:

Wartość rezystora daj jakieś 0,6Ω na 2W a tranzystor to daj np.: BD912.

A teraz trochę teorii.
    Tranzystor jest po to aby odciążyć prądowo stabilizator. Szeregowo ze stabilizatorem dołączony jest rezystor o wartości 0,6Ω. Wartość tej rezystancji jest tak dobrana że przy prądzie 1A wystąpi na nim spadek 0,6V. Dzięki niemu tranzystor wejdzie w stan przewodzenia i odciąży prądowo stabilizator, a stabilizacja napięcia będzie zachowana.
    Załączniki:
    • Jak wyeliminować zakłócenia w głośnikach od zasilacza HDD w samochodzie? 48ulepszenie.JPG (19.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4046121
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    A co niby takie ulepszenia mialoby zmienic?

Problem ewidentnie tkwi w petli mas.
    Musisz mase tego playera podlaczyc jak najblizej masy wzmacniacza czy radia. Nie zawsze to pomaga. Ja czasami stosuje prosta przetwornice oddzielajaca galwanicznie masy zasilania samochodu i odtwarzacza. Przy okazji mozna zrobic wysokosprawny stabilizator 5V.
  • REKLAMA
  • #7 4046408
    Robert2207
    Poziom 11  
    Witam
    Irek2 poniżej umieszczam sposób w jaki mam wykonane podłączenie.
    Zasilanie jak i masę czerpię bezpośrednio z radia natomiast przy zasilaniu z sieci jest ok

przetwornicy raczej nie skonstruuję (jestem za cienki) a części jak będę zamawiał na raty raz to raz to, to na przesyłki wydam 10 razy tyle co wartość zasilacza lub przetwornicy( niestety moje miasto to taka dziura że nawet takie rzeczy muszę zamawiać przez internet - a za przesyłki się płaci)
    no i potrzebuje 5,6 V , przy 5V player nie wystartuje
  • #8 4047663
    adammo-s
    Poziom 11  
    A masz założone filtry, które zmniejszają zakłucenia spowodowane przeskokami iskr na świecach? Są to zwykle kondensatory dużej pojemności, takie jak stosuje sie w Car Audio. Miałem ten sam problem, po zakupie filtra z allegro szumy, szmery i trzaski znikneły.
  • #9 4047914
    Robert2207
    Poziom 11  
    adammo-s mam silnik diesla, a jeśli by było tak jak mówisz to wzrost prędkości obrotowej spowodowałby zwiększenie częstotliwości występowania zakłóceń a u mnie tego niema...

Cytat:
    uruchomienie silnika nie wprowadza innych zakłóceń - zakłócenia nie zmieniają się i natężenie ich również pozostaje bez zmian.
  • #10 4049132
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Tym kablem RGB pewnie tez idzie masa i powstaje petla mas. Trzeba skrocic ew pogrubic mase od adaptera DVD i do niej podlaczyc mase zasilania playera.
    Tzreba tez sprawdzic czy masa wyjsciowa sygnalowa playera jest polaczona galwanicznie z masa zasilania. W dobrych urzadzeniach sa oddzielone i nie ma takich problemow.
    Oczywiscie przy zewnetrznym zasilaniu wszystko jest ok bo nie wystepuje petla mas.
    Mozna pokombinowac z filtami.
    Jakie napiecie zasilania akceptuje ten player?
  • #11 4052551
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    W takich urzadzeniach, audio, masy różnych urzadzeń powinny być oddzielne i sie łączyć w jednym punkcie i jest to punkt wtyczki sygnału. Albo mówiąc inaczej ścieżki masy sygnałowej nie powinny być ścieżkami masy zasilającej.

Mając dwa urządzenia z tego samego źródła zasilania jest to czasem niemożliwe do uzyskania. Chyba że, jak Irek2 nadmienił, urządzenie ma samo już taką izolacje galwaniczną.

Najlepsza byłaby przetwornica izolowana. Inaczej moze byc i jak widać tutaj jest problem.

Od siebie dodam tylko że stabilizator powinien byc tuż przy urzadzeniu zasilającym, i dac jakiś dławik na wejscie zasilania 12V stabilizatora. Ale gwarancji na zlikwidowanie w takich przypadkach zakłóceń raczej nie ma.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemem są zakłócenia słyszalne w głośnikach samochodowych podczas przełączania plików na HDD playerze zasilanym prostym zasilaczem stabilizowanym według schematu. Zakłócenia nie występują przy zasilaniu z sieci, co wskazuje na problem z układem zasilania w samochodzie. Dyskutowano o możliwych przyczynach, takich jak pętla masy, niewłaściwe filtrowanie, zbyt duży prąd wyjściowy (powyżej 2A) oraz przegrzewający się stabilizator. Proponowano zwiększenie pojemności kondensatorów elektrolitycznych, ale z uwagą, że zbyt duże pojemności mogą uszkodzić stabilizator. Zalecano skrócenie i ekranowanie przewodów sygnałowych oraz masy, a także podłączenie masy playera możliwie blisko masy wzmacniacza lub radia, aby uniknąć pętli mas. Sugerowano zastosowanie tranzystora BD912 z rezystorem 0,6 Ω 2W w celu odciążenia stabilizatora i poprawy stabilizacji prądu. Wskazano na możliwość zastosowania izolowanej przetwornicy DC-DC oddzielającej masy, co eliminuje pętle mas i zakłócenia, jednak autor nie planuje jej budowy ze względu na koszty i dostępność części. Poruszono też temat filtrów przeciwzakłóceniowych stosowanych w car audio, które mogą redukować szumy i trzaski. Podkreślono, że masy sygnałowe i zasilające powinny być oddzielone i łączone w jednym punkcie, najlepiej w wtyczce sygnałowej, co jest trudne do osiągnięcia bez izolacji galwanicznej. Zalecano umieszczenie stabilizatora blisko urządzenia oraz dodanie dławika na wejściu zasilania 12V, choć nie gwarantuje to całkowitego wyeliminowania zakłóceń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA