logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iphone 8 niedziałający bluetooth i wifi- gwaranca

paulija 04 Paź 2019 09:44 636 13
  • #1 18200989
    paulija
    Poziom 2  
    Mam iphone 8 w którym wymieniałam korpus z powodu pęknięcia, został on naprawiony w salonie nieautoryzowanym. Ostatnio przestało działać mi wifi i bluetooth. Czy nadal mogę skorzystać z gwarancji apple czy przepadła z powodu naprawiania telefonu w salonie nieautoryzowanym?
  • #2 18200998
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1183
    Oczywiście, ze przepadła. Masz skutki wymiany w nieautoryzowanym (nie można tego nazwać salonem) zapewne po pieniądzach na chinszczyzne. Przy próbie jak stwierdza ze jest nieoryginalna cześć mogą odmówić naprawy i jeszcze będziesz musiał zapłacić. Nawet jak cześć będzie oryginalna to nie zgodzą się numery i będą wiedzieć, ze jest inna. Możesz jednak spróbować żeby się dowiedzieć nic nie mówiąc albo dalej naprawiać gdzie naprawiałes.
  • #3 18210177
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 221
    Nie słuchaj tego bezsensowego pisania osoby powyżej, jeżeli obudowa jest oryginalna z demontażu a sama wymiana została zrobiona dobrze i wszystko jest na swoim miejscu to bez problemu możesz skorzystać z gwarancji w autoryzowanym serwisie.
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • #4 18210231
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2951
    RafalB napisał:
    sama wymiana została zrobiona dobrze

Jak widać na przykładzie nie została. Każdy głupi sie skapnie, że wszystko zostało wybebeszone i wklejone z powrotem.
  • #5 18210269
    bumble
    Poziom 40  
    Nie chodzi tu o sklep. Korpus w serwisie Appla czyli tak zwane body jest w ogóle nie wymienialne. Dla każdego nr seryjnego telefonu są numery seryjne części przypisane do siebie. O dziwo nawet bateria ma nr seryjny. Dokładnie wiadomo czy tel był naprawiany i co zostało wymienione. Naderwane kleje czy uszczelki też powiedzą swoje. Jednak moja droga niczym nie ryzykujesz. Wyślij im telefon i poproś o naprawę gwarancyjną. Jeśli nie uznają gwarancji muszą cię poinformować o tym i czy decydujesz się na koszty. Poinformuj nas proszę bo jestem ciekaw.
  • #6 18211324
    paulija
    Poziom 2  
    Wymieniany był jedynie korpus widać ze cokolwiek było robione tylko dlatego ze oryginalnie kupowany iphone był koloru złotego a ten jest czarny. Bluetooth i wifi przestało działać prawdopodobnie przez upadek a nie ze coś było przy tym robione.
  • #7 18211351
    sanfran
    paulija napisał:
    oryginalnie kupowany iphone był koloru złotego a ten jest czarny

Odrzucenie na dzień dobry. Model niezgodny z rzeczywistością. Modele z czarną obudową uruchamiają się białym jabłkiem na czarnym tle, złote odwrotnie.

paulija napisał:
    Wymieniany był jedynie korpus

To jest bardzo poważna ingerencja w telefon.

polecam się zapoznać z filmem, co należy zrobić, aby moć wymienić obudowę.

paulija napisał:
    luetooth i wifi przestało działać prawdopodobnie przez upadek

Czy gwarancja dotyczy takich przypadków?
  • #8 18211362
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 221
    bumble napisał:
    Korpus w serwisie Appla czyli tak zwane body jest w ogóle nie wymienialne. Dla każdego nr seryjnego telefonu są numery seryjne części przypisane do siebie. O dziwo nawet bateria ma nr seryjny. Dokładnie wiadomo czy tel był naprawiany i co zostało wymienione. Naderwane kleje czy uszczelki też powiedzą swoje.

Widziałeś kiedyś żeby autoryzowany serwis weryfikował qrcod z wnętrza obudowy? Kod jest pod płytą główną, żaden technik nie będzie wyciągał płyty ot tak bo mu się nudzi.
    Po za tym na gwarancję możesz oddać telefon z wymienionym ekranem, chińskim zamiennikiem jeżeli problem jest np w płycie głównej i Apple nie odrzuci takiego urządzenia z powodu ekranu...

paulija napisał:
    Wymieniany był jedynie korpus widać ze cokolwiek było robione tylko dlatego ze oryginalnie kupowany iphone był koloru złotego a ten jest czarny.

Nie zawracaj głowy w takim przypadku i zapomnij o gwarancji!

sanfran napisał:
    polecam się zapoznać z filmem, co należy zrobić, aby moć wymienić obudowę.

Ten film przedstawia sytuacje przekładania "pustego" korpusu a bez kłopotu można przełożyć kompletny, uzbrojony. W zasadzie to przełożenie płyty głównej. Jednak historia autora/autorki tematu jest taka, że wszystko jest możliwiwe, a sam panel to pewnie chińczyk.
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • #9 18211484
    bumble
    Poziom 40  
    Gwarancja nie obejmuje upadku ale ubezpieczenie mieszkania tak. Spadł mi laptop ze stołu i się rozbiła matryca. Naprawiłem z ubezpieczenia mieszkania dopłacając ze swoich 50 GBP.

Dodano po 1 [minuty]:

RafalB napisał:
    Widziałeś kiedyś żeby autoryzowany serwis weryfikował qrcod z wnętrza obudowy? Kod jest pod płytą główną, żaden technik nie będzie wyciągał płyty ot tak bo mu się nudzi.

A widziałeś ze tego nie robił? Koledze została odrzucona gwarancja problem z ładowaniem bo miał nieoryginalny ekran. Iphone 7. Pozdrawiam.
  • #10 18211507
    sanfran
    RafalB napisał:
    Po za tym na gwarancję możesz oddać telefon z wymienionym ekranem, chińskim zamiennikiem jeżeli problem jest np w płycie głównej i Apple nie odrzuci takiego urządzenia z powodu ekranu...

Kolega jest pewien? A co z paragrafem o nieautoryzowanej ingerencji w urzadzenie?

cytat z gwarancji Appla na EU:

Cytat:

This warranty does not apply:
    ...
    (d) to damage caused by accident, abuse, misuse, fire, liquid contact, earthquake or other external cause;
    ...
    (f) to damage caused by service (including upgrades and expansions) performed by anyone who is not a representative of Apple or an Apple Authorized Service Provider (“AASP”);
    ...
    (g) to an Apple Product that has been modified to alter functionality or capability without the written permission of Apple;
  • #11 18211717
    bumble
    Poziom 40  
    Kolego snafran podejrzewam, że kolega rafalb nie miał do czynienia z żadnym serwisem. Kolego rafalb oczywiście, że serwis rozbierze urządzenie i jeśli stwierdzi, że coś jest nieoryginalne zechce kasy za naprawę lub je poskłada i odda. To jest Apple. Podejrzewam, że inne serwisy robią tak samo. Pomijając ten fakt tu zmiany koloru. W takim wypadku nawet ubezpieczenie mieszkania nie pokryje kosztów bo sprzęt nie jest oryginalny. Na każdej stronie i przy sprawdzaniu emai telefonu i nr seryjnego pisze kolor.
  • #12 18211735
    gathor10
    Poziom 27  
    Ocena: 137
    bumble napisał:
    Pomijając ten fakt tu zmiany koloru. W takim wypadku nawet ubezpieczenie mieszkania nie pokryje kosztów bo sprzęt nie jest oryginalny
    Co za bzdura... Ty to ubezpieczenie to nie wiem skąd masz. Ja mogę swój telefon walcem przejechać, a następnie poskładać w obudowie wydrukowanej drukarką 3D i wciąż wymienić z ubezpieczenia.Nie myl pojęć gwarancja i ubezpieczenie.
  • #13 18211767
    bumble
    Poziom 40  
    Kolego ghator no to gratuluje. Gratuluje. Jestem niezmiernie ucieszony. Nawiasem odsyłam kolegę do pierwszego postu bo ani nie ja ani moje ubezpieczenie nie jest przedmiotem tej dyskusji więc jak masz coś do dodania w sprawie tematu owego iphone 8 to się wypowiedz a jak nie to nie wyjeżdżaj na innych i nie wyładowuj tutaj swoich flustracji. Mało tego. Moje ubezpieczenie wymaga aby towar był kupiony nowy i w tym kraju. Zaznaczę jeszcze raz dla kolegi, że to ubezpieczenie mieszkania ze sprzętami w nim bo ubezpieczenie samego telefonu to inna sprawa ale jak kolega czyta uważnie ten temat od pierwszego postu to wie doskonale.
  • #14 18211875
    gathor10
    Poziom 27  
    Ocena: 137
    bumble napisał:
    Kolego ghator no to gratuluje. Gratuluje. Jestem niezmiernie ucieszony. Nawiasem odsyłam kolegę do pierwszego postu bo ani nie ja ani moje ubezpieczenie nie jest przedmiotem tej dyskusji więc jak masz coś do dodania w sprawie tematu owego iphone 8 to się wypowiedz a jak nie to nie wyjeżdżaj na innych i nie wyładowuj tutaj swoich flustracji. Mało tego. Moje ubezpieczenie wymaga aby towar był kupiony nowy i w tym kraju. Zaznaczę jeszcze raz dla kolegi, że to ubezpieczenie mieszkania ze sprzętami w nim bo ubezpieczenie samego telefonu to inna sprawa ale jak kolega czyta uważnie ten temat od pierwszego postu to wie doskonale.
    Czytam każdy temat uważnie i ze zrozumieniem, chyba że kolega pisze niezrozumiałe dla siebie treści.
    A wracając do pierwszego posta, to nie... Telefon nie będzie naprawiony na gwarancji, bez względu na markę z uwagi na ingerencję nieautoryzowanego serwisu. Apple dopuszcza naprawy gwarancyjne w telefonach, które mają wymieniony ekran, ale tylko jeśli usterka nie powstała z winy takiej wymiany, bądź wadliwego, nieoryginalnego ekranu.
    Autor tematu najlepiej jakby wyjął płytę i podgrzał hotem modem, bądź wymienił na nowy, jeśli pierwsze nie przyniesie skutku.

Dodano po 3 [minuty]:

A dodając do twojego ubezpieczenia... chyba niedokładnie przeczytałeś umowę, bo żaden ubezpieczyciel nie wymaga, aby produkt był nowy. Ciężko wszak ludziom wymienić wszystko w domu na nowe po zawarciu umowy ubezpieczeniowej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z iPhone 8, w którym po wymianie korpusu w nieautoryzowanym serwisie przestały działać Bluetooth i Wi-Fi. Dyskusja koncentruje się na kwestii utraty gwarancji Apple z powodu nieautoryzowanej naprawy. Część uczestników twierdzi, że gwarancja została utracona, ponieważ wymiana korpusu jest uznawana za poważną ingerencję, a oryginalne numery seryjne części są przypisane do konkretnego urządzenia. Inni argumentują, że jeśli wymiana była przeprowadzona prawidłowo i użyto oryginalnych części, to możliwe jest skorzystanie z gwarancji. Wskazano również, że Apple może odrzucić gwarancję, jeśli stwierdzi nieoryginalne części lub zmiany w kolorze obudowy. Użytkownik podkreśla, że zmiana koloru korpusu nie była jego zamiarem, a problem z Wi-Fi i Bluetooth mógł być spowodowany upadkiem telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA